REMY GABALDA Afp
VELIKO POJAČANJE

U PSG-u od njega imaju ogromna očekivanja! Parižani su doveli čovjeka koji sve što dotakne pretvori u zlato

Zvijezda među sportskim direktorima u PSG-u će službeno imati ulogu sportskog savjetnika
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. lipanj 2022. 15:29

Leonardova era na poziciji sportskog direktora Paris Saint Germaina okončana je u svibnju, glasno se šuška da nije bio baš drag Kylianu Mbappeu te da su ga stoga Parižani otpustili nakon trogodišnje suradnje. Bio je Leonardo početkom prošlog desetljeća na istom radnom mjestu i istom klubu, a u njegovoj drugoj eri koja je trajala od 1. srpnja 2019. i obuhvaćala šest prijelaznih rokova, PSG je s Brazilčevim potpisom kupio igrače za 284,5 milijuna eura. S obzirom na financijsku snagu kluba s Parka prinčeva, to uopće nije velik novac. Po potrošenom novcu na odštete igrača u tom razdoblju PSG je tek na 18. mjestu poretka svih svjetskih klubova, prvi Juventus kupio je primjerice igrače za čak 552,41 milijuna eura prema Transfermarktu.

No katarski vlasnici kluba odlučili su promijeniti kurs i na toj plovidbi novi kapetan bit će 57-godišnji Portugalac Luis Filipe Hipolito Reis Pedrosa Campos. Nekad je on bio trener, vodio je od 1992. do 2005. razne portugalske klubove, ne i tamošnje velikane, a potom se odlučio za nešto drugačiju karijeru. Sunarodnjak Jose Mourinho ga je dobro zapamtio iz vremena kad su obojica radili u Portugalu i 2012. ga je u Real Madridu zaposlio kao taktičkog analitičara i skauta za talente.

image
REMY GABALDA Afp

Sljedeća godina bila je ključna da se proslavi u svijetu nogometa, jer ga je tada, prvo kao savjetnika, zaposlio Monaco, koji se počeo dizati pod novim vlasnikom Dmitrijem Ribolovljevim. Luis Campos zaslužan je za dolaske skupih igrača poput Joaa Moutinha, Jamesa Rodrigueza i Radamela Falcaa, ali je za mali ili nikakav novac doveo i Fabinha, Anthonyja Martiala, Ricarda Carvalha, Erica Abidala, Dimitra Berbatova... Postao je potom i tehnički direktor Monaca i ubrzo se odlučio za poslovanje u stilu "kupi jeftino, prodaj skupo". Shvatio je i to javno rekao da je Monaco dobar izlog za igrače, što se pokazalo potpuno točnim. Ojačao je skautsku službu i sam se bacio na posao, više je puta naglašavao kako je u dovođenju igrača ključna njegova osobna analiza svakog potencijalnog pojačanja. Doveo je i Bernarda Silvu, Tiemouea Bakayoka, Thomasa Lemara... prije nego što je u kolovozu 2015. napustio Monaco. Monegažani su 2017. došli do naslova prvaka Francuske, a u udarnih 11 trenera Leonarda Jardima samo su Djibril Sidibe, Benjamin Mendy i Kamil Glik stigli nakon što je Campos otišao. Bio je u toj momčadi i jedan mladić s kojim će sada opet imati priliku raditi...

- Kad sam došao u Monaco, Kylian Mbappe nije bio sretan u klubu. Sjećam se sastanka s njegovom obitelji koja mi je rekla da neće ostati u klubu jer ne igra. Zato sam ga pogledao kako igra i nakon deset minuta zaključio da je fantastičan igrač te da mora ostati u klubu. Postavio sam ga u B momčad i u roku od dva mjeseca počeo je praviti razliku - ispričao je Campos prije koju godinu i otkrio da je s Mbappeom u dobrim odnosima, što je, očito, bio jedan od ključnih razloga za angažman u Parizu.

Nakon Monaca radio je u Lilleu kao sportski direktor od 2017. do 2020., doveo između ostalih i Victora Osimhena (kupljen za 22,4, prodan za 75 milijuna eura), Nicolasa Pepea (kupljen za 18, prodan za 80 milijuna eura) i Rafaela Leaa (doveden besplatno, prodan za 29,5 milijuna eura), a u njegovoj eri klub se vratio u Ligu prvaka pa 2021. senzacionalno osvojio naslov prvaka Francuske. Neki mediji su Camposa prozvali i Mida, jer sve što dotakne pretvori u zlato.

Campos je definitivno vrlo stručan u onome što radi, jako puno putuje kako bi gledao igrače i stalno smišlja neke nove stvari. Dok je bio u Realu razvio je softver za skautiranje Scouting System Pro, a prije koju godinu krenuo je s pokretanjem aplikacije koja bi klubovima pri skautiranju pomogla analizom društvenih mreža.

Zvijezda među sportskim direktorima u PSG-u će službeno imati ulogu sportskog savjetnika, no još treba vidjeti kako će to funkcionirati, jer istu poziciju Campos ima i u - Celti Vigo.

- Luis Campos mjesecima radi u klubu kao vanjski savjetnik i želja obje strane je da ta suradnja potraje još dugi niz godina - objavila je Celta.

Majstor za pronalaženje talenata stiže na najveću pozornicu i u klub s potpuno drugim načinom funkcioniranja od Monaca i Lillea. No ako je bez puno novca uspio pronaći vrhunske igrače, ne treba brinuti da će ih pronalaziti sada kada ima novca koliko god poželi. Je li Campos faktor koji je nedostajao, adut s kojim će Parižani napokon uspjeti pokoriti Europu? Reference s prošlih radnih mjesta mu nisu loše...

Linker
19. travanj 2024 14:36