Josip Juranović
 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
BORAC BEZ MANE

U Hajduku je igrao za pet tisuća kuna, a uoči potpisa ugovora života sve je moglo propasti...

Nije htio odustati do zadnje minute. Takav je borac od Dubrave, preko Poljuda do Glasgowa.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 08:32

Poseban je dečko Josip Juranović (26). Spoznali smo to u njegovih pet sezona na Poljudu, a u to su se uvjerili i Poljaci, poglavito ljudi iz Legije, koji su ga u svojim redovima imali samo godinu dana. U četvrtak je odigrao posljednju utakmicu za poljskog prvaka. U Pragu protiv Slavije. Zabio je fantastičan gol u 37. minuti, krenuo je s loptom u punom sprintu sa svoje polovice, da bi potom s 30-ak metara neobranjivo zabio gol. Sve bi to zvučalo normalno i slavljenički da trener Legije Czesław Michniewicz nakon utakmice nije otkrio jedan frapantan detalj.

- Tijekom zagrijavanja osjetio je Juranović bol u nozi i bilo je upitno hoće li uopće zaigrati. On je odlučio da hoće.

Bio je veznjak

To je Josip Juranović. Nije ga zanimalo što u je u torbi već imao rezerviranu kartu za let u Glasgow, gdje ga čeka ugovor života. Ugovor koji je uredno mogao propasti da se ozlijedio tijekom utakmice. Međutim, došao je u Prag kao igrač Legije i odlučio se tako ponašati sve do posljednje minute odigrane u dresu kluba.

“Jura se oprostio na travnjaku, oprostio se potom u svlačionici, a ekipa se oprostila od njega. Oprostio u velikom stilu. Spremamo se za to da ga neće biti u uzvratu”, zaključio je Michniewicz.

Zato je Celtic dobio igrača koji će mu u svakoj utakmici igrati kao što je igrao posljednju u Pragu. Maksimalnim intenzitetom, s punim srcem i bez straha. Nitko na terenu neće istrčati više od njega, nitko neće ni blizu toliko puta ući u puni sprint. Juranović nikad ne ulazi u “crveno”, njegova su pluća još veća od karaktera koji ga je na koncu doveo do velikog Celtica.

Kada ga je 2015. menadžer Adrian Alijaj doveo na Poljud imao je 18 godina, ali i status najboljeg igrača trećeligaša Dubrave. Bio je veznjak koji je puno trčao, driblao i zabijao. Hajduk međutim nije baš bio pri novcu, pa je Juranović na Poljudu dobio stipendijski ugovor vrijedan 5 tisuća kuna mjesečno. I još je njegov menadžer morao sam riješiti pitanje 50 tisuća eura koje je Hajduk Dubravi trebao uplatiti na ime razvoja igrača. Na Poljudu taj novac nisu imali.

image
FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp

Ugovor na četiri godine

Brzo se Juranović ustalio u prvoj momčadi, ali ne kao veznjak nego kao desni bek. Premda standardan i jako dobar kao desni bek koji je dogurao i do mlade reprezentacije, Juranović je sljedeće četiri godine bio među daleko najslabije plaćenim igračima Hajduka. Nije ga smetalo, šutio je radio, još više trčao, sprintao, ubacivao s boka... Još sam 2019. napisao da je Juranović u kontinuitetu dvije sezone bio najbolji igrač Hajduka.

Nažalost, mnogi to nisu prepoznavali, nije bilo malo onih koji su ga i na Poljudu podcjenjivali, ali mladić iz Dubrave nikada nije podigao glas, ili odradio slabiji trening. Svaki je dan pokazivao kako se ponaša igrač koji je profesionalac i koji poštuje i voli klub za koji igra. Baš kao što je to pokazao i u posljednjoj utakmici za Legiju.

Celtic ga je kupio kao standardnog hrvatskog reprezentativca, što je sjajna referenca. Nema straha hoće li se uklopiti u njihov sustav, jer brzo će ih osvojiti s energijom koju unosi u svaku utakmicu. S transferom u Legiju još je dodatno podigao razinu svoje igre u odnosu na Hajduk, jer taj transfer napokon je bio potvrda da je doista uspio kao igrač. Što mu je automatski podiglo razinu samopouzdanja. S dolaskom u Celtic Juranović će igrački nastaviti rasti, te bi već u rujnu izbornik Dalić od njega mogao dobiti još bolji učinak.

Potpisao je ugovor na četiri godine, Legia je dobila oko 3 milijuna eura, od kojih će 10 posto morati proslijediti Hajduku. Splićani će tako na njemu ukupno zaraditi oko 700.000 eura. Nije malo ako znaš da si ga doveo besplatno te za plaću od 5 tisuća kuna. No, debelo premalo kad znaš kakav je nogomet iz kola u kolo Juranović prezentirao.
Celtic je napravio odličan posao, uskoro će im Josip Juranović to na terenu i demonstrirati...

Linker
20. travanj 2024 16:48