Tom Dubravec / CROPIX
NOVOST IZ NYONA

UEFA POTVRDILA Od 2018. kreće novo natjecanje reprezentacija - Liga nacija!

Radi se o vrlo zanimljivom natjecanju koje će ujedno biti i povezano s kvalifikacijama za Euro 2020.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2014. 21:23

Sad je i potvrđeno! Ujesen 2018. godine premijerno će se igrati UEFA-ina Liga nacija. To je novo natjecanje reprezentacija o kojem je već bilo dosta govora, a čije će utakmice zamijeniti prijateljske susrete.

UEFA je na Izvršnom odboru u Nyonu usvojila sustav, u grubo i kalendar. Europa će biti podijeljena u četiri jakosne divizije suklando rejtingu nacionalnih vrsta na UEFA-inoj ljestvici reprezentacija. Unutar svake će biti četiri skupine sa po tri ili četiri ekipe. A diviziju činit će 12 najboljih državnih sastava. Od rujna do studenoga će razigravati svaki sa svakim doma i vani, potom će pobjednici skupina igrati final four u lipnju 2019. za prvaka. Najlošiji u svakoj skupini ispada u nižu diviziju (osim dakako iz D), a prvaci u divizijama B, C i D napreduju u višu.

Rejting će se gledati 15. studenoga 2017. godine, odnosno na kraju kvalifilacija za SP u Rusiji, stoga su moguće velike promjene. Hrvatska je ovog časa nalazi na 9. mjestu , to znači da bi Vatreni igrali u eliti zajedno sa Francuskom, Španjolskom, Njemačkom, Nizozemskom, Italijom, Engleskom, Portugalom, Belgijom, Češkom, Rusijom i Švicarskom. Dvije od tih ekipa bit će nam rival u skupini. Radi se o vrlo zanimljivom natjecanju koje će ujedno biti i povezano s kvalifikacijama za Euro 2020. godine, premda neće sadržavati mnogo utakmica, konkretno za Hrvatsku zajamčene su četiri, više od toga jedino ako se probije na final four.

Izlučna nadmetanja za EP igrat će se od ožujka do studenoga 2019. u deset skupina. Po dva najbolja idu na završnici turnir, a ostala četiri sudionika dobit će se u play-offu u ožujku 2020. dakle samo tri mjeseca prije Eura, što nije neobično. No, u tom doigravanju neće sudjelovati momčadi na temelju dometa u kvalifikacijama nego prema rezultatima u Ligi nacija. Po četiri najbolja iz svake od četiri divizije razigravat će po sustavu polufinala i finala za jedno mjesto. Dakako, većina ili čak svi iz A divizije plasirat će se preko službenih kvalifikacija pa će se ljestvica pomicati prema dolje. To znači da se daje šansa i nekim slabijim reprezentacijama da se uguraju na EP.

Prvak Lige nacije dobit će - prestiž. Sigurno i lijepu novčanu nagradu iako UEFA zasad nije objavila koliko bogato misli premirati te susrete. U svakom slučaju reprezentacije će namicati još veći novac nego dosad.

Linker
13. svibanj 2024 20:14