Miroslav Ćiro Blažević - Nikad ispricana prica.
 
 CROPIX Cropix
NIKAD ISPRIČANA PRIČA

U Sarajevu premijerno prikazan film o treneru svih trenera, teško bolesni Ćiro videolinkom poslao poruku

U Sarajevu je održan 10. međunarodni sportski simpozij na kojem su dodijeljene brojne nagrade
Piše: Slaven KneževićObjavljeno: 01. listopad 2021. 12:14

U Sarajevu je održan 10. međunarodni sportski simpozij Simposar Sarajevo. Simpozij je otvoren premijerom dokumentarnog filma o legendarnom Miroslavu Ćiri Blaževiću. Autor Sabahudin Topalbećirević u filmu 'Nikad ispričana priča' prikazuje život trenera svih trenera.

U emotivnom dokumentarcu o slavnom Ćiri govori 30 vrhunskih nogometaša, od reprezentativaca BiH Edina Džeke i Miralema Pjanića pa do bivših Vatrenih Davora Šukera, Roberta Jarnija i Aljoše Asanovića. U filmu se pojavljuje i sam Ćiro koji je nekim svojim izjavama do suza nasmijao sve prisutne.

Film počinje Ćirinim djetinjstvom, odnosno sjećanjem na teške dane i odrastanje u Travniku u doba Drugog svjetskog rata. Film pogiblju dva Ćirina brata, siromaštvo i bijedu, a onda i uzlet i slavne trenutke na nogometnim travnjacima u Švicarskoj, bivšoj Jugoslaviji, Hrvatskoj i BiH.

'Samo nekoliko dana poslije snimanja posljednjeg kadra filma, nazvao me Ćiro i rekao da je teško bolestan. To je stvarno nevjerojatno... Zbog toga Ćiro nije mogao biti s nama na svjetskoj premijeri njegovog dokumentarca', rekao je Topalbećirević pa dodao:

'Nakon filmova koje sam napravio s dvije legende, Draganom Džajićem i Ivicom Osimom, rad s Ćirom je došao kao šlag na tortu.'

Ćiro se prisutnima obratio putem video veze nakon čega su uslijedile dugotrajne ovacije cijele dvorane.

'Nadam se da ćemo se ponovno vidjeti na Baščaršiji. Mi Bosanci smo najbolji ljudi na svijetu', poručio je Ćiro.

Na prvoj večeri Simposara Sarajevo dodijeljene su i nagrade. Priznanje za fair play i zdravo rivalstvo su dobili izbornik vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić i njegov kolega na klupi Hrvatske Ivica Tucak.

'Počašćen sam ovom nagradom, hvala prijateljima iz Sarajeva', komentirao je kratko Savić.

Nagrade za životno djelo dobili su Zdenko Jelić, doktor Zlatan Hrelja, Mehmed Janjoš, Enver Hadžiabdić, Rade Matić, bivši nogometaši Novog Pazara i Partizana Bajro Župić i Ismet Ugljanin, Rasim Ljajić, Muhamed Granov, Dževad Šećerbegović, bivši nogometaš Dinama Marko Mlinarić, nekadašnji igrač Dinama i Hajduka Stjepan Deverić, bivši as Partizana Dževad Prekazi, legendarna košarkaška reprezentativka Jugoslavije Razija Mujanović i Miroslav Ćiro Blažević.

Izdvojimo još i da je Dinamo Zagreb proglašen najboljim klubom u regiji 2021. godine, a priznanje je dobio i Hrvatski nogometni savez za postignuća u 21. stoljeću.

Linker
27. srpanj 2024 03:05