VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKO POJAČANJE

Transfer bomba iz Gradskoga vrta! Odbačeni Hajdukov kapetan pregovara s Bjelicom, dogovor je blizu!

Bijelo-plavi bi najvrjednijeg hrvatskog nogometaša bez ugovora mogli imati već na startu priprema!
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 07. lipanj 2021. 10:21

Osijek traži “desetku”, a prema neslužbenim informacijama s transfer-tržišta već ju je i pronašao. I to bez plaćanja odštete. Iz Gradskog vrta pregovaraju s Mijom Caktašem, trenutno najvrjednijim hrvatskim nogometašem bez ugovora (Transfermarkt ga procjenjuje na 3,7 milijuna eura)!

Kontakt nije od jučer, navodno traje već desetak dana, a obje strane su vrlo zainteresirane za konačni dogovor. Koliko su pregovori daleko odmakli bit će poznato već u idućih nekoliko dana. Velikih prepreka potpisivanju suradnje navodno nema, pa bi se, ne dogodi li se u međuvremenu nekakav neočekivani obrat, Caktaš u opremi Bijelo-plavih mogao pojaviti već prvog dana priprema koje počinju za točno tjedan dana.

Otkako je usred sezone udaljen iz svlačionice na Poljudu i zbog nepristajanja na smanjenje ugovora kažnjen slanjem u drugu momčad Hajduka, ne prestaju špekulacije oko Caktaševe budućnosti. Još zimus navodno je postojao konkretan interes klubova iz SAD-a, Kine i Bliskog istoka, ali tadašnjem kapetanu Hajduka opcije na “drugom kraju svijeta” nisu bile primamljive. Kao ni navodni interes Dinama, o čemu se jedno vrijeme špekuliralo. Unatrag nekoliko tjedana imao je, pak, ponude poljske Legije, grčkog Arisa i turskog velikana Galatasaraya, međutim, Osijek čak i u toj konkurenciji ima svoje očite prednosti.

image
VLADO KOS/CROPIX

Obiteljski razlozi

Caktaš je, naime, nedavno dobio i četvrto dijete, zbog čega bi nova selidba u inozemstvo (a svojedobno je dvije godine proveo u Rubinu) bila organizacijski problem za čitavu obitelj. Pogotovo u doba epidemioloških ograničenja. Osijek možda pred Caktaša ne može izaći s financijskom ponudom kakvu bi si mogao priuštiti jedan Galatasaray, ali zato ima ambicioznu i zdravu sredinu u kojoj se više ne krije kako je cilj osvajanje trofeja. Upravo bi Caktaš mogao biti “kockica” koja nedostaje u ostvarivanju tih ambicija.

Ni navijači Hajduka ne bi vjerojatno teško primili odlazak svoga nekadašnjeg kapetana i donedavno najboljeg igrača u Gradski vrt. Osijek, za razliku od Dinama ili Rijeke, nije 'prirodni rival' njihova kluba, a između Poljuda i Gradskog vrta nema nikakve netrpeljivosti. S druge strane, nema sumnje kako bi ga navijači Osijeka primili raširenih ruku.

K tome, u Gradskom vrtu je prošle sezone velik trag ostavio i 'Hajdučko srce' Ante Erceg, koji će na veliko zadovoljstvo navijača i iduće sezone biti u kadru Bijelo-plavih iako će se zbog teške ozljede Nenadu Bjelici na raspolaganje staviti tek početkom 2022. Zanimljivo, Caktaš i Erceg svojedobno su se mimoišli na Poljudu, ali bi im se putevi mogli spojiti izvan rodnog grada. Iako je Osijek napustio Adam Gyurcso nezadovoljan statusom u momčadi, Caktaša će ipak u novoj sredini dočekati jedan bivši suigrač. Naime, s Josipom Vukovićem je kraće vrijeme igrao u Hajduku.

Postigne li se dogovor, Osijek bi složio sjajan tandem Mierez - Caktaš, kadar probiti svaku obranu u Prvoj HNL. Obojici je standard 20+ golova po sezoni. Doduše, obojica imaju problema s izvođenjem kaznenih udaraca, prošle sezone promašili su ih po tri.

Miji Caktašu svakako pripada mjesto među zaslužnim igračima Hajduka s kojim je u sezoni 2012./13. osvojio Kup, što je i posljednji trofej kluba s Poljuda. Odigrao je za Hajduk 238 utakmica, od čega 185 prvenstvenih, po čemu je drugi na ljestvici s najviše nastupa za splitski klub otkako je Prve HNL (rekorder je Srđan Andrić s 201 utakmicom). Zabio je 98 golova u svim natjecanjima, posljednji za pobjedu u jadranskom derbiju protiv Rijeke (1:0) 10. veljače ove godine.

Ostao bez rekorda

Tim pogotkom izjednačio se s Tomislavom Ercegom na prvom mjestu ljestvice strijelaca Hajduka otkako je HNL-a. Do kraja sezone izvjesno bi postao rekorder u obje kategorije, i po broju nastupa i po broju golova, no iako je do tog trenutka bio najbolji igrač Hajduka (s devet golova i tri asistencije) klupska uprava ga je zbog nesuglasica odstranila iz prve momčadi. Inače, sedam od svojih 98 golova Caktaš je zabio upravo Osijeku.

Nenad Bjelica već završava poslove na transfer-tržištu

Nenad Bjelica završava poslove u prijelaznom roku iako se transfer tržnica službeno otvara tek 15. lipnja. Kako je i ranije najavio, do početka priprema želi umnogome formirati momčad za iduću sezonu.

Potpisao je dosad Šimu Gržana, Amera Hiroša i Slavka Bralića. U nastavku prijelaznog roka koncentrirat će se na još jednog veznjaka, a preostaje vidjeti hoće li dodatno osnažiti konkurenciju u napadu.

Pritom, dovođenje još jednog napadača (špekuliralo se o interesu za Jorgea Obregona i Denija Jurića, a otprije nekoliko dana i Mirko Marić dostupan je za posudbu) vjerojatno bi značilo i skoru prodaju Ramona Miereza.

TOP 15 STRIJELACA PRVE HNL:

1. Davor Vugrinec 146
2. Igor Cvitanović 126
3. Joško Popović 111
4. Ivan Krstanović 108
5. Miljenko Mumlek 106
6. Tomislav Erceg 98
7. Nino Bule 89
8. Robert Špehar 88
9. Renato Jurčec 85
10. Marijo Dodik 83
11. Mijo Caktaš 81
12. Mladen Bartolović 78
13. Veldin Karić 76
14. Leon Benko 74
15. Eduardo 74

Linker
24. travanj 2024 20:26