BITKA ZA LIGU PRVAKA

Treneri skrivaju adute: Dvoboj na Old Traffordu će odlučit Kagawa ili Varane!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 05. ožujak 2013. 12:22

Bayern me podsjeća na Kineze. Vide što drugi rade i onda to prekopiraju, samo s više novca i igrača, zajedljivo je prošlih dana Jürgen Klopp komentirao buđenje bavarskog diva koji je dvije sezone gledao u leđa njegovoj Borussiji.

Analizirajući kako se Manchester United u subotu zagrijavao za dvoboj s Realom obavješteniji se navijač mogao zapitati i nije li Klopp svoj cinizam isporučio na pogrešnu azijsku adresu. Nije li zapravo u središtu vrtloga koji je usisao njegovu momčad i na površinu izbacio Bayern - jedan Japanac? Shinji Kagawa, naime.

Svojim bundesligaškim učinkom Kagawa je u dvije šampionske Borussijine sezone bio nešto više od aktivne podrške Lewandowskom i Götzeu. Motor, distributer lopti, prva crta obrane i strijelac. Zabio je gotovo u svakoj drugoj utakmici na kojoj je nastupio (29 golova u 70 nastupa), golgeterski učinak oplemenio je s 15 asistencija i sve to uz cijenu nešto bogatijeg cateringa u VIP salonu stadiona. Stigao je za 250 tisuća eura i nakon dvije sezone produžio prema Manchesteru za 13 milijuna funta.

Japanski kamikaza

23-godišnji japanski veznjak u subotnjoj 4-0 pobjedi protiv Norwicha predstavio se kao potencijalno tajno oružje u riznici Alexa Fergusona, skriven iza “kalašnjikova” i “mačeta” s kojima Škot zabavlja novinare na press-konferencijama. Nakon teške ozljede u listopadu i gotovo tromjesečne stanke, Kagawa je sporo hvatao ritam da bi protiv Norwicha eksplodirao hat-trickom, prvim ovakvim dometom jednog azijskog nogometaša u Premier ligi. Dva od tri Kagawina pogotka pravi su bomboni; nos za gol, savršen tajming, virtuoznost u izvedbi, sve je bilo tu. Postigao ih je, međutim, tek nakon što mu je Ferguson promijenio ulogu na terenu i gurnuo ga u sredinu veznog reda. Statistika kaže da je uza sve nabrojeno Kagawa kreirao još tri prilike suigračima i zaključio meč nacionalnim trademarkom. Preciznost prije svega, 92 posto točnosti u predaji lopte.

Iz istog će startnog bloka Kagawa u utorak izletjeti kako bi rušio komunikacijske mostove između Xabija Alonsa, Khedire, Varanea i Ramosa, prije nego što u ulozi napadačke plutajuće mine doleti u pomoć Van Persieju i Rooneyju. Na papiru takav profil pokretljivog i okomitog igrača iz drugog plana mogao bi izvesti utakmicu iz njezina predvidljivog “Ronaldo vs. Van Persie” okvira.

19 mu je godina tek

- Sredinom drugog poluvremena nisam vjerovao da ćemo tako uvjerljivo dobiti, ali onda smo poslali Shinjija u sredinu veznog reda i on je napravio razliku. Njegov drugi gol bio je dobar spoj mirnoće i inteligencije, a treći je bio jednostavno briljantan. Kagawa polako ulazi u formu, mislim da ćemo najbolje od njega vidjeti sljedeće sezone - kaže Ferguson.

Na drugoj strani, Jose Mourinho u ovom dijelu sezone također neočekivano profitira za igrača koji donedavno nije bio na njegovu radaru, a danas biva bombardiran komplimentima nogometnih autoriteta. Rafael Varane je 19-godišnjak za kojeg je Real unatoč nježnim tinejdžerskim godinama morao iskrcati deset milijuna eura, budući da su ga osim Zinedinea Zidanea na terenu u startu prepoznali i drugi bogati lovci na talente. Prilika mu je sletjela u obliku božićnog poklona, jer tih se dana ozlijedio Pepe, a kazati da ju je mladi Francuz (korijeni s Martinika) objeručke zgrabio značilo bi podcijeniti njegov učinak na terenu. “Varane je naš veteran, njegova zrelost i mirnoća podsjećaju me na neke Realove velikane”, komentira Realov direktor Emilio Butragueno.

Najmlađi stranac

Sa 18 godina i 152 dana Varane je ušao u anale kao najmlađi stranac u Realovoj povijesti, a u međuvremenu je već proširio poglavlje neobičnom efikasnošću u “el clasico” dvobojima. Barceloni je zabio dva puta u polufinalnim kup-utakmicama, parkiravši usput “blaugranine” napadače daleko od svojih vrata. Tražite li mogućeg heroja utakmice izvan popisa dežurnih sumnjivaca (Ronaldo, Van Persie, Rooney ili Özil), Unitedov japanski veznjak i Realov francuski stoper nameću se kao prvi izbor...

Linker
12. svibanj 2024 06:12