Silvije Begić (bijeli dres) je nabolje ocijenjen Hrvat u ruskoj ligi ove sezone

 STANISLAV KRASILNIKOV/TASS/PROFIMEDIA Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia
POGLED NA STATISTIKU

U istoj ligi igra nekoliko aktualnih i jedan bivši Vatreni, ali bolju sezonu imaju druga dva Hrvata

Hrvati su tamo omiljeni, ima ih čak 11 i po broju stranih nogometaša smo prvi uz Brazil
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 21. prosinac 2021. 07:46

Već nekoliko godina u ruskoj Premier ligi igra dosta naših nogometaša, a tako je i ove sezone. Iako je onaj najbolji, Nikola Vlašić, otišao krajem kolovoza u West Ham, i dalje Hrvati prednjače po broju stranaca u Rusiji. Ukupno 11 hrvatskih nogometaša igra u tamošnjim prvoligaškim klubovima i s time je Hrvatska, zajedno s Brazilom, prva zemlja po broju stranih nogometaša u Rusiji.

Od tih 11 nogometaša trojica su više ili manje redovna na popisima Zlatka Dalića za utakmice Vatrenih. To su Dejan Lovren (Zenit), Filip Uremović (Rubin Kazanj) i Nikola Moro (Dinamo Moskva), dok je Tin Jedvaj (Lokomotiv Moskva) jedno vrijeme figurirao kao stalni reprezentativac. Uz njih u Rusiji igraju još Kristijan Bistrović (CSKA Moskva), Mateo Barać, Marko Dugandžić (oba Soči), Zoran Nižić (Akhmat Grozni), Silvije Begić (Krilja Sovjetov), Danijel Miškić (Ural Jekaterinburg) i Filip Mrzljak (Ufa).

Polusezona u ruskom prvenstvo je završila 13. prosinca, a nastavit će se tek 26. veljače 2022. godine, a od hrvatskih nogometaša rezultatima svojeg kluba najzadovoljniji može biti Lovren čiji se Zenit s 38 bodova nalazi na vrhu prvenstvene tablice. Morin Dinamo je drugi s 2 boda manje, a najugodnije iznenađenje prvenstva je Soči koji se nalazi na trećem mjestu.

Što se tiče učinka hrvatskih nogometaša, aktualni i bivši Vatreni ne predvode listu najuspješnijih. Po ocjenama SofaScorea najbolji je Silvije Begić, 28-godišnji branič koji je u Hrvatskoj igrao u Rudešu i Interu prije nego je u ljeto 2017. prešao u Orenburg. Tamo se zadržao dvije godine te ga je za 1,2 milijuna eura kupio Rubin u čijim redovima ove sezone za njega nije bilo mjesta pa je posuđen u Krilja Sovjetov. Tamo se Begić odlično snašao, upisao 15 utakmica za kojih je dobio prosječnu ocjenu 7,23 što ga je dovelo na vrh liste hrvatskih nogometaša u Rusiji, ali i na ukupno 17. mjesto najbolje ocijenjenih igrača ruske lige.

image

Učinak Begića ove sezone

SOFA SCORE

Odmah do Begića je Mateo Barać, nekadašnji junior Hajduka koji se na Poljudu nije naigrao pa je preko Hrvatskog dragovoljca i Šibenika stigao do Osijeka koji ga je 2018. za 1,3 milijuna eura prodao bečkom Rapidu. Barać je ovog ljeta kao besplatan igrač došao u Soči što se i njemu i ruskom klubu pokazalo kao dobar potez. Upisao je 10 nastupa za koje je ocijenjen sa 7,13, a spomenimo i da je on odigrao jednu utakmicu za Vatrene, prijateljsku 2017. protiv Čilea u Kini.

Nakon ovog dvojca slijede dva igrača koja su često na širem Dalićevom popisu - Filip Uremović koji je za 16 utakmica u Rubinu dobio ocjenu 7,08 te Nikola Moro sa 7,02 za 18 utakmica u Dinamu. Slijedi još jedan igrač Sočija, Marko Dugandžić koji je odigrao samo 4 utakmice te je za njih dobio ocjenu 6,97.

Tin Jedvaj je odlično krenuo u sezonu za Lokomotiv, ali onda je malo pao u formi pa je za 11 utakmica dobio prosječnu ocjenu 6,94, a zatim dolazi red na Dejana Lovrena s 6,91 za 14 utakmica u Zenitu. Iza njega su Zoran Nižić (6,87 za 15 utakmica), Danijel Miškić (6,83 za 10 utakmica), Kristijan Bistrović (6,70 za 6 utakmica) te Filip Mrzljak (6,69 za 16 utakmica).

image

Hrvati u Rusiji u sezoni 2021./22.

SOFA SCORE

Zanimljivo je da je ovih 11 Hrvata ukupno postiglo samo 5 golova, a nitko nije postigao više od jednoga. U listu strijelaca su se upisali Begić, Moro, Dugandžić, Jedvaj i Bistrović. Što se asistencija tiče, Mrzljak ih ima dvije, a Miškić i Moro po jednu.

Linker
24. travanj 2024 23:38