Luka Modrić i Enzo Fernandez

 JEAN CATUFFE Dppi Via Afp
PROPUST ILI NAMJERA?

Trojac Vatrenih dobio velika priznanja! No, je li se nogometnoj instituciji potkrala velika pogreška?

Dogodilo se da čovjek kojeg je FIFA proglasila za najboljeg mladog igrača SP-a - nije ni među pet.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. siječanj 2023. 15:48

Dominik Livaković dobio je veliko priznanje, Međunarodna federacija za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS) proglasila ga je četvrtim najboljim golmanom svijeta u 2022. godini. Na istom, četvrtom mjestu rangiran je i kapetan Vatrenih Luka Modrić u konkurenciji igrača, ali on ima i Zlatnu loptu i nije novi na takvim visinama. Joško Gvardiol je treći u konkurenciji mladih igrača.

Livaković, kojeg je izbornik Zlatko Dalić maknuo s gola uoči dvije posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetskog prvenstvo s Maltom i Rusijom te je u studenom 2021. branio Ivo Grbić, po dobrom će pamtiti 2022. godinu. Vrhunac mu je bilo Svjetsko prvenstvo na kojem je specijalno golemu ulogu, gotovo senzacionalnu, odigrao s Japanom u osmini finala i Brazilom u četvrtfinalu. To ga je vinulo u golmansku elitu. No, ne samo to. S Dinamom je igrao u Ligi prvaka, a s reprezentacijom i ranije tijekom godine imao uspjehe u Ligi nacija. U Kataru je bio junak kod obrane udaraca s bijele točke, ali ne samo to. U niz utakmica je "skidao" velike šanse suparnicima.

image

Dominik Livaković

TOM DUBRAVEC Cropix

Na prvom mjestu je po IFFHS-u Belgijac Thibaut Courtois, golman Real Madrida, osvajača Lige prvaka. Iako se na SP-u nije proslavio... Dobio je 125 bodova, što je za 15 više od drugoplasiranog Emiliana Martineza, zlatnog Argentinca iz Aston Ville... Njegov nastup na SP-u je bio izvrstan, no nije u tako velikom i uspješnom klubu. Treći je Marokanac Yassine Bono iz Seville, na četvrtom mjestu Livaković, a peti je Hugo Lloris, Francuz iz Tottenhama.

Lionel Messi je prvi igrač, nakon što je dvije godine nagradu dobivao Robert Lewandowski. Messi je i službeno prvo ime Mundijala u Kataru, tako je prekinuo praksu da to priznanje dobije igrač momčadi koja je izgubila u finalu. Drugi je Kylian Mbappe, treći Karim Benzema, a četvrto mjesto pripalo je Luki Modriću, koji je s Hrvatskom osvojio svjetsku broncu, a s Real Madridom španjolsku titulu i Ligu prvaka. Jedini koji je još dobio glasove je peti Erling Haaland. Modrić je na SP-u bio treći igrač turnira, nakon Messija i Mbappe. Održao je iznimno visoku razinu, nakon što je u Rusiji bio broj 1.

IFFHS je 1988. godine počeo birati najboljeg igrača na svijetu, a pritom su u obzir uzimali niz kriterija. Računaju se nastupi, pobjede, golovi, trofeji i drugi faktori na klupskoj i reprezentativnoj razini. Neko vrijeme taj njihov izbor bio je "zamrznut", da bi ga potom obnovili.

image

Joško Gvardiol

JACK GUEZ Afp

Joško Gvardiol je treći mladi nogometaš prema IFFHS-u. Prvo je mjesto zauzeo Englez Jude Bellingham sa 115 bodova, a drugi je Nijemac Jamal Musiala s 95 bodova. Gvardiol je dobio 55 bodova. Među prva tri nema Argentinca Enza Fernandeza kojem je FIFA dala takvu nagradu za najboljeg u Kataru.

Linker
24. travanj 2024 03:59