Igor Jovićević

 ANDY BUCHANAN/AFP/PROFIMEDIA
IGOR JOVIĆEVIĆ ZA SN

‘U šest mjeseci s 22 do 100 milijuna eura!‘ Bivši trener Dinama otkrio pozadinu nevjerojatnog posla

‘On će biti na svjetskom vrhu. Apsolutno sam siguran‘, uvjeren je hrvatski stručnjak
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. siječanj 2023. 12:28

Igor Jovićević i njegov Šahtar nalaze se na pripremama u turskom Beleku, gdje se dugi niz godina pripremao zagrebački Dinamo. Smješteni su u najnovijem hotelu Cullinanu, koji je izgrađen prije šest mjeseci, može se na turističkim stranicama pročitati da je bolji od onog velebnog Regnuma, koji je kotirao kao top hotel u Turskoj.

Pripreme u Turskoj

I da, Šahtar je jedini klub u tom atraktivnom zdanju. Jučer je Šahtar odigrao prvu pripremnu utakmicu nakon desetak dana uvodnih priprema, s bečkom Austrijom. Nakon te odigrat će još pet ili šest pripremnih ogleda... Imat će, dakle, Jovićevićevi dečki zgusnuti raspored do utakmice play-offa Europske lige s Rennesom Lovre Majera koja se igra 16. veljače. Prvenstvo Ukrajine starta 5. ožujka.

Najveća priča vezana uz Šahtar u posljednjem razdoblju svakako je bila prodaja Mihajla Mudrika (22), ljevokrilnog napadača, u Chelsea, u transferu koji bi s pripadajućim bonusima u konačnici trebao iznositi 100 milijuna eura, dok je fiksna cijena ovog posla iznosila 70 milijuna eura. Mudrik je bio na meti Arsenala, izgledao je kao gotova stvar da će se pridružiti trenutačnom lideru na tablici engleske Premier lige, ali u posljednji trenutak ipak je završio na drugoj londonskoj adresi, na Stamford Bridgeu, budući da je Chelsea ponudio bolje uvjete od Topnika.

image

Mihajlo Mudrik

ANDY BUCHANAN Afp

- Poklopilo se dosta faktora da bi se realizirao ovaj transfer. Prvo je sportski faktor, Mudrika je izbacila - momčad. Bili smo svjesni kako kvalitetnog igrača imamo u momčadi, napravili smo sustav i mehanizme u igri da mu olakšamo, prije svega u nalaženju prostora u kojem je imao više vremena, kako bi mogao licem ili polubočnom igrom kretati prema suparničkim vratima. A tu je stvarno nezaustavljiv. Možda se ranije igrao nogometa, ali sada baš igra nogomet - priča nam Jovićević o velikom ukrajinskom 22-godišnjem talentu.

Ahmetov dobro procijenio

Priča da je momčad zaista igrala tako da se kod njega ispolje sve najbolje vještine koje posjeduje...

- Koristili smo ga na maksimumu. Prošle sezone je zabio dva pogotka u devetnaest utakmica, a u posljednjih šest mjeseci je jednostavno eksplodirao. A još je uvijek daleko od svoje najbolje verzije. Ima tek 22 godine, sve najljepše u karijeri je tek pred njim.

Misli li hrvatski stručnjak da će Mudrik postati veliki igrač, zvijezda svjetskog nogometa?

- Oleg Blohin je bio top. Andrij Ševčenko je bio top. E sada je tu Mudrik. Valjda se svakih 25 godina u Ukrajini pojavi jedan takav top, vrhunski nogometaš. Mudrik će biti na svjetskom vrhu. Apsolutno sam siguran. I Blohin i Ševčenko su imali svoj put, nisu odmah bili najveći. Imali su nekako sličan početak kao Mudrik. On je već dvije godine zaredom bio najbolji igrač Šahtara.

image

Mihajlo Mudrik

BEN STANSALL Afp

Onda nam je kazao kako je vlasnik Šahtara Rinat Ahmetov imao poseban osjećaj za pravi biznis. Priča je zanimljiva...

- Bio je to moj prvi dan priprema sa Šahtarom u Rotterdamu. Na stol stiže ponuda za Mudrika od 22 milijuna eura, od Bayera iz Leverkusena. To je bilo prije šest mjeseci, u vrijeme kada mi praktički nemamo momčad, jer je otišlo svih naših petnaest stranaca. Skupljali smo igrače s posudbi, a ispred sebe imamo Ligu prvaka. Rat je, nemaš ligu, nemaš marketing, nemaš ništa. Prihodi su bili - nula. A na stolu leži 22 milijuna eura. Međutim, Ahmetov odlučuje da Mudrik neće prodan, držao je da će Liga prvaka povećati vrijednost igrača. Svi znamo kakva je Mudrik kvaliteta, prošle godine je s pljeskom ispraćen sa Santiago Bernabeua, to rijetki dožive. Dakle, Ahmetov prelomi i kaže - ne! I onda u šest mjeseci s 22 milijuna eura Mudrik stigne do 100 milijuna eura! Koja to tvrtka u svijetu može biti autor takvog biznisa? Zato Ahmetov i jest tako dobar biznismen.

Jovićević će još nadodati...

- Mislim da bi Mudrika 99 posto vlasnika ili sportskih direktora prodalo u tom trenutku. Cijela ova priča s Mudrikom je fantastična za Šahtar, ali i za cijelu Ukrajinu. Držimo svoj brand, svoj status. I ostalim igračima porasla je vrijednost, sada je to ipak totalno druga priča.

Naravno, ima i druga strana priče...

- Definitivno, bit će nam teško u nastavku sezone bez Mudrika, držim da će nam jedno 40 posto biti teže bez njega u sastavu.

Inače, Šahtar je izgubio jedan spor protiv FIFA-e, koju je tužio. Naime, krovna svjetska nogometna organizacija je donijela odluku da strani igrači i treneri u Ukrajini imaju pravo do 30. lipnja 2022. suspendirati svoje ugovore, ako ne postignu dogovor s klubom, zbog ruske agresije na Ukrajinu. Potom je produljila propis o stranim igračima i trenerima, koji sada vrijedi do 30. lipnja 2023. Šahtar je na početku rata u svojoj momčadi imao 14 stranih igrača i neke od njih htio je prodati kako bi skupio novac za nove transfere. Zbog toga je ukrajinski klub zatražio od FIFA-e odštetu u iznosu od 40 milijuna eura.

image

Igor Jovićević

JAN WOITAS Dpa Picture-alliance Via Afp

Novci otišli u vjetar

Međutim, Međunarodni sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei odbio je žalbu Šahtara.

- Na tu temi nisam razgovarao s generalnim direktorom. Ali mislim da - nije fer. Tu su nam novci otišli u vjetar. Šahtar je kupio igrača u vrijednosti od 100 milijuna eura u dva transferna razdoblja, a vratilo se premalo.

Kakvi su daljnji Šahtarovi planovi kada se radi o igračkom kadru? Hoće li Šahtar možda dovesti i neke igrače iz Hrvatske?

- Bilo tko da dođe na mjesto Mudrika, neće odigrati kao on. Pa i da dovedemo neko veliko svjetsko ime, jer uvijek se novi igrač mora uklopiti. Ali ta pozicija na lijevom krilu nam je sada prioritet. Dobro bi nam došla i neka špica. S veznim igračima stojimo dobro, imamo dosta kvalitetnih mladih nogometaša, U-21 i A reprezentativaca, velikih talenata. Vidim da se spominje nekoliko igrača iz Hrvatske, ali za sada nema tu ništa konkretno. No, Darijo Srna kroz svoj sportski sektor kao sportski direktor vodi računa o tome. Kada dođe nešto konkretno, dat će mi to na uvid, pa ćemo izabrati najbolje opcije - zaključio je Igor Jovićević, koji sa Šahtarom ima ugovor do 2024. godine.

EUROPSKA LIGA Razmišljamo pozitivno, dosta toga ovisi i o prijelaznom roku

Kakve su ambicije Šahtara u Europskoj ligi, gdje je preselio iz Lige prvaka?

- Idemo najdalje što možemo otići. Razmišljamo pozitivno - istaknuo je Igor Jovićević.

- Vidjet ćemo kako će se stvari u prijelaznom roku odvijati u ovih dvadesetak dana do prve utakmice s francuskim Rennesom. S Mudrikom smo u Ligi prvaka bili autsajderi, a sad ćemo vidjeti kako će sve funkcionirati bez Mudrika u Europskoj ligi.

19

utakmica Jovićevića na klupi Šahtara

10

pobjeda je ubilježio, uz 6 remija i 3 poraza

2024.

godine istječe mu ugovor sa Šahtarom

Linker
23. travanj 2024 18:58