Joan Laporta na predizbornom plakatu
 AFP
POVIJESNI DAN ZA KLUB

Trojica kandidata, jedno ključno i ‘milijun‘ dodatnih pitanja: Tko će biti novi predsjednik Barcelone?

‘Haaland i Mbappe u Barceloni? Ti su transferi nemogući...‘, poručio je jedan od uključenih u utrku.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. ožujak 2021. 10:37

Konačno je stigla nedjelja u kojoj će Barcelona dobiti novog predsjednika. Josep Maria Bartomeu podnio je ostavku još 28. listopada prošle godine, prvi datum izbora bio je 24. siječnja, no odgođeni su zbog pandemije. Tri su kandidata - nekadašnji predsjednik i favorit po anketama Joan Laporta, te Victor Font i Toni Freixa.

Članovi Barcelone s pravom glasa biraju kao na političkim izborima, pitaju za program, ali mnogo toga ovisi o osobnosti tih ljudi. Sva trojica izjasnili su se da će zadržati Ronalda Koemana na poziciji trenera do daljnjega, a trajno rješenje ovisit će o rezultatima i procjeni klupske struke. Barca je još u utrci za prvaka, i njoj je bitno kako će proći nedjeljni madridski derbi Atletica i Reala, a izborila je i plasman u finale Kupa kralja u kojem će igrati s Athleticom iz Bilbaa. U Ligi prvaka ima tešku situaciju s PSG-om…

Dobar dio kampanje vrtio se oko budućnosti Lionela Messija, za kojeg ovog časa djeluje realno da bi mogao završiti karijeru na Camp Nou. Posebno je kategoričan bio Laporta, koji tvrdi kako su veće šanse da Messi ostane u Barceloni bude li on izabran nego netko od protukandidata.

Brojna obećanja

Laporta uvjerava da će potpisati novi ugovor s Argentincem. Njegovi ključni ljudi za vođenje kluba su Mateo Alemany kao glavni direktor, te Victor Valdes, Alexanko i Sergi Barjuan. Dakle, oslanja se uglavnom na poznata imena bivših igrača… I on, ali i Freixa, tvrde da bi pokušali dovesti Haalanda iz Borussije D. ili Mbappea iz PSG-a. Font je na to odgovorio: - Ti su mi transferi nezamislivi ovog ljeta.

Font je pokušao privoljeti u svoju kampanju Xavija i Jordija Cruyffa, ali nisu pristali. Svejedno je istaknuo kako bi upravo Xavija postavio za glavnog menadžera.

Kako je Barcelona u dugovima ponudili su i shemu na koji način do likvidnosti. Laporta je predložio izdavanje obveznica, čemu su Font i Freixa protive. Laporta ne želi ponovno smanjenje plaća, ostala dvojica to vide neizbježnim. Laporta je spreman da Barcelona neko vrijeme igra na stadionu Montjuic dok će biti renoviran Camp Nou, suparnici to odbacuju. Freixa je uzeo glavnu riječ u finišu kampanje najavljujući bogate sponzore i projekt Barca Corporate.

Eto, Barcelonini članovi tijekom nedjelje biraju tko će ih voditi dalje.

Linker
06. svibanj 2024 16:36