Gianni Infantino

 FRANCK FIFE Afp
‘MORAMO BITI UNIVERZALNI‘

U nogomet stiže revolucionarna promjena? FIFA će ovime zadrijeti u srž same igre, evo što je ‘na stolu‘

Krovna nogometna organizacija donosi niz novih pravila nakon SP-a u Kataru
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 05. ožujak 2023. 12:24

Nogometne utakmice trajat će dulje. Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino kazao je kako će se ubuduće nadoknađivati sve izgubljeno vrijeme za vrijeme utakmica, uključujući i ono prilikom proslava golova.

- Moramo se boriti protiv gubitka vremena. Vidjeli smo da je na prošlom Svjetskom prvenstvu puno vremena dodano upravo iz tog razloga. Želimo da dodavanje potrebnog vremena bude univerzalno i dosljedno pravilo. Želimo da svi suci znaju da svatko mora dodati izgubljeno vrijeme zbog ozljeda, zamjena... - rekao je prvi čovjek svjetskog nogometa.

U termin gubitka vremena ulazit će, po novom, i proslave pogodaka, a što do sada nije bio slučaj.

- Proslave golova se ne mogu i ne smiju ukloniti. Moraju se nastaviti jer to je bit nogometa, ali morat će se dodati vrijeme koje se gubi. Pravila nogometa su univerzalna i moraju se primjenjivati ​​do kraja i tijekom cijele utakmice - rekao je Infantino.

FIFA je spremila čitav paket promjena koje će stupiti na snagu. Po novom, pogodak se ne smije poništiti ako rezervni igrač uđe u teren za igru, osim ako ne ometa igru. Jasna je to referenca na ono što se dogodilo u finalu Svjetskog prvenstva kada su i Argentina i Francuska postigle gol dok su neki rezervni igrači bili u polju. Nadalje, neće se smatrati da je igrač u zaleđu kada primi loptu od protivnika koji je namjerno igrao loptom, uključujući i rukom. Ti je i "Anti Dibu" pravilo koje je isprovocirao vratar argentinske reprezentacije, Golmani se ubuduće ne smiju ponašati na način koji ometa igrača koji izvodi jedanaesterac, primjerice odugovlači izvođenje udarca ili dodiruje okvir vrata ili mrežu.

Linker
18. travanj 2024 16:20