Abdelhak Nouri (desno) je bio velika nada Ajaxa, a igrao je zajedno s Frenkie de Jongom (lijevo)

 ERIK PASMAN Afp
KRIVI SU LIJEČNICI

Trebao je imati sjajnu karijeru, a s 20 godina je završio u komi - danas mu je klub isplatio gotovo 8 milijuna eura

Niti jedan nogometaš u Ajaxu više neće nositi broj 34 kojeg je nosio Nouri.
Piše: S.N.Objavljeno: 21. veljača 2022. 19:07

Abdelhak Nouri je po svemu sudeći trebao imati sjajnu karijeru. Do 20. godine je nastupao za sve mlade selekcije nizozemske reprezentacije, a upisao je i 9 nastupa za seniorsku momčad Ajaxa.

No, onda se dogodila prijateljska utakmica koju su 'Kopljanici' igrali u Austriji protiv Werdera iz Bremena. Nouri se srušio na travnjaku, doživio je srčani udar i završio u komi. Mozak mu je predugo ostao bez kisika te će imati zdravstvene posljedice do kraja života i ovisan je o tuđoj skrbi.

Ajax je proveo istragu o cijelom slučaju i još 2018. priznao da su njegovi liječnici napravili propust.

"Klupski su liječnici bili nedovoljno fokusirani na otkucaje srca, cirkulaciju i oživljavanje. Defibrilator je trebalo iskoristiti ranije. Da je bilo tako, Appie bi danas bio u boljem stanju. Nije sigurno da je tako, ali vjerojatno bi bilo tako. Priznajemo odgovornost za posljedice", rekao je tada direktor kluba Edwin van der Sar.

Nakon toga je Nourijeva obitelj podigla tužbu protiv kluba, a sve je ipak završilo dogovorom. Danas je Ajax objavio kako će Nouriju i njegovoj obitelji platiti odštetu od 7.850.000 eura. 'Kopljanici', koji su do sada plaćali troškove liječenja, je preuzeo obavezu da će nastaviti s tim plaćanjem dokle god bude trebalo.

"Drago mi je da smo postigli dogovor, svima nam je žao zbog svega što se dogodilo Abdelhaku. Povezanost kluba i obitelji Nouri će zauvijek ostati čvrsta, ne samo zbog turnira za mlade nogometaše koji nosi njegovo ime, nego i zbog činjenice da u Ajaxu više nitko nikad neće nositi njegov broj 34", rekao je danas Van der Sar.

Linker
16. travanj 2024 03:15