Turkish referee Cuneyt Cakir presents a yellow card to Croatia's defender Duje Caleta-Car (L) during the UEFA EURO 2020 round of 16 football match between Croatia and Spain at the Parken Stadium in Copenhagen on June 28, 2021. (Photo by Jonathan NACKSTRAND/POOL/AFP)
 JONATHAN NACKSTRAND Afp
IZABRALA UEFA

Turčin sudi Dinamu u Tiraspolu! Vatrenima je sudio u velikim okršajima s Engleskom, Španjolskom i Srbijom

Turska sudačka četvorka sudit će prvu utakmicu Šerif - Dinamo u Tirasolu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 15. kolovoz 2021. 14:07

Utakmicu između Šerifa i Dinama u utorak u Tiraspolu, sudit će turska četvorka predvođena iskusnim, 44-godišnjim Cuneytom Cakirom. Vrhunac karijere Cakir je dosegnuo 2015. godine, kad je u Berlinu sudio finalni dvoboj Lige prvaka Barcelona Juventus (3:1).

Cakir je dosad u pet navrata sudio Hrvatima – dvaput klubovima, triput našoj reprezentaciji. Dinamu je ostao u dobrom sjećanju prije devet godina, arbitrirao je na prvoj utakmici doigravanja za ulazak u Ligu prvaka u Zagrebu, Dinamo – Maribor (2:1). Na uzvratu je Dinamo pobijedio 1:0 i ušao u Ligu prvaka.

A pet godina ranije, u 2. kvalifikacijskom kolu za Kup UEFA, sudio je Cakir utakmicu Deportivo – Hajduk u La Coruni. Završilo je bez pogodaka, međutim na uzvratu u Splitu Španjolci su slavili 2:0 i otišli dalje.

Hrvatskoj je reprezentaciji sudio tri puta. U pamćenju je dobra arbitraža u ožujku 2013. godine u Zagrebu, na iznimno zahtjevnoj i važnoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP protiv Srbije. Pobijedila je Hrvatska 2:0 zgodicima Mandžukića i Olića, Cakir je znalački smirivao strasti i kontrolirao je dvoboj.

Pet godina kasnije, na SP u Rusiji, Cakiru je bio dodijeljen polufinalni okršaj Hrvatske i Engleske! Slavili su naši nogometaši nakon produžetaka 2:1, nije bilo primjedbi na suđenje ovoga Turčina.

A u najsvježijem nam je sjećanju Cakir ostao s ovoga Eura, sudio je vatrometni okršaj Hrvatske i Španjolske u osmini finala, opet je utakmica otišla u produžetke, nakon 3:3 u 90 minuta, Španjolci su na kraju pobijedili 5:3.

Arbitraža je bila korektna, a tom je utakmicom Cakir ušao u povijest europskih prvenstava! Naime, bila mu je to deveta utakmica koju je sudio na Eurima, ni jedan sudac nema toliko odsuđenih utakmica na prvenstvima Europe! Po tri utakmice sudio je na Eurima 2012., 2016. i 2020., odnosno 2021. godine. Šest je puta bio arbitar u početnoj, grupnoj fazi natjecanja, dvaput u osmini finala i jednom u polufinalu.

Dodajmo da će za utakmicu u Tiraspolu VAR sudac biti Nijemac Bastian Dankert, a AVAR Turčin Abdulkadyr Bitigen.

Linker
18. travanj 2024 16:21