Alfred Schreuder

 MAURICE VAN STEEN Afp
POTRES U REDOVIMA VELIKANA

U klubu je bio samo šest mjeseci, pa nakon niza od sedam utakmica bez pobjede dobio otkaz: ‘Bolna odluka‘

Iako su dobro ušli u sezonu, negativan niz je presudio nasljedniku Ten Haga
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 27. siječanj 2023. 14:18

Ajax Amsterdam donio je ovaj tjedan "bolnu, ali nužnu odluku" da otpusti trenera Alfreda Schreudera nakon 1:1 domaćeg remija s Volendamom kojem prijeti ispadanje iz elitnog razreda nizozemskog nogometa.

- Ovo je bolna odluka, ali je neophodna. Bez obzira na dobar početak sezone, izgubili smo dosta nepotrebnih bodova. Alfredu smo dali svoje vrijeme i povjerenje da promijeni način na koji se stvari odvijaju. I sam nogomet je bio bez konkretnog početka i kraja - rekao je izvršni direktor Ajaxa Edwin van der Sar u službenoj izjavi.

Posljednji neriješeni rezultat je ostavio branitelja naslova na petom mjestu na tablici, sedam bodova iza vodećeg i ljutog rivala Feyenoorda, a niz bez pobjede se produžio na sedam ligaških utakmica.

Schreuder je prije posljednjeg angažmana 18 mjeseci bio pomoćnik Eriku Ten Hagu i doveo je Club Brugge do naslova prvaka Belgije prošle sezone. Ali nije uspio ponoviti taj uspjeh u Ajaxu, jer su nizozemski divovi sada izjednačili svoj najgori niz ikada bez pobjede u Eredivisie.

U svibnju je potpisao dvogodišnji ugovor kako bi zamijenio Erika ten Haga nakon što je ovaj napustio klub sa sjedištem u Amsterdamu i preuzeo mjesto menadžera Manchester Uniteda. Vidjeli smo u Unitedu da je Ten Hag strog menadžer i da neke igrače može povrijediti na pogrešan način. No, njegova disciplina daje rezultate i to je nešto što Ajaxu trenutno nedostaje. Primili su 20 golova, više od golova koliko je Ajax iz Ten Haga primio u 34 utakmice prošle sezone dok su osvajali ligu.

Budući da je Ajax peti u Eredivisie, sa sedam bodova zaostatka za vodećim Feyenoordom nakon 18 utakmica, odlučili su se razići s bivšim trenerom Club Bruggea. Ajax nije pobijedio u ligi od pobjede nad RKC Waalwijkom 23. listopada i remizirao je u zadnjih šest utakmica Eredivisie.

- Zbog Svjetskog prvenstva imali smo ranu i dugu pauzu tijekom zime. Alfredu smo dali vremena, ali postalo nam je jasno da on ne može promijeniti trenutnu atmosferu u klubu na bolje.

Ajax opet igra sutra protiv Excelsiora, ali trenutno nije jasno tko će preuzeti momčad nakon odlaska Schreudera i njegovog pomoćnika Kaltenbacha.

Linker
23. travanj 2024 14:01