LOIC VENANCE Afp
SLUŽBENO POTVRĐENO

UEFA objavila suce za EURO, na listi Argentinac i jedna žena: ‘Razmjena će obogatiti natjecanja‘

Francuskinja je u ožujku postala prva žena koja je sudila kvalfikacijsku utakmicu za SP
Piše: HinaObjavljeno: 21. travanj 2021. 19:56

Europska nogometna federacija (UEFA) objavila je imena 18 europskih sudaca i jednog argentinskog koji će voditi utakmice skorašnjeg Europskog prvenstva koje će se održati od 11. lipnja do 11. srpnja u 12 europskih država.

Nažalost, niti ovoga puta među sucima nema niti jednog hrvatskog predstavnika.

UEFA je objavila i kako će u sklopu sporazuma o suradnji između krovne nogometne organizacije "Starog kontinenta" i Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), prvi put europskoj skupini sudaca pridružiti i jedan južnoamerički sudac, dok će jedan europski sudac putovati u Južnu Ameriku.

Argentinski sudac Fernando Rapallini i njegovi pomoćnici pridružit će se odabranim europskim sucima za EURO 2020, dok će španjolski sudački tim predvođen Jesusom Gil Manzanom biti dio odabranih sudaca za Copa America 2021 u Argentini i Kolumbiji.

"Razmjena sudaca s CONMEBOL-om za naša dva vodeća turnira obogatit će oba natjecanja i poboljšati iskustvo vrhunskih sudaca", rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

"Europa i Južna Amerika imaju toliko nogometne kvalitete i tradicije, uključujući i suđenje. Ova je razmjena dio našeg programa suradnje, koji će nam pomoći poboljšati naša natjecanja," dodao je.

Također, po prvi puta, na EP-u će sudjelovati i jedna sutkinja. Francuskinja Stephanie Frappart, koja je ove sezone sudila na nekoliko utakmica u UEFA-inim natjecanjima muških klubova i reprezentacija, na EURO-u će biti četvrta sutkinja.

Francuskinja je u ožujku postala prva žena koja je sudila kvalfikacijsku utakmicu za svjetsko prvenstvo i to u pobjedi Nizozemske 2-0 nad Latvijom u Amsterdamu.

U prosincu prošle godine Frappart je postala prva žena koja je sudila utakmicu Lige prvaka i to u susretu između Juventusa i kijevskog Dinama u kojem je u grupnoj fazi sa 3-0 slavio klub iz Torina.

Također je sudila utakmicu Superkupa između Liverpoola i Chelsea 2019. i finale svjetskog prvenstva za nogometašice između SAD-a i Nizozemske iste godine.

Linker
20. travanj 2024 13:35