Tom Dubravec / CROPIX
ODLAZAK VELIKANA

TUŽAN BADNJAK ZA HRVATSKI NOGOMET U splitskoj bolnici preminuo Stanko Poklepović, legendarni i neponovljivi trener

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 24. prosinac 2018. 11:04

Umro je Stanko Poklepović Špaco. Legendarni trener napustio nas je u 81. godini, javlja Slobodna Dalmacija.

Bio je i hrvatski izbornik s početka devedesetih. Umro je u splitskoj bolnici na Križinama, u prvim satima 24. prosinca, nakon što se u posljednje vrijeme borio s određenim zdravstvenim problemima i morao je redovito biti podvrgnut dijalizi.

Nogometaš Splita je bio 20 godina (1956. - 1976.), potom ga pamtimo kao trenera, prije svega Hajduka, baš osebujnog pečata. Premda se u posljednje vrijeme više držao kuće i toplog obiteljskog doma, a sve manje izlazio u javnost, uvijek je bio vedra duha i srčano se borio sa svojim stanjem.

Znalac, uspješan, neponovljiv.

"Obitelj i prijatelji su mi najvažniji. Nemam previše prijatelja koji mi dođu, ali imam ih dovoljno. Ja mogu o svemu razgovarat' kada je nogomet u pitanju. I uvijek volim kada se javite, kada pričamo o stručnim stvarima. Da nisu neka blebetanja", rekao je Špaco u jednom od posljednjih intervjua za Sportske novosti.

Više od 30 godina proveo je u Hajduku, više od 40 je bio trener. I jedna mu je želja ipak ostala neispunjena. Bio je izbornik Hrvatske, s Hajdukom je osvajao naslove prvaka i pobjednika Kupa, radio je na Cipru, u Mađarskoj, Iranu... ali nikada na zapadu.

SN/Jurica Radić

"To mi je žao, što se nisam kao trener okušao na zapadu. Htio sam biti trener u Nizozemskoj, Belgiji, prije svega u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj. Drukčiji je to mentalitet, drukčije je znanje, bolji je nogomet. O uvjetima da ne pričamo. Ali, nisam imao menadžera, nisam se puno trudio oko toga, pa sam išao tamo gdje su me zvali. Uvijek sam radio, pa nisam previše ni razmišljao o tome gdje idem. Ali, kada danas sve zbrojim, žao mi je tog zapada", otkrio nam je tada Poklepović, nešto kasnije nadodavši u svom stilu:

"Da sam danas trener, bio bi’ najbolji! Najviše bi mogao pružiti u stvaranju igre. S ovim iskustvom koje sam stekao, sa svime što sam prošao u životu, danas bi’ bio odličan. Ali, ne mogu više..."

Za odlaskom legende danas ne tuguje samo nogometna javnost...

Neka vam je laka zemlja, nezaboravni naš šjor Špaco.

Linker
04. svibanj 2024 14:35