PATRICK HAMILTON Afp
SVI IGRAJU, SVI TRČE

Turnir prepun iznenađenja: Ovo je najzanimljivije Svjetsko prvenstvo u povijesti ženskog nogometa

Tko zna što nas još čeka na ovom nikad zanimljivijem ženskom nogometnom natjecanju
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 29. srpanj 2023. 07:11

Jako je napredovao ženski nogomet i slobodno se može reći da ga igraju svi, baš kao što se to često kaže i kada je u pitanju muški. SP u Australiji i na Novom Zelandu prepuno je iznenađenja, teško predvidivih ishoda i može se reći da je to najzanimljivije natjecanju u povijesti ženskog nogometa ikada.

Novi Zeland dobije favoriziranu Norvešku, onda izgubi od Filipina, za oba tima to su prva slavlja na SP-u uopće, a onda svi očekuju da će Norveška dobiti Švicarsku, ali ni to ne ide i sada se protiv domaćina ta odlična Norveška mora boriti za prolaz, a da to ne ovisi samo o njoj.

Australija na startu dobije Irsku, pa šokantno izgubi od Nigerije, a ta Nigerija ne izgubi ni od olimpijskog pobjednika Kanade i sada se bori za broj 1 u skupini, iako su svi očekivali da domaćin i Kanada tu ne bi trebali imati problema. Francuska ne može dobiti Jamajku, Engleska iz penala dobije Haiti, Švedska u 90. minuti Južnu Afriku nakon što je gubila veći dio utakmice…

Stroga pravila

Svi igraju, svi trče. Radi se o taktički jako dobro postavljenim ekipama, fizički odlično spremnim i samo je pitanje koliko tko u kojem trenutku može izdržati. Nogomet se definitivno razvio kod žena, postoje stroga pravila koja su ga izdignula na tretman ozbiljnog sporta. Naravno da svi još uvijek nisu isti i nikad neće biti, ali kriteriji za ozbiljan rezultat se znaju i od njih nema odstupanja.

Nigerija je možda najveće iznenađenje dosadašnjeg tijeka SP-a. No, kada se bolje zagrebe ispod razloga za to, tu velikog iznenađenja baš i nema. Vodi ih Amerikanac Randy Waldrum, jedan od najuspješnijih sveučilišnih trenera u SAD-u kada je u pitanju ženski nogomet. No, nogomet u Nigeriji nije počeo s njim, Nigerija je na dosadašnjih 14 Afričkih kupova nacija osvojila 11 naslova, a 12 puta bila na postolju. Waldrum je došao 2020., dvije godine kasnije bio četvrti, izgubio polufinale od Maroka na penale.

Slučajnost isključena

U počecima, u Africi je samo Nigerija bila ozbiljna, ali nikad na SP nije išla dalje od četvrtfinala. A sada je znatno više selekcija s takvim mogućnostima i Nigerija želi ostati visoko, ali mora prihvatiti realnosti. Njihove mlade selekcije osvajale su svjetske naslove, od tih timova nastao je ovaj u prosjeku vrlo mlad izuzme li se Onome Ebi, 40-godišnja kapetanica s najviše nastupa (108) za svoj tim. Zanimljivo, samo dvije igračice, od kojih je ona jedna dolaze iz domaćih klubova, ostale su profesionalke u Španjolskoj (5), Francuskoj (5), SAD (4), Turskoj (2), Kini, Engleskoj, Portugalu, Rusiji i Švedskoj (po 1).

Njihov prvi strijelac Chiamaka Nnadozie igra u Parizu, a junakinja pobjede nad Australijom Asisat Oshoala u Barceloni, koja je prvak Europe. Dakle, svaka slučajnost je isključena, radi se o odličnoj reprezentaciji koja može biti tvrd orah svima i na ovom SP-u. I tko zna što nas još čeka na ovom nikad zanimljivijem ženskom nogometnom natjecanju.

Linker
03. svibanj 2024 07:42