BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

U trenutku dok se rješava Gavranovića i prodaje Majera, Dinamo treba biti zadovoljan ovakvim raspletom

Majer je na oproštaju od Dinama ostao ukočen, nedorečen, daleko od lepršavih predstava...
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 26. kolovoz 2021. 10:51

Naši su bili plavi, a njihovi žuti. Tu otprilike počinje i završava svaka sličnost s onom proljetnom maksimirskom dramom s pucanjem i pjevanjem kada je Dinamo protiv Tottenhama učinio nemoguće, okrenuo dva gola minusa iz prve londonske utakmice i 3-0 pobjedom uskočio u četvrtfinale Europske lige. Osim što mora biti predozirana motivom, momčad za sličan pothvat nasušno traži Supermana u svojim redovima. Proljetos protiv "Spursa" u kostim superjunaka uskočio je Mislav Oršić, ali sinoć na obzoru nije bilo igrača koji bi navukao tajice, ogrnuo se plaštom i onda nekim sumanutim projektilom s trideset metara u rašlje poslao zlog Šerifa na spavanje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Luka Ivanušec najbliže se primaknuo mogućnosti da kao detonator otvori suparnikovu bravu i učini utakmicu neizvjesnom. Odmah u otvaranju utakmice natrčao je na povratnu loptu i s 12 metara je poslao ravno u naručje vrlo dobrom vrataru Anastasiadisu. Statistika je na kraju poluvremena pokazala da su Ivanušec i Lovro Majer "ostavili srce na terenu", svaki s pretrčanih šest kilometara, no istrčavanje maratona zapravo nije ono što očekujete od dvojice tako plemenitih španera. Majer je na oproštaju od Dinama ostao ukočen, nedorečen, daleko od lepršavih predstava koje su mu osigurale transfer u Rennes.

Podjednako sterilan bio je i Ivanušec čija će uloga u nastavku sezone tražiti malo pomnije projektiranje: igrač, naime, živi u uvjerenju da je rođeni veznjak, iako je svoje najbolje utakmice u plavom dresu odigrao kao krilo koje driblingom i prodorom stvara višak i otvara lepezu opcija suigračima da lako ulaze u završnicu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dinamo ovaj put nije niti primirisao Ligi prvaka, ali u trenutku dok se rješava Marija Gavranovića i prodaje Lovru Majera klub zapravo treba biti zadovoljan ovakvim raspletom. Brzo premotavanje tri godine unazad: situacija je više nego usporediva s onom kada je Bjeličina momčad u posljednjem kvalifikacijskom kolu za Ligu prvaka izgubila od Young Boysa. Da je uletjela u skupinu, bila bi osuđena na brutalan tretman Juventusa i Manchester Uniteda.

Ovako je produžila u grupu Europske lige i potpisala povijesni rezultat. Nakon prva četiri kola u konkurenciji Fenerbahčea, Anderlechta i Spartaka iz Trnave plavi su na računu imali 12 bodova, a u rukama ovjerenu ulaznicu za prvo europsko proljeće nakon pola stoljeća progonstva.

Iz takve perspektive, Dinamo može biti zadovoljan ovakvim raspletom, ali u zabavnom preokretu mogao bi nedostajati "old money" Europi, koja se zasitila bogatih skorojevića u liku različitih arapskih šeika, ruskih oligarha i sličnih šerifa ili Sheriffa. Dokaz? U najavi uzvratnih dvoboja playoffa španjolska Marca predstavlja sinoćnjeg Dinamova suparnika kao momčad iz zemlje koja okupira 175. mjesto na Fifa ljestvici, ali joj to nije dovoljno pa de facto predstavlja "zemlju unutar zemlje". Pridnjestrovlje je, naime, neka vrsta SAO Krajine, regija koja polaže pravo na vlastitu monetu i vojsku, a budući da je pod ruskim patronatom, takva će još dugo i ostati.

"Malo je čudno kad u Moldaviji idemo na gostovanje u Kišinjev. Onda se mobiteli prebace na drugu mrežu i moramo mijenjati rublje u drugu valutu, ali sve ostalo je okej", približava peruanski nogometaš Gustavo Dulanto reljef "moldavskog" nogometa čiji predstavnik grabi dalje pored tradicionalnih tvrđava. Jučer su izbacili Zvezdu, danas Dinamo...

Linker
28. svibanj 2024 15:51