RONALD BONESTROO Afp
HALO, POLJSKA

‘U Poljskoj dobro znaju što je Dinamo, ali tribine će ih tjerati u napad od starta, još ako povedu...‘

Bivši dinamovac ovog je ljeta nizozemsku ligu zamijenio poljskom, član je prvoligaša Wisle Plock
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. kolovoz 2021. 11:41

Marko Kolar tek je nešto više od mjesec dana u Poljskoj, u Wisli Plock, u koju je došao iz nizozemskog Emmena, ali upoznao je već tamošnji nogomet, odmah na početku poljske ere zaigrao je baš protiv Legije.

- Dobro je u Poljskoj, mogu čak reći da mi život i više odgovara nego u Nizozemskoj, Poljaci su nam, ipak, nekako bliži po mentalitetu - priča nam Kolar, čija je momčad u prvom kolu prvenstva izgubila od Legije u Varšavi, bilo je 1:0 za domaćine.
Ušao je s klupe, osjetio je, dakle, što može Legia na svom terenu...

- U toj utakmici, doduše, Legia je igrala s većinom igrača koji nisu obično starteri, čuvali su se za Europu, neki su ulazili s klupe. Međutim, zanimljivo je da nam je taj pobjednički gol zabio baš ovaj Muci, koji je zabio i Dinamu. I to je isto bio eurogol, iz velike daljine, još bolji gol nego što je pogodio u Maksimiru. Definitivno, nije slučajno zabio Dinamu, očito čovjek to radi često - kaže Kolar, koji i dalje ne dvoji, unatoč remiju iz Zagreba, da je Dinamo kvalitetniji i po svim nogometnim segmentima favorit za prolaz.

Naime, čitamo zadnjih dana u poljskim medijima kako su svi, zapravo, iznenađeni tim rezultatom iz Zagreba, pa iako euforično najavljuju da je to velika prilika koju ne smiju propustiti, zaključuju da je realnost drukčija, da je Dinamo jači, ima širi kadar.
- Ovdje u Poljskoj uistinu jako cijene Dinamo, vide u njemu snažan europski klub i svjesni su da Legia zaostaje kvalitetom, to svi govore. No, vidjeli smo u Zagrebu da Legia ima svojih vrlina, da zna kazniti promašaje, iskoristiti priliku kad se ona ukaže. Stoga, trebaju Modri biti oprezni, ozbiljni, napraviti sve da im se ne dogodi kao i u Maksimiru.

Ipak, mora i Legia pobijediti, otvoriti se, a to bi moglo ostaviti prostora u formaciji Poljaka?
- Sigurno, očekujem da će Legia ipak više napadati nego je to činila u prvoj utakmici. Legia igra pred svojim navijačima, to joj može biti velika prednost, no isto tako može biti i teret. Navijači uvijek očekuju golove i pobjede, mogla bi zbog toga Legia od početka krenuti napadački, zabiti gol na tu euforiju. Ako uspije, povede 1:0, onda bi Dinamo bio u problemu jer Legia zna čuvati prednost. Međutim, ako doista domaćini krenu na taj način, Dinamo izdrži, pritisak će na Legiji biti sve veći, Modri će biti u prednosti.

U nekim analizama najveći je naglasak na razlici u veznom redu, gdje Poljaci priznaju da je Dinamo mnogo kvalitetniji. Je li tu i najveća prednost Modrih?
- Slažem se, kad pogledate te igrače, Majer, Ivanušec, Jakić, Ademi..., jasno je da Legia nema tu kvalitetu. Istaknuo bih i obranu, stoperi su spori, vidjeli ste kako se nisu mogli nositi s Petkovićem, koji ih je izludio. Boruc je bio odličan, spasio ih je kod udarca Majera, on je vođa te momčadi, veteran koji još nije za otpis. Ali, sve to o čemu pričamo govori da je Dinamo po svemu favorit. I ako će biti pravi, ako će iskoristiti prilike, a ne promašivati ih kao u Zagrebu, tada sam siguran da će proći u play-off Lige prvaka. Naravno, u nogometu se nikad ne zna, svašta se može dogoditi, no po logici i odnosu snaga, vjerujem da će Modri pronaći put do pobjede - zaključio je Kolar, otkrivši nam da planira otići na utakmicu i izbliza posvjedočiti sjajnoj atmosferi s tribina. I, valjda, Dinamovoj pobjedi.

Otvorena igra bi za Legiju bila suicidalna

Zanimljivu su usporedbu ponudili Poljaci. Pišu, naime, sljedeće:
- Ono što je Flora bila u odnosu na Legiju u 2. kvalifikacijskom kolu, to je sad Legia u odnosu na Dinamo! Možda je kvalitativna razlika čak i veća u Dinamovu korist i to treba znati uoči varšavskog okršaja. Iako je Legia domaćin, krene li otvoreno u nadigravanje sa Zagrepčanima, bit će to korak do samoubojstva. Michniewicz je toga sigurno svjestan i možemo na uzvratu očekivati sličnu utakmicu zagrebačkoj - gustu obrambenu formaciju Legije, koja će strpljivo čekati svoju priliku u protunapadima.
Poljaci napominju i ovo:
- Ovakve europske utakmice nisu lake za Legiju. Jer, u Ekstraklasi Legia pobjeđuje igrajući napadački nogomet i oslanjajući se na veću pojedinačnu klasu svojih igrača. A okršaji s Dinamom taktički su dijametralno suprotni prvenstvenim navikama Legijinih igrača i nije se lako iz razmišljanja o napadačkom nogometu prebaciti na obrambenu inačicu igre.
P. Jurišić

Linker
19. rujan 2024 02:59