VLADO KOS/CROPIX
ZAKONSKA PROCEDURA

U Međugorju priveden Zoran Mamić, prolazi istu proceduru koju je prošao njegov brat Zdravko

Bivši trener zagrebačkog Dinama Zoran Mamić priveden je u srijedu ujutro u Međugorju
Piše: HinaObjavljeno: 19. svibanj 2021. 11:38

Bivši trener Dinama priveden je na temelju međunarodne crvene tjeralice Glavnoga tajništva Interpola, a na zahtjev Interpola u Zagrebu u cilju ekstradicije u Hrvatsku radi izvršenja sudske presude.

Kako u srijedu prenose bosanskohercegovački mediji Mamić je priveden u Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) , a nakon kriminalističke obrade u agenciji bit će predan Sudu BiH u zakonskom roku, odnosno najkasnije u sljedeća 24 sata.

Prema zakonskoj procedure BiH, esktradicijski sudac mora utvrditi koje dokumente posjeduje I ukoliko ima važeće dokaze o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

U slučaju da je Hrvatska raspisala tjeralicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Identičnu proceduru prošao je Mamićev brat Zdravko, koji je također proglašen bjeguncem od hrvatskog pravosuđa i koji je utočište pronašao u BiH.

Zoran Mamić je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo. Na tjeralici stoje njegovo ime i prezime, datum i mjesto rođenja te državljanstvo (Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine).

Linker
28. travanj 2024 00:07