Goran Milović
 LAURIE DIEFFEMBACQ Belga Via Afp
ODLAZAK U SUSJEDSTVO

‘U karijeri imam samo jedan trofej, Kup s Hajdukom, ali želim biti i prvak! Zato sam i stigao ovdje‘

Prvo pojačanje slovenskog prvoligaša s novim vlasnikom iz Njemačke, koji je naslijedio Mandarića
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. listopad 2021. 09:05

Hrvatski stoper Goran Milović prvo je pojačanje slovenskog prvoligaša ljubljanske Olimpije s novim vlasnikom. Nakon šest godina na čelu ljubljanskog kluba Milan Mandarić prodao je Olimpiju njemačkom biznismenu, ‘meštru’ za nekretnine Adamu Delijusu, koji će u ponedjeljak imati i službeno preuzimanje kluba. Do tada Olimpija treba odigrati i prvu utakmica s novim trenerom, povratnikom na klupu Zmajčeka, bivšim strategom Osijeka Dinom Skenderom.

- Obojica smo povratnici, premda nisam bio sa Skenderom u njegovu prvom mandatu - kazat će 32-godišnji Goran Milović na početku našeg razgovora s prefiksom “halo Ljubljana”.

Vratio se Milović u Olimpiju, u kojoj je prošle sezone proveo četiri mjeseca, da bi u siječnju ove godine otišao u mađarski Diosgyor s kolonijom, također hrvatskog trenera, Zorana Zekića. Što je bilo presudno za povratak u redove Olimpije?

Ugovor do 2023.

- Vizija razvoja i novi ugovor do ljeta 2023. godine. Imao sam ponuda iz Indije, jednu iz HNL-a, ali nisam žurio, htio sam otići u klub koji će se boriti za visoki plasman. Uz to, daleke destinacije poput Indije nisam niti razmatrao, jer sam želio pronaći zemlju gdje mogu biti s obitelji u u smiraju karijere. Olimpija s novim vlasnikom ima ozbiljne planove, ljubljanski klub želi dugoročno biti na vrhu slovenskog nogometa, i to je ono što me privuklo. Trenutačno nije situacija da se može dovesti više igrača, ali koliko sam upoznat s planovima, ambicije rastu već u zimskom prijelaznom roku. Nakon jesenske polusezone sigurno će biti još pojačanja.

Ovog tjedna, osim trenera Skendera i bivšeg kapetana Hajduka Gorana Milovića, stigao je još jedan nekadašnji hajdukovac u Ljubljanu. Naime, Olimpiju je pojačao i mađarski napadač Marko Futacs, najbolji strijelac HNL-a u sezoni 2016/2017.
- Primijetio sam na treninzima da je u dobroj kondiciji, nije se zapustio, stigao je spreman. Uostalom, obojica smo bili slobodni igrači, ali smo čekali pravu ponudu za novi klub.

Dočekali su je s Olimpijom, koja pod novim vlasnikom odlučno želi krenuti po naslov prvaka Slovenije.
- Igor Bišćan je zadnji uzeo titulu, tri godine su prošle od te proslave. Četiri boda nam trenutačno bježi prvoplasirani Koper, tri smo u minusu iza drugoplasiranog Brava, ali svi analitičari zapravo drže prošlogosezonskog prvaka Muru i Olimpiju kao dva glavna kandidata. Jasno, i Maribor ako se uspije bolje posložiti. Međutim, pokazalo se zadnjih nekoliko sezona da je slovenska liga prilično nepredvidljiva za predviđanja. U šali se znalo reći da titulu ne uzima najbolja momčad, već ekipa koja je najmanje loša.
Izjednačeno, ali ne i previše kvalitetno. Gledajući rostere prvoligaške konkurencije, dojam je da slovenska liga kvalitativno prilično zaostaje u odnosu na HNL.
- Ako bismo je uspoređivali s HNL-om mislim da nije pretjerano kazati kako bi Gorica imala velike šanse u borbi za titulu prvaka u Sloveniji.

Visoke ambicije

Zato je realno kazati kako je Olimpija u dobroj poziciji glede budućnosti projekta. S nekoliko kvalitetnijih, iskusnih igrača mogla bi se titula napokon vratiti u Ljubljanu.
- Ambicije su visoke, ali prvo moramo dostići konkurenciju. Na trećem smo mjestu, u nedjelju stiže Tabor Sežana i treba gledati iz utakmice u utakmicu. Ali, jasno je da je Olimpija u poziciji napraviti veliki iskorak, jer je jedini tamošnji klub koji je dobio inozemnog ulagača s ambicioznim planom. Bude li se sve odvijalo prema viziji, klub će se sigurno podići. Ne samo u slovenskom, već i u europskom okviru.

Iznio je pritom Milović i primjer prošlosezonskog prvaka Slovenije...
- Mura je kao prvak ovog ljeta s dvije pobjede došla do skupine Konferencijske lige. Identična prigoda vjerojatno će se ponuditi i sljedeće sezone, zato s užitkom gledamo prema nedjeljnoj premijeri, ali i cijeloj sezoni. Zadaća nam je pritom vratiti i navijače u Stožice, ponovno zainteresirati ljude za nogomet. Rekli su mu suigrači da je posljednju utakmicu prije derbija s Mariborom promatralo tek 300-400 gledatelja. S rezultatima i ulaganjima vratit će se i povjerenje navijača, jer Olimpija ipak ima veliku tradiciju - kazao je Goran Milović i naglasio za kraj:

- U karijeri imam samo jedan, ali iznimno vrijedan trofej, Kup s Hajdukom. No, želio bih postati i prvak. Ovakva Olimpija nudi takvu šansu.

Linker
03. svibanj 2024 12:51