Alen Halilović u hrvatskom dresu
 MATTEO CIAMBELLI
NOVI POKUŠAJ

U Dinamu su neočekivano odustali, Rijeka ga je silno htjela, a onda je stigao poziv bivšeg igrača Reala!

Nekad jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa odlazi u deveti klub u karijeri
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 22. studeni 2020. 22:12

Birmingham City bit će deveti klub u karijeri Alena Halilovića! Danas 24-godišnjak, Halilović će odletjeti prema Engleskoj i nakon liječničkog pregleda potpisat će ugovor za 17-plasiranu momčad drugog razreda engleskog nogometa!

To su informacije koje smo dobili iz najbližih mu izvora, obzirom da igrač ne smije javno istupati dok ne potpiše ugovor. No, to je samo formalnost jer je Alen Halilović proteklih dana dogovorio sve uvjete sa tim klubom.

Birmingham City vodi baskijski trener Aitor Karanka. Nekadašnji igrač, među ostalim Athletic Bilbaoa, iz kojeg je otišao u Real Madrid (pet sezona), već je nekoliko godina u Velikoj Britaniji. Ljetos je nakon zaključenja odnosa sa Nottingham Forestom prihvatio poziv BC-a i potpisao ugovor na tri godine. Birmingham City je klub koji je posljednji put u Premiershipu igrao 2011. godine.

Nakon ispadanja su u Championshipu ostvarili 4. mjesto, pa onda potonuli u prosječnost, odnosno borbu za bijeg iz donjeg dijela tablice sa 24 kluba. U posljednje 4 sezone BC je ostvario dva 19. mjesta, 17. i 20., a trenutno se, nakon 12 kola ove sezone, nalazi na 17. mjestu. Momčad, u kojoj već skoro godinu i pol igra bivši dinamovac Ivan Šunjić, ostvarila je 3 pobjede, 5 remija i 4 poraza. Gol razlika, 9:11, ukazuje na stil igre kojeg gaji Karanka, a to je prilično zatvorenija formacija, koja ne prima puno golova, ali ih i malo daje.

No, trener koji je 3 godine bio pomoćnik Jose Mourinhu u Real Madridu, tek je započeo posao u Birmingham Cityu, sa ciljem da stvori momčad koja će se u idućih par sezona izdignuti do razine play offa za Premiership. Sada se nalaze na osam bodova od 6. pozicije, a isto toliko bježi trenutno posljednjeplasiranom Derby Countyu. Vrijednost momčadi u kojoj će Alen Halilović nastojati revitalizirati karijeru je 43 milijuna eura. Prema informacijama koje smo dobili, Aitor Karanka je inzistirao na njegovom dolasku i taj otvoreni poziv traje već par mjeseci.

Halilović je dvojio što mu je činiti nakon raskida s Milanom. Imao je sve dogovoreno sa Dinamom, ali u Maksimiru su neočekivano odustali od posla točno na dan kada je Halilović krenuo prema Zagrebu na potpis ugovora. Spominjao se Hajduk, Osijek i pogotovo Rijeka, koja je bila najkonkretnija, ali naposljetku se Halilović odlučio za možda najtežu varijantu. Championship je izrazito naporna liga, sa 46 kola, u kojem se igra fizički visoko intenzivan nogomet.

Karanka, koji je u subotu još jednom osobno nazvao Halilovića i predočio mu svoje vizije, očito je bio vrlo uvjerljiv. Hrvatskog igrača vidi u veznom redu, i to na osmici ili desetki, dakle kao onog koji će svojim performansama donijeti više prodornosti i okomitosti u igri Birmingham Citya...

Alen Halilović će imati sasvim sigurno dovoljno vremena i utakmica (još je 34 kola) da se pokaže, te u ljeto zasluži eventualno novi ugovor na duže razdoblje.

Vrijeme će pokazati je li BC i Championship pravi izbor za 24-godišnjeg igrača koji je već duže vremena bez kontinuiteta igre. U prošloj turbulentnoj sezoni (Standard, Heerenveen, Milan) skupio je 26 nastupa, igrajući prosječno 43 minute (3 gola i 5 asistencija). Taman kad se činilo da ulazi u formu i stalno igranje sa Heerenveenom, Nizozemci su zbog lockdowna zaustavili prvenstvo. Halilović je posljednju utakmicu (72 minute) odigrao protiv Ajaxa 7.ožujka.

Nakon toga ljetos je trenirao sa Milanom, a po povratku u Zagreb nastavio je vježbanje prvo s osobnim trenerom, a potom i sa zaprešićkim Interom. Od slijedećeg tjedna počinje mu borba za povratak ozbiljnom nogometu, u Birminghamu, gdje će mu sigurno od velike pomoći biti Ivan Šunjić, standardni prvotimac Aitora Karanke. Postoji minimalna opcija da bi u kadru mogao biti već u utorak, kada će se njegov novi klub sučeliti Lutonu, čija vrata brani Simon Sluga...

Linker
19. travanj 2024 21:43