DALIBOR BRLEK/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA
SPORTSKI PROJEKT

U Splitu žele ogroman spektakl! Iza ideje stoje poznata lica: ‘Dogodila bi se i rekonstrukcija Poljuda‘

‘Ovo je vrijeme prekretnica. Odlučujemo hoće li Split postati velika periferija, ili mali velegrad‘
Piše: Pero Smolčić/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 30. rujan 2021. 08:42

Fantastična vijest stiže nam iz Banovine, Split želi ugostiti Europske igre. Riječ je o novom multisportskom spektaklu koji je 2015. održan u Bakuu, 2019. u Minsku, a 2023. će se održati u Krakowu. Split želi ovo natjecanje organizirati 2027. godine, piše Slobodna Dalmacija.

- Ovo je vrijeme odluke, prekretnica. Odlučujemo hoće li Split postati velika periferija, ili mali velegrad – slikovito je ustvrdio Željko Jerkov, predsjednik Splitskog kluba olimpijaca.

Iza ideje stoji Splitski klub olimpijaca čiji je predsjednik naš proslavljeni vaterpolist Milivoj Bebić, a on i Jerkov, tajnik Splitskog kluba olimpijaca Josip Reić te naš veliki rukometaš, danas trener Petar Metličić, bili su na sastanku u Gradu Splitu.

POTPORA PLENKOVIĆA

- Razgovarali smo s dogradonačelnikom Antoniom Kuzmanićem, a u najskorije moguće vrijeme ćemo zajedno otići u Rim u sjedište europskih olimpijskih odbora i dobiti sve informacije iz prve ruke, o vrsti kandidature, okvirnim troškovima, načinu na koji se to treba održati. Puno tehničkih detalja da pripremimo prezentaciju za Gradsko vijeće čija nam potpora treba uz, uz potporu Vladu RH – kazao nam je Jerkov.

Imate potporu Vlade?

- Pričali smo s premijerom Plenkovićem i on je apsolutno iza nas, kao i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša. Riječ je o igrama koje su četiri puta veće od Mediteranskih igara, ali baš po mjeri za današnji Split.

Zašto one trebaju Splitu?

- Prvo imamo u gradu odličnu memoriju na Mediteranske igre. One su preobrazile ovaj grad, mislimo da bi za naš tip grada jedna takva, zapravo najveća multisportska manifestacija u Europi, bila idealna za napredak. Imamo potrebu velike manifestacije.

Koliko bi novih objekta trebalo izgraditi?

- Moto je ovih Igara da se ne grade novi objekti, već postojeći urede i integriraju u Igre. Nema olimpijskog sela, velikih troškova koje nose Olimpijske igre, sve je skromnije, ali Igre su same po sebi jako bitne.

Zašto?

- Zato je mnogi sportovi njih koriste za norme za Olimpijske igre. Mediteranskim igrama je nedostajao taj sportski dio, protočnost prema Olimpijskim igrama. Ovdje se moraju postizati maksimalni sportski podvizi.

image
Slobodna Dalmacija

Koji bi sportovi bili u Splitu?

- Radi se o 15-ak sportova, ali možemo ih mi imati i 20, mi biramo, ali osnova je da uđu sportovi koji se preko tih Igara kvalificiraju na Olimpijske igre. Onda mi možemo dodati nešto naše. Ali prvo je riješiti modele financiranja.

Da, novac će tu biti ključna stavka. Koliko će Igre stajati?

- Postoji nekoliko modela financiranja, zato i idemo u Rim. Veliki novac možemo povući iz europskih fondova. Sada se i sportski objekti mogu financirati novcem iz fonova EU, jedan dio će dati država, jedan dio Europski olimpijski odbor. To moramo dogovoriti, u kojem je omjeru financiranje njihovo, u kojem naše, tu su potom televizijska, marketinška prava. Mi biramo modalitet.

U Rimu ćete dobiti nova saznanja, nove detalje. Što onda? Kakva je procedura?

- Onda treba sastaviti ozbiljan organizacijski odbor, prvo i za kandidaturu, a onda i za provedbu Igara. Prvo ćemo Gradu sve staviti na stol, što će se napraviti. Odraditi prezentaciju za Gradsko vijeće koje bi potom, upoznato sa svim detaljima, trebalo donijeti odluku da se ide u organizaciju Europskih igara.

S novcem iz fondova, od Europskog olimpijskog odbora, iz državnog proračuna, obnovili bi se sadašnji sportski objekti. Koji?

- Svakako bi se dogodila rekonstrukcija Poljuda, uredio atletski stadion u Parku mladeži, vjerujemo da bi bio moguć i dovršetak projekta Spaladium Arene, a uredile bi se i dvorane u kompleksu Gripa.

SVI PUTEVI VODE U RIM

S obzirom na to da postoji mogućnost povlačenja sredstava izvan gradskog proračuna, nije li to šansa i za izgradnju nekih sportskih objekata koji nedostaju ne samo sportašima, već i za standard života grada veličine Splita?

- Držimo da bi se moglo konačno izgraditi pravu gimnastičku dvoranu, potom novu dvoranu na istoku grada, da Split koji ima nevjerojatnu tenisku tradiciju i rezultate konačno dobije zatvorene teniske terene...

No, svi putevi vode u Rim. Pa tako i ovaj, dug i trnovit, do mogućeg “novog MIS-a” u Splitu.

- Tako je, idemo mi s dogradonačelnikom Kuzmanićem prvo tamo. Idemo po informacije iz prve ruke, da ne bi bilo rekla- kazala. Najpošteniji je to put da tamo saznamo što to znači. Mi u Splitskom klubu olimpijaca već znamo dosta, zato smo i predložili i držimo da je ovo ogroman projekt za novi Split, kako sam rekao, da postanemo mali velegrad – zaključio je Jerkov.

Ostaje sada da prikupe sve relevantne podatke i podastru ih gradskim vijećnicima. Velika je ovo prilika da grad konačno napravi bitniji infrastrukturni iskorak. Mediteranske igre su donijele ne samo nove sportske objekte, već i Marjanski tunel, ukopala se pruga... Vrijeme je da Split sebi stvori novo lijepo sjećanje, a ne da ostanemo osuđeni na divlju, nasumičnu gradnju betonara u kojima je glavna “prednost” što pogledom kroz prozor znaš što u zgradi preko puta imaju za ručak.

Linker
08. rujan 2024 01:26