Eduardo da Silva
 

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DUDU OTVORIO DUŠU

‘U Dinamu nisam dobrodošao! Imao sam problema s jednom svima poznatom osobom, a evo kad me zvao Čačić‘

Rekorder HNL-a i bivši reprezentativac Hrvatske posljednjih mjesec dana boravi u Zagrebu.
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 29. siječanj 2023. 21:29

Jedan od neprepoznatljivijih igrača u modernijoj povijesti Zagrebačkih plavih i hrvatske reprezentacije, Eduardo da Silva ili kraće - Dudu, već mjesec dana boravi u Zagrebu u posjeti prijateljima u svom drugom domu. Imao je ekskluzivni intervju za SportKlub u kojem se dotaknuo onoga čime se trenutno bavi, osvrnuo se na svoje igračke dane i komentirao aktualne teme koje se tiču momčadi u čijim je bojama tresao protivničke mreže.

Već tri godine je u sportskoj mirovini. Vratio se u rodni Rio de Janeiro gdje uživa s obitelji, angažirao se kao nogometni agent i trudi se olakšati mladim talentima Brazila osigurati transfer u Europu. Karijera koju prati s posebnim osmijehom na licu je ona koja se tiče njegova 17- godišnjeg sina, Mattheusa. Ipak, na prvom mjestu mu je da se bavi onime što voli.

“Ne želim mu stvarati pritisak. On je još dijete i mora uživati. Trenutno igra u mlađim kategorijama Flamenga te mu ide sjajno. Uzeo je mnogo nagrada uključujući i onu za najboljeg strijelca sezone. Nogomet svake godine shvaća sve ozbiljnije i ja sam kao otac ponosan na njega. Trenutačno pokazuje veliki potencijal, no vrijeme će pokazati što mu budućnost nosi. Rekao mi je kako želi nastupati za Hrvatsku. Svakako bih volio da bude bolji igrač od mene no, želim da se razvija prirodnim putem", započeo je Dudu.

Od aktualnosti dodirnuo se sjajne forme njegovog bivšeg kluba - Arsenala, koji je vodeći u Premierhipu, ali i onog drugačije ambijenta koji se dešava Dinamu.

- Igraju fenomenalno, možda i najljepši nogomet na svijetu ove sezone. Arteta je sjajno posložio momčad, vidi se da gaji sličan stil igre kao i njegov učitelj – Pep Guardiola. Mislim da će postati prvaci Engleske ove sezone.” rekao je o sezoni "Topnika", a Dinamu želi da opet postane Dinamo u kojem je on igrao: " Nisam previše upućen u političku situaciju unutar kluba. Svakako se takvi događaji odražavaju loše na navijače. Vjerujem da bi tribine bile puno više ispunjene kad bi nogomet bio u fokusu, a ne politika. Želim Dinamu da opet postane onaj stari – onaj Dinamo u kojem sam ja igrao.”

image

Eduardo da Silva u dresu Arsenala

AY/AFP/PROFIMEDIA Ay/Afp/Profimedia

Mogao je biti i među izabranicima Ante Čačića na Euru 2016., ali od reprezentativnih nastupa oprostio se dvije godine ranije. Do prvih nastupa u kockastom dresu došao je zahvaljujući nastupima u Dinamu s kojim bi volio biti u boljem odnosu, a još uvijek je najbolji strijelac HNL-a.

"Dinamo će dati priliku svim igračima koji imaju potencijala i to je prilika u kojoj budeš pokazao tu kvalitetu ili ne. Ja sam iskoristio svoju šansu. Moraš biti i zahvalan onda tom igraču. Ali to je takva politika kluba, ne cijene druge stvari. Uvijek je bila poruka – da nisam to ja, ne bi ti to uspio. I kad sam išao na utakmicu vidio sam da nije to to, pozdrave me na hladan način, kao da sam njima nešto napravio. Naravno da mi je žao, ipak sam igrao tamo, obarao rekorde i osvajao titule, i danas sam najbolji strijelac HNL-a, ali što da radim kada je klima takva."

Kaže da ga više cijene u Arsenalu, nego u Dinamu:

Rekao bih da me više cijene u Arsenalu, iako su uspjesi koje sam postigao u Londonu su zanemarivi u odnosu na one s Dinamom. Cijene me više jer sam imao određene privatne probleme u Zagrebu s jednom osobom koja je svima dobro poznata. Kada sam 2009. stigao u Zagreb, dobio sam ponudu da pogledam utakmicu Dinama sa tribina. Tada se na stadionu nisam osjećao dobrodošlo, obzirom na te privatne probleme koje sam spomenuo. To je bio zadnji put da sam bio na Maksimiru.”

image

Dudu za Dinamo Zagreb

GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Pričao je i o nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje su se susrele iz Hrvatska i Brazil, a on je stao na stranu "Vatrenih".

“Ja sam iz Brazila u Zagreb stigao u vrlo mladoj životnoj dobi. Igrao sam za reprezentaciju i najljepše trenutke sam doživio ovdje te će Hrvatska uvijek biti dio mene. “Ponosan što sam mali dio te generacije koja je osvojila srebro u Rusiji i broncu u Kataru. Dok sam ja igrao, uvijek nam je nedostajalo jako malo za veliki rezultat. Primjerice, protiv Turske 2008. kada su nas mali detalji dijelili od velikog uspjeha. Napokon smo to uspjeli u Rusiji, a poznavajući cijelu generaciju tih igrača i ne čudi me da su uspjeli osvojiti medalje na Mundijalu."

Dugovječnost Luke Modrića ne iznenađuje ga: " “Luka je bio moj suigrač deset godina. Prošli smo skupa kroz Dinamo i juniorsku te seniorsku reprezentaciju. Njegov potencijal bio je vidljiv još u mlađim kategorijama. Gledao sam ga kako igra na nekoliko različitih pozicija, a na svakoj bi se sjajno snašao. Igrao je vrlo jednostavno, no dojam je bio kao da ne može izgubiti loptu. To su bili prvi znakovi njegova potencijala. Ne iznenađuje me njegova dugovječnost", a o taklentu Joška Gvardiola nije štedio riječi, smatra da je jedan od najboljih stopera svijeta.

image

Eduardo Da Silva u dresu Vatrenih

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

" Podsjeća me na Nemanju Vidića te svakako ima potencijal da dosegne tu razinu. Pitanje je kada će otići u klub najviše razine."

Linker
22. travanj 2024 09:50