Jorge Silas
 BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp
NOVI ZAPLET

Traju dramatični pregovori Hajduka i Silasa: Jakobušić ga je predugo tražio da bi samo tako odustao...

Nije gotovo! Jorge Silas je pristao na manju plaću, hoće li se ipak riješiti i njegov novi zahtjev?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. siječanj 2021. 23:18

Tekst je već odavno bio napisan. Tekst o novom ruhu Hajduka, kojeg je Lukša Jakobušić u 80 dana potpuno promijenio. I u kojem je tako važnu, često i presudnu trenersku poziciju, zaokružio s portugalskim stručnjakom Jorgeom Silasom (44). Međutim, kasno popodne dogodili su se neočekivani potresi. Silas je već spremljene kofere raspakirao, odustavši od puta u Split. Neki njegovi zahtjevi navodno su se pokazali nepremostivima. Barem za sada ili barem ako je vjerovati portugalskim medijima. S Poljuda pak stižu informacije da su pregovori zapeli, ali da Hajduk nikako nije prekrižio mogući Silasov dolazak. Pravu istinu, međutim, znaju samo Silas i Hajduk...

Petorica ili trojica

Portugalci pišu da je riječ o ljudima iz njegovog stožera, o asistentima. Još u subotu nam je rečeno da Silas u stožeru želi imati petero ljudi. Tri pomoćna trenera, kondicijskog te trenera golmana. Hajduk je to u startu odbio, inzistirajući da će mu i tri pomoćnika biti dovoljna, a da preostala mjesta zauzmu treneri koji već rade na Poljudu. Navodno je taj problem na dnevni red stavljen još prije nekoliko dana, ali obje strane računale su da će se kompromis pronaći. Premda svaki taj pomoćnik znači i dodatni trošak za Hajduk, u svijetu nogometa prava je rijetkost da dovođenje trenera propadne zbog pitanja broja asistenata koje će dovesti sa sobom.

Potraga traje 80 dana

Naime, Silasova plaća nije bila sporna od prvog sastanka jer portugalski stručnjak prihvatio je cijenu koja je išla bitno ispod onoga što je imao kao trener Sportinga. Detalji ugovora, dakako, nikad neće biti javno obznanjeni, ali navodno je Portugalac bio spreman doći za iznos od 250 do 300 tisuća eura godišnje. Što je i više nego korektno. Međutim, stožer od pet pomoćnika, vjerojatno bi koštao još toliko, ako ne i više, pa je Hajduk u pregovorima malo povukao ručnu. Kako Silas nije želio popustiti - kažu da nije želio u nepoznato bez da je potpuno okružen svojim ljudima - već završeni pregovori ušli su u neizvjesnu fazu.

Nevjerojatan bi to ipak bio epilog pregovora - pokaže li se istinitim - jer Hajdukova potraga za trenerom traje već punih 80 dana. Prva linija Jakobušićevih želja - Slaven Bilić, Ivan Leko, Ivan Jurić... - ostala je nedostupna. Što zbog toga što se ne vide na Poljudu, što zbog toga što u klubovima zarađuju pet ili deset puta veće novce. U drugom redu trenera Jakobušić je, zajedno s Nikoličiusom, prošao desetke imena, da bi na koncu priča spala na dva imena. Marino Pušić, hrvatski stručnjak koji je trenerski odrastao i stasao u Nizozemskoj, brzo se zahvalio jer mu obiteljska situacija ne dozvoljava da se odmah preseli u Split. A i praktički je već dogovorio poziciju pomoćnog trenera u Feyenoordu, koja bi se trebala aktivirati od lipnja. Tako je jedini ozbiljni kandidat ostao Silas, mladi stručnjak s velikom ambicijom.

Solidni rezultati

Realno bi Hajduku malo tko davao ozbiljnije izglede da može dovesti trenera takve reputacije jer koliko je god mlad i, ajmo reći, trenerski nedokazan, toliko iza njega stoji šest mjeseci vođenja Sportinga iz Lisabona. I to s vrlo solidnim rezultatima u jako teškim okolnostima. Već taj staž u Sportingu - plus solidna reputacija koju je stvorio kao igrač - sigurno mu može donijeti značajno bogatije ugovore od onog kojeg mu je na stol stavio Hajduk.

Međutim, Silasu je presudna bila bogata povijest i veličina koju Hajduk ima, pa je procijenio da je Poljud odlična pozornica na kojoj će njegov rad biti jako dobro vidljiv u kompletnoj Europi. Također ne sumnjamo da su u tim razgovorima na njega jako dobar dojam ostavili i Jakobušić i Nikoličius, kao mladi i energični ljudi jasne nogometne vizije. Portugalci pišu da je ispred Silasa postavljen zadatak plasmana u Europu, barem za proljetni dio prvenstva.

Zbog svega toga navodni prekid pregovora djeluje još šokantnije. Je li moguće da bi Hajduk izgubio trenera kojeg je želio zbog pitanja broja njegovih pomoćnika? Je li kompletna priča pala u vodu zbog 100 ili 200 tisuća eura? To nikako ne sliči Jakobušiću i načinu na koji radi. Ili se na relaciji Hajduk - Silas dogodilo nešto što ne znamo? Je li se Silas možda ipak uplašio odlaska na Poljud, pa je do prekida pregovora došao oprobanom taktikom. Traži ono što znaš da druga strana neće moći ispuniti...

Hajduk je, nažalost, iznimno “zakopčan” i po pitanju pregovora sa Silasom, takav stil rada nametnuli su i Jakobušić i Nikoličius, što apsolutno respektiramo. Međutim, dok Hajduk ne ispriča svoju verziju, medijskim će eterom dominirati ono što su prezentirali portugalski mediji. A ta slika ne izgleda dobro za Hajduk.

Kako god, prvenstvo je pred vratima, a Hajduk i dalje nema novog trenera. Hoće li to biti Silas ili ne, doznat ćemo vjerojatno već danas, ali Poljud se vjerojatno još nada Silasu. Jakobušić ga je predugo tražio da bi samo tako odstupio zbog problema koji ipak ne bi smjeli biti nepremostivi.

Linker
18. travanj 2024 15:10