Leonardo Jardim se ne slaže s rasporedom SP-a za klubove

 GIUSEPPE CACACE Afp
KOVAČIĆ LOVI NOVI TROFEJ

Trener Al Hilala napao FIFA-u zbog Chelseaja i rasporeda na SP-u za klubove: ‘To je nepravedno‘

Chelsea će večeras od 20:30 u Abu Dhabiju igrati polufinale Svjetskog klupskog prvenstva s Al Hilalom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 09. veljača 2022. 08:53

Mateo Kovačić i Chelsea krenuli su po još jedan trofej. Večeras (20.30 sati) u Abu Dhabiju, europski prvak igrat će u polufinala Svjetskog klupskog prvenstva protiv saudijskog Al Hilala. Trofej je to koji nedostaje Chelseaju, u svom prošlom nastupu 2012., izgubio je londonski klub u finalu od brazilskog Corinthiansa, pobijedi li domaćine ove godine će ga u finalu čekati, opet brazilski, Palmeiras. Brazilci su, naime, u polufinalu svladali egipatski Al Ahly 2:0. Za razliku od svog aktualnog kluba, Kovačić već ima dva naslova svjetskog klupskog prvaka, osvojio je, naravno, s Realom dvije godine zaredom, 2016. i 2017.

No, Chelseajevi navijači su, bez obzira što se njihovu klubu smiješi trofej koji još nije u vitrinama, zabrinuti su zbog činjenice da se Svjetsko klupsko prvenstvo igra baš sad, kad je sezona u najvećem zamahu i pomalo dostiže vrhunac. Chelsea je zbog tog natjecanja morao revidirati raspored, odgoditi utakmicu s Arsenalom, zbog finala Liga kupa, ionako je morao odgoditi i susret s Leicesterom krajem mjeseca. Dakle, vrlo brzo nakon ovog natjecanja, uslijedit će još gušči raspored pa su Chelseajevi fanovi skeptični kako će to utjecati na ambicije njihova kluba u nastavku sezone. U redu, lijepo je osvojiti svjetski naslov, ali nije dobro ako će to utjecati na ciljeve u domaćim natjecanjima i Ligi prvaka.

No, engleski mediji, gledajući u prošlost, zaključili su da nijedan engleski klub nije zbog Svjetskog klupskog prvenstva ugrozio ostatak sezone. Dapače, i Chelsea 2012., i Manchester United u sezoni 2008./09. kao i Liverpool u sezoni 2019./20. po povratku s klupskog SP-a osvojili su barem jedan trofej do kraja sezone, a pozicija na ljestvici Premierhipa nikad im nije bila lošija od one koju su imali prije turnira. Dakle, s te strane Chelseajevi navijači ne bi trebali brinuti.

A dok oni imaju svoje brige i muči ih gust raspored, iz kuta Chelseajeva suparnika situacija je dijametralno suprotna. Tako je Leonardo Jardim, trener Al Hilala na neki način 'ukrao show' na presici u najavi utakmice. Kad više nije bilo pitanja, sam je odlučio uzeti pravdu u ruke i kritizirati FIFA-u.

"Želio bih poslati poruku FIFA-i i ljudima koji organiziraju ovo natjecanje. Ovdje su okupljeni najbolje momčadi na svijetu. I mislim da je nepravedno da neki od njih moraju odigrati četiri utakmice u osam dana, a drugi, koji su najbolji, moraju odigrati samo dva susreta i doći odmorni. Mislim da bismo trebali bolje organizirati kalendar, s više dana za oporavak kako bi klubovi iz Azije i Južne Amerike imali veće šanse za osvajanje ovog trofeja. Očito su europske momčadi favoriti. Ovaj put to je Chelsea, prije je bio Liverpool i drugi. Ali oni su favoriti jer Al-Hilal ima samo dva dana oporavka od prošle utakmice, igrači nisu u istoj startnoj poziciji. Malo toga je pokazala i naša pobjeda u prošloj utakmici, Al-Jazeera je igrala dva dana prije, u drugom poluvremenu teško su održavali ritam. Sigurno je da bi igrači Al-Jazeere bili svježiji da je drugačiji raspored, pogotovo u drugom poluvremenu", kazao je Jardim.

Linker
25. travanj 2024 16:43