Jairo De Macedo u akciji
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
HAJDUKOV MERCATO

Transfer ovog hajdukovca je najizgledniji, ali kad bi se bar pojavila slična ponuda kao Dinamova za Jaira

Što će se dogoditi s kvartetom igrača kojima obveze s Hajdukom završavaju u ljeto 2022. godine?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. lipanj 2021. 15:29

Osim što moraju riješiti status Marka Livaje, kojemu istječe ugovor na kraju mjeseca, zatim posuđene igrače Fossatija i Kalinića, ovog ljeta traži se i odgovor na pitanje što će biti s kvartetom igrača kojima obveze s Hajdukom završavaju u ljeto 2022. Jairo, Jurić, Atanasov i Eduok četiri su nogometaša kojima ugovor istječe za godinu dana, što znači da se uskoro treba vidjeti kakva je njihova budućnost na Poljudu jer nalaze se u kategoriji “prodati ili produžiti”.

Jurić blizu izlaza

U prvoj opciji sigurno je Stanko Jurić, njegov transfer je najizgledniji jer zadnji vezni koji u kolovozu puni 25 godina ima konkretnih ponuda iz Italije. Pitanje je samo cijene, odnosno, koliko će Hajduk tražiti za nekadašnjeg igrača Adriatica i Dugopolja. Realno je ostvariti transfer do 1,2 milijuna eura, a sve preko toga se doima kao bonus. Zarada pritom nije upitna s obzirom na to da je Jurić pred tri i pol godine došao iz Dugopolja, ali što će biti s ostatkom iz kvarteta velika je zagonetka.

Eduoka smo već “obradili”, jasno je da Hajduk želi napraviti transfer, ali prvo treba dočekati ponudu koja bi zainteresirala klub i igrača s obzirom da Nigerijac ima privilegij još godine dana lukrativnog ugovora na Poljudu. Zbog toga je suvišno govoriti koja je cijena Eduoka jer Hajduku bi zarada bila i ako se riješi godine dana skupog ugovora od preko pola milijuna eura.

Transferna želja je i Jairo, ali slično kao i s Eduokom, problem je aktualna forma. Kako idilično i nestvarno sada zvuče ponude koje su prošle godine iznosile preko 2 milijuna eura za 29-godišnjeg Brazilca. Kairat i zagrebački Dinamo su nudili milijune, a danas bi se Hajduk zadovoljio i s puno manjim iznosom. Ali, treba i takva, skromnija ponuda, stići na poljudsku adresu.

Velika enigma

Podsjetimo, Jairo je prošle sezone zabio tek jedan zgoditak, forma mu nije saveznik u transferu premda je jasno da zna i može puno bolje kao što je uostalom i pokazivao dvije početne godine u bijelom dresu. Stoga je i njegova otkupna cijena velika enigma, ali na početku mercata nitko ne razmišlja kako se bi Jairo mogao transferirati samo s preuzimanjem ugovora. Mora u transferu biti odštete, bez obzira je li u pitanju 300.000 ili 500.000 eura.

image
Stanko Jurić
DUJE KLARIC/CROPIX

Zadnji, ali ne i najmanje važan je Atanasov. Na Poljud je stigao početkom sezone, upisao je ukupno 26 nastupa uz dva pogotka, ali znakovito je da je u posljednjih osam utakmica samo jednom imao ulogu startera uz dva skromna ulaska s klupe. Hoće li promjena trenera poboljšati i status 22-godišnjeg veznjaka iz Sjeverne Makedonije, nećemo znati dok ne krene nova sezona, ali završetak prošle sezone učinio je i njegov status upitnim.

U konačnici, od četiri igrača kojima istječe ugovor, sljedeće sezone zasad nema nijednog s kojim je najavljeno produljenje. Trojica su sigurno u statusu “prodati”, od njih se očekuje barem 2 milijuna ukupne odštete, a pritom je upitno što će biti s Atanasovom. Dvije smo opcije spomenuli, ali jasno, postoji i treća. Ne uspije li Hajduk transferirati navedeni tercet ovog ljeta, nije isključeno da se nađu u situaciji poput Caktaša i Jradija koji su istek sezone, a time i ugovora, dočekali na Poljudu.

Posao tek slijedi

Četvorici ugovor ističe na kraju sljedeće sezone, ali pravi posao tek slijedi za godinu dana s obzirom da je u aktualnom kadru najveći broj igrača kojima obveza s Hajdukom završava u ljeto 2023. godine. Posavec, Diamantakos, Nejašmić, Simić, Teklić, Dimitrov, Čolina, Dolček, Jakoliš imaju ugovor s Bijelima još dvije sezone što, dakako, ne znači da se i među njima neće ovog ljeta naći igrača koji bi mogli napraviti transfer za iskorak u karijeri. Ali, njihov status nije u imperativnoj kategoriji “produžiti ili prodati”.

Linker
26. travanj 2024 03:31