IAN KINGTON Afp
HRVATSKI PEČAT

Tottenham su zvali Crottenham: Luka je briljirao, a Kranjčar razbio Man City predvođen Tevezom i Robinhom

U redovima sljedećeg Dinamova suparnika u Europskoj ligi igrali su i Ćorluka te Pletikosa
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 28. veljača 2021. 17:40

Modrić je utisnuo najdublji trag, Ćorluka u tandemu s Lukom stigao nadomak trofeja u Liga kupu, a Kranjčar odigrao utakmicu za pamćenje, kada je s dva gola potopio Manchester City predvođen Carlosom Tevezom i Robinhom.

- Slaven Bilić razišao se s njemačkim klubom i sletio kod nas. Jedan trening bio je dovoljan da mu ponudim ugovor jer je izgledao sjajno, Odmah je počeo zapovijedati i šefovati, usmjeravati suigrače po terenu. Bio je klasa, često se Harry Redknapp u intervjuima prisjećao ljubavi na prvi pogled s karizmatičnim nogometašem, zbog kojeg je 15-ak godina poslije na White Hart Laneu zasnovao cijelu hrvatsku enklavu. Momčad tih dana poznatu kao Crottenham.

Wembley 2007.

Bilić je u igračkim danima zapeo na vratima Spursa i zbog toga se čak našao u klinču s Redknappom, koji je spustio rampu transferu, zahtijevajući bogatiju odštetu za West Ham. Kasnije se s većom ponudom, umjesto Tottenhama, pojavio Everton i Bilić se otisnuo prema Goodisonu, gdje će njegovom brazdom kasnije ploviti Nikica Jelavić te u nekoliko epizodnih rola Nikola Vlašić.

image
IAN KINGTON Afp

Ako je Bilić igrač bio snažan dokaz da su hrvatski nogometaši neotkrivene klase, Bilić izbornik pobjedom je na Wembleyju 2007. potaknuo Redknappa da još hrabrije zaroni u bazen s hrvatskim talentima. Kada je preuzeo Tottenham, u njemu je popularni menadžer zatekao Luku Modrića i ubrzo mu pridružio Vedrana Ćorluku, Niku Kranjčara te na kraju i Stipu Pletikosu. Zavolio je Redknapp taj mentalitet, talent u oblatni od strasti, a starom 'wheeler dealeru' odgovarala je i još jedna sitnica, ona koja kaže da se s Hrvatima u transferima možeš dogovoriti tako da se na kraju svi razvesele.

Luka Modrić ostavio je zapažen trag u redovima sljedećeg Dinamova suparnika u Europskoj ligi, svakako najdublji među hrvatskim igračima (159 nastupa, 17 golova). Daniel Levy dobrih godinu dana živio je u uvjerenju da je pretjerao kada je iskeširao 16,5 milijuna funta za veznog igrača, jer Modrić se kod Juandea Ramosa nije snašao. Sporo je startao, teško ulazio u ulogu i često se suočavao s ocjenom da je 'presitan' za fizički zahtjevnu ligu. Onda se promjenom trenera počeo mijenjati njegov utjecaj, a već sljedeće sezone Redknapp je u njemu prepoznao ključnog kreativca i častio ga superlativima.

image
IAN KINGTON Afp

"Trenira kao demon i nikad se ne žali. Zna se riješiti suparnika i driblingom i dodavanjem. Može igrati u svakoj od prve četiri momčadi u ligi", zadivljen je bio Harry, koji je ubrzo istomišljenika pronašao u Sir Alexu Fergusonu. Do kraja treće sezone među Spursima Modrić će prerasti momčad i poželjeti prijelaz u Chelsea, koji je u jednom trenutku licitirao ponudom od 40 milijuna funta, no Levy nije htio poslovati s konkurentom za plasman u Ligu prvaka. Sljedećeg ljeta pustit će Modrića u Real Madrid za manji novac.

U sezoni 2009./10. Modrić je dobio društvo dvojice sunarodnjaka. Nakon tri zajedničke godine u Portsmouthu, menadžer je povukao za sobom Niku Kranjčara i ojačao konkurenciju u obrani kupnjom Vedrana Ćorluke iz Manchester Cityja. Na kraju te kampanje Tottenham će izboriti ulaznicu za Ligu prvaka, a na putu prema vrhu tablice hrvatski nogometaši odigrat će neke spektakularne predstave.

Blistat će, recimo, u onoj 3-0 predbožićnoj partiji s Man Cityjem (koji su predvodili Tevez i Robinho), kada je svoj vrhunac s dva atraktivna gola dohvatio Niko Kranjčar. Njegova bajka neće dugo potrajati, zadržat će se na 71 utakmici i 11 golova za Tottenham prije nego što prepusti mjesto mladom lavu Garethu Baleu. U lipnju 2012. Kranjčar se preselio u kijevski Dinamo.

image
IAN KINGTON Afp

Turist Pletikosa

Sreću će na istoku kontinenta tih dana potražiti i Vedran Ćorluka. Premda je u ljeto 2008. potpisao šestogodišnji ugovor i već sljedećeg proljeća stigao nadomak trofeju - Tottenham je u finalu Liga kupa poražen protiv Manchester Uniteda - Ćorluka je u jesen 2011. počeo gubiti status i tražiti izlaznu strategiju jer se nije htio pomiriti s glancanjem klupe. Prvo je odradio polusezonu na posudbi u Leverkusenu i zatim se trajno skrasio u Moskvi. Za Tottenham je odigrao 109 utakmica i postigao jedan gol.

Za razliku od trojice kolega iz nacionalne momčadi, koji su zajedno za Spurse odigrali 339 utakmica, Stipe Pletikosa kroz klub je prošao kao turist, između dvije ruske epizode, u Spartaku i Rostovu. Dok se predstavljao kao Crottenham, klub je učinio iskorak prema zoni Lige prvaka i općenito povećao kalibar, ali nije osvojio trofej niti se kasnije Daniel Levy vraćao po hrvatske igrače, kojima je u međuvremenu osjetno narasla cijena - što ne znači da neće zakucati na maksimirska vrata nakon sljedeće dvije utakmice s Dinamom, čiji je roster ponovno nakrcan uzbudljivim igračima, zvijezdama budućnosti…

Linker
02. svibanj 2024 04:33