Ferdo Milin kraj Damira Krznara
 BORIS KOVACEV/CROPIX
SAVRŠENI TANDEM

Trenirao je gomilu mladih zvijezda, a sada poručuje: ‘S Damirom Krznarom bih išao bilo gdje...‘

‘Krki i ja smo prijatelji, nazvao me, prihvatio sam isti tren, sjeo u auto i došao u Zagreb‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. srpanj 2021. 23:11

Već tri mjeseca Zadranin Ferdo Milin (43) uski je suradnik Damira Krznara. Trener koji je svojevremeno bio jedan od najmlađih u HNL-u, koji je sa Zadrom 2012. u Maksimiru izbacio Dinamo iz Kupa nakon što su Modri vodili 2:0, bivši igrač Zadra i Hajduka, izbornik U-19 reprezentacije, kroz njegove ruke prošli su najtalentiraniji igrači poput Majera, Ivanušeca, More, Sose, Ćorića, Vlašića, Brekala, Halilovića, Balića..., prvi u reprezentaciji “izmislio” Karla Leticu i Kristijana Jakića, u Zadru “bacio” u vatru Stipu Pericu... Bio je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, radio također s mlađim klupskim i reprezentativnim selekcijama, korona je i tu imala prste pa se nedavno vratio u Hrvatsku.

- Zadovoljan sam poslom koji sam tamo napravio, recimo, dva igrača koje smo mi selekcionirali i koji ranije nisu bili u fokusu, sad su u A reprezentaciji s 19 godina - priča Milin, koji je u Dinamo došao baš na poziv Damira Krznara.

- Krki i ja smo prijatelji puno godina, on je dobio šansu koju je iskoristio, tražio je pomoćnika koji ima iskustva. Nazvao me, pitao me, prihvatio sam isti trenutak, sjeo sam u auto i došao u Zagreb.

Nije korak unazad

Nekima bi odlazak za pomoćnika bio korak unazad u karijeri?

- Nije korak unazad, jer je ovo veliki klub, koji radi sjajne rezultate i koje svi prate u svijetu. Bilo mi je teško prvih 20 dana, jer od 2012. sam prvi trener i to se moglo vidjeti po nekim reakcijama na utakmici, ustaneš i ti bi nešto... Ali onda sam shvatio da treba raditi iz sjene, brzo sam se prešaltao. I uživam u ovome svemu.

Onime što je vidio u Dinamu uistinu je oduševljen.

- Jesam, oduševljen sam svime, igračima, stožerom, sa svima u klubu kako su me primili. Osjećam se kao doma. Nadam se da sam i ja nekim svojim razmišljanjima i novim vježbama i treninzima pomogao njima i onom rezultatu koji smo napravili na kraju sezone. I nadam se da ćemo napraviti novi iskorak i ući u Ligu prvaka.

'Kužeove i Đalmine bilješke i danas su aktualne, oni su bili ispred vremena'

Ferdo Milin inače je veliki fan Ramonesa, skuplja sve memorabilije vezane za taj band. A kući čuva i trenerske bilješke pokojnog Josipa Kužea, koje mu je nakon smrti darovala Jožina obitelj. Sin Marko Kuže je trenutno team manager.

Zanimljivo je to, Milin Kužea nikad nije upoznao, ali mu je kad je čuo da je bolestan, javno izjavio podršku i poželio sreću, što je Kužea toliko dirnulo da je telefonski kontaktirao Milina i zahvalio mu se. A onda je Milin dobio i te vrijedne bilješke.

- Materijali su i danas u posebnoj kutiji, ima tu svega, od Japana, Rijeke, od sedamdesetih godina još, ima nešto i od Đalme Markovića, što mu je on ostavio.

Koliko su te bilješke i danas aktualne?

- Nije ništa zastarjelo. Ima, recimo, veliki Đalmin fascikl i kad čitate, ima tu svega, od psihologije, tehnike, taktike, puno je toga isto kao i danas. Čak mi nekad i pomaže, kad si u bunilu, imaš loš rezultat, tražiš neke savjete iz tih knjiga.

Kuže je uvijek bio ljubitelj napadačkog nogometa.

- On je bio tada, još u Dinamu potkraj osamdesetih, ispred vremena. On i još dva ili tri trenera toga doba.

Opisuje kako funkcioniraju stvari u stožeru.

- Nema neke posebne podjele zaduženja, bitno je da sve funkcionira. Važno je da smo nasmijani, naravno, rezultat puno toga diktira. Ali bit je u tome da 25. igrač, s malom minutažom, koji je ljutit u sebi ne pokazuje tu ljutnju, nego se želi nametnuti. To je prošle godine je bila jedna od najvećih snaga Dinama, da igrači koji manje igraju nisu destruktivni, već drže tenzije unutar momčadi. Oduševila me ta njihova glad za pobjedom, za svakim treningom, to je jedan od najvećih razloga za ove rezultate. I to treba sačuvati i nadopuniti novom krvi, da bude nova borba za mjesta, igrači, ali i mi treneri, moramo uvijek biti gladni. Ako se zadovoljimo onime od prošle sezone, ne možemo ništa. Moramo težiti Ligi prvaka i napraviti iskorak. Najvažniji je zadatak zadržati tu glad i motivaciju, to pokazuje moć i znanje trenera. Ako nisi psiholog, teško prolaziš.

Primijetili smo na pripremama da je Milin često razgovarao s igračima, pogotovo onima mlađima.

- Imam takvu vrstu komunikacije da volim pričati s igračima, ne toliko o nogometu već da ih probam voditi kroz život. Više su oni s nama trenerima nego s obiteljima, počeli su razmišljati o iskoracima u privatnim životima i tu im možemo pomoći. Smatram da onaj tip trenera od kojeg igrači drhte, više nije u modi, danas im moraš pokazati da ti je stalo i moraš pokazati znanje. Na taj način te poštuju.

Od mladih igrača koje je trenirao, tko ga je ugodno, a tko neugodno iznenadio dosad u karijeri?

- Ne bih nikoga isticao kao negativnoga, jer svi oni još mogu eksplodirati, neki koji nisu napravili iskorak, još uvijek to mogu, a s mnogima sam u kontaktu. Ako bih isticao ugodno iznenađenje, zapravo, ako me netko oduševio, onda je to Martin Erlić. On je napravio iskorak, malo je mladih igrača uspjelo u Italiji, za to trebate imati karakter.

'Kup svi pamte, ali draža mi je pobjeda u Rijeci'

Taj kup-susret kad je u Maksimiru izbacio Dinamo prati ga čitavu karijeru?

- To je uspomena, nažalost tog kluba više nema, to je povijest. Ali, bilo mi je i dražih utakmica u Zadru, ostali smo u ligi pobjedom u Rijeci. Pa pobjeda protiv Lokomotive u Zagrebu, kad su nas isto svi otpisali. To su bile prijelomne pobjede za ostanak u ligi.

Vrhunska stvar

Kakvi su ovi novi mladi igrači u Dinamu?

- Da ne vrijede ne bi bili ovdje. Trebat će im vremena da bi ušli u sustav, nekim će biti teže, jer su u prijašnjim klubovima bili zvijezde, tu više nisu. Ali će im biti i lagano, jer imaju iskusnije suigrače koji su velika podrška.

Sad kad je pomoćni trener, planira li to i ostati ili ipak ima ambicije opet biti “šef”?

- Nadam se da ću ostati s Krznarom! Pa, izvan Dinama jednog dana, ako do toga dođe. Nas dvojica se slažemo u 80-90 posto stvari, s njim se osjećam ugodno, nadopunjujemo se i s ljudske strane je vrhunska osoba, cijeli stožer ima te karakteristike i to mi je najvažnije. Ako me jednom bude zvao nekamo dalje, ići ću s njim bez problema. Kažem, ovo što imamo u Dinamu, to je vrhunska stvar. Posebno ta grupa igrača, od 25. koji grize na treningu, do kapetana Ademija.

Linker
03. svibanj 2024 01:25