NK Osijek
BEZ POGODAKA U SZCZECINU

Tvrd okršaj u Poljskoj: Osijek obranio gol, ali i propustio šokirati domaćine u završnici!

Odluka o putniku u iduće kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu past će u Gradskom vrtu
Piše: Gradimir Đukarić, SNObjavljeno: 22. srpanj 2021. 22:57

POGON - OSIJEK (0-0)

POGON (4-1-4-1) Stipica, Bartkowski, Triantafyllopoulos, Zech, Mata, Dabrowski, Kowalczyk (od 80. Drygas -), Kozlowski (od 68. Silva), Gorgon, Kurzawa, Zahovič (od 80. Parzyszek -), trener: Kosta Runjajić.

OSIJEK (3-5-2) Ivušić, Lončar, Škorić, Čeberko, Miloš (od 82. Gržan -), Kleinheisler - (od 58. Pilj), Žaper, Jugović (od 70. Nejašmić), Jurčević, Bohar (od 70. Hiroš), Mierez (od 82. Mance -), trener: Nenad Bjelica.


Osijek se s aktivnim rezultatom vratio s gostovanja u poljskom Szczecinu. Bijelo-plavi su protiv Pogona su odigrali 0:0 pa će odluka o putniku u iduće kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu past će za tjedan dana u Gradskom vrtu. Ako je takav rasplet određen kao cilj uoči gostovanja u Poljskoj, onda je i ostvaren.

Nenad Bjelica je odlučio iznenaditi protivnika, svoga starog znanca na klupi Pogona Kostu Runjajića. Na teren je poslao momčad u formaciji 3-5-2, a od prve minute na travnjaku su se našli Mile Škorić i Laszlo Kleinheisler koji su na otvaranju sezone protiv Šibenika dobili poštedu zbog naknadnog priključivanja momčadi.

Bjelica i nogometaši Osijeka s iskustvom igranja u Ekstraklasi označili su Pogon kao fizičku momčad koja teži kombinatorici što se brzo i potvrdilo. Domaćini su uz jak vjetar navijača u leđa preuzeli inicijativu i igru prebacili na gostujuću polovinu. Izgledali su puno energičnije. Osijek je u prvom dijelu bio neopasan, teško je dolazio do igre, problem je često bio vezati i dva točna dodavanja, ali opet čim bi stisnuli Pogon na njegov dio terena, domaćin bi počeo pokazivati određene nesigurnosti. Izostao je i karakterističan Osijekov presing na posljednju liniju suparnika.

image
NK Osijek


Ipak su Bijelo-plavi opreznije ušli u utakmicu s ciljem da kontroliraju očekivani pritisak domaćina koji također nije preuzeo previše rizika u igri. Osijek, pak, s druge strane nije dao previše toga protivniku. Obrana je odigrala skoro bez greške. Imao je Pogon, doduše, nekoliko pokušaja koji nisu predstavljali problem za Ivušića, dok je s druge strane Hrvat na vratima poljske momčadi Dante Stipica uglavnom bio besposlen. Dva puta je pokušao Mierez, ali otpucao je slabo iz daljine. U Pogonu su procijenili odakle im prijeti najveća opasnost. Oko Argentinca bi se svaki puta kada bi primio loptu našla dvojica igrača poljske momčadi. Štoviše iz prvog poluvremena nije bilo opasnije situacije vrijedne spomena. U nastavku je Osijek bio nešto bolji suparnik. Vrijedi izdvojiti situaciju iz 70. minute kada je svega nekoliko sekundi nakon što je ušao u igru i prvi puta osjetio travnjak u službenoj utakmici u dresu Osijeka Amer Hiroš napravio nered u obrani Pogona. Nanizao je nekoliko igrača, ali nije mu ostalo dovoljno snage za jači i precizniji udarac. I nije mu to bio jedini puta da je na kušnje stavio protivničku obranu. Kod Poljaka je za igru najraspoloženiji bio Kowalczyk koji je u nekoliko navrata ispitivao budnost Ivušića.

image
NK Osijek

Prema pandemijskim protokolima koji su na snazi u Poljskoj tribine stadiona mogu biti otvorene s 50 posto kapaciteta, ali Pogon je iskoristio "rupu" u zakonu, odnosno nedorečenost kapaciteta, da rasproda stadion. Naime, dozvoljeni postotak odnosi se na sve, bez obzira bili cijepljeni ili ne, ali je onima s COVID potvrdom prodano preostalih 50 posto ulaznica. Na koncu je prodano svih 9.000 ulaznica za tribine stadiona koji je još uvijek u izgradnji, a na kojem se istovremeno ipak igraju utakmice. Navijači Pogona privrženi su svome klubu, bilo je skoro nemoguće na tribinama pronaći nekoga bez klupskih obilježja. Brodska sirena, a brodogradilište je simbol grada, označila je početak navijanja.

Privrženi svome klubu su i navijači Osijeka. Iako Uefa brani gostujućim navijačima dolazak na utakmice, tu je prepreku nekolicina pristalica Bijelo-plavih zaobišla. Njih nekolicina je uspjela je doći do obale Baltičkog mora kako bi pružili potporu momčadi.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' Hiroš je definitivno unio živosti u igru Osijeka. Sada se probio po lijevoj strani, no domaćini uklizavanjem u posljednji trenutak sprječavaju njegov nalet.

86' Sjajna prilika za Osijek! Žaper se našao u obećavajućoj situaciji nakon sjajnog proigravanja Hiroša, ali njegov pokušaj iskosa blokiran je u posljednji trenutak. Bila je to brza kontra Osijeka.

85' Žuti Karton za Hiroša.

82' Nove izmjene u redovima Osijeka! Izlaze Miloš i Mierez, a ulaze Gržan i Mance.

78' Kowalczyk prijeti! Pucao je po sredini gola, ali Ivušić je spreman!

71' Sjajan prodor Hiroša! Sjurio se prema golu Pogona, prešao dvojicu, došao na nekoliko metara od vratara, ali puca prekasno i njegov pokušaj je blokiran.

70' Nejašmić i Hiroš mijenjaju Jugovića i Bohara.

66' Domaćini traže slobodni udarac, sudac samo odmahuje rukom. Kowalczyk se teatralno bacio...

58' Mijenja Nenad Bjelica. Izlazi Kleinheisler, a u igru će Pilj.

57' Žuti karton za Kurzawu.

57' Slobodan udarac za Osijek na 20-ak metara od gola! Boha i Jurčević su kod lopte, zaletio se Bohar, pucao snažno, ali i malo iznad okvira gola.

50' Kozlowski traži Kowalczyka u sredini, no Škorić je omeo domaćine u tom napadu.

46' Nastavlja se utakmica u Szczecinu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45' Još jedan nešto opasniji dolazak domaćina pred gol Osijeka, ali Ivušić izlazi na vrijeme, brži je od igrača Pogona te na taj način zaustavlja napad.

43' Ivušić bez većih problema zaustavlja udarac glavom. Zaprijetili su domaćini, nije to bio loš ubačaj, ali udarac Gorgona je išao ravno u ruke osječkog vratara.

30' Posjed lopte lagano na strani Osijeka (53 % - 47 %). U udarcima prema golu je 3-3 s time da domaćini vode 2-0 u onima koji su išli u okvir gola.

24' Nekoliko minuta dobre igre hrvatskog predstavnika. Osijek sve češće dolazi na protivničku polovicu, no nedostaje konkretnosti u samoj završnici.

12' Dalekometni pokušaj Miereza! Pokušao je napadač Osijeka s 20-ak metara, imao je najbolju namjeru, ali nije najbolje zahvatio loptu koja odlazi pored gola. Argentinac se ispričao suigračima.

7' Brani Ivušić! Opasno su sada domaćini kombinirali u šesnaestercu Osijeka, Kowalczyk je pucao, no nedovoljno snažno i Ivušić to hvata u ruke.

6' Preuzeli su Poljaci inicijativu i češće izlaze pred gol Osijeka, igra se u visokom ritmu.

2' Prvi udarac prema golu pripao je Osječanima! Mierez je opalio s lijeve strane, ali neprecizno.

1' Počela je utakmica!


19.55 - Poznati su sastavi za okršaj Pogona i Osijeka.

Linker
26. travanj 2024 17:28