EURO 2012.

Uefa u Ukrajini: Pustite aerodrome, ceste i hotele. Dovršite stadion u Lavovu!

Marketinški stručnjak Mathias Brandt, koji Ukrajini pomaže oko organizacije, predložio je austrijskim nogometašima da na prijateljsku utakmicu 15. studenoga ponesu čizme
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 05. listopad 2011. 15:51

Povijest nagađanja da bi Poljska i Ukrajina mogle zakasniti na svoje Europsko nogometno prvenstvo, dugačka je koliko i sama informacija da su dobile organizaciju.

Crne prognoze krenule su već u travnju 2007., nakon čuvene “utakmice u Cardiffu”, gdje su mnogi dignuli obrve kada su vidjeli Platinijev papir s imenima domaćina. Tada je Vlatko Marković bio glavni negativac, a danas smo mu zahvalni što nas je svojim lobističkim (ne)sposobnostima sačuvao od golemih troškova.

Prekoračili sve rokove

Jer, osam mjeseci prije početka EP-a, situacija za domaćine nije baš obećavajuća. Posebno u Ukrajini, koja ima velikih problema s izgradnjom stadiona u Lavovu i prekoračila je sve moguće rokove. Od još neimenovanog stadiona, čiji bi kapacitet trebao biti nešto manji od 35.000 sjedalica, i dalje se vide samo betonske konture, a okružuje ga hrpa dizalica. O pristupnim cestama prema stadionu, ni govora.

Rezanje vrpce bilo je planirano za kraj listopada, a utakmica otvaranja između Austrije i Ukrajine za 15. studenog. Kako sada stvari stoje, golemo gradilište ne može se dotad raščistiti ni u teoriji. Svjestan “lavovske” borbe s vremenom, u središte Galicije stigao je prije nekoliko dana Michel Platini. Predsjednik Uefe mora “igrati flastera” na usporenim domaćinima, jer inače neće dočekati kraj radova.

- Napredak je velik, ali i dalje ima problema. Od samog početka, ova organizacija bila je pravi izazov. Prije dvije godine razmišljali smo da li da Ukrajini uzmemo domaćinstvo, prošle godine htjeli smo smanjiti broj gradova na dva, a sada moramo što ekonomičnije iskoristiti raspoloživo vrijeme - poručio je Platini.

Inspekcija u Poljskoj

Zatim je krenuo nabrajati: krov u Lavovu daleko je od završetka, zračne luke zahtijevaju obnovu, prometna mreža nije ni približno zadovoljavajuća, hotelski kapaciteti su premali... S ovim potonjim luksuzom Platini se vjerojatno već i pozdravio, jer zna da domaćini u nekoliko mjeseci ne mogu izvesti ono što nisu uspjeli u četiri godine.

Njegov skepticizam još je i umjeren. Mathias Brandt, njemački marketinški stručnjak koji već dvije godine živi u Ukrajini kako bi pomogao u logističkim pripremama za turnir, boji se da je stadion u Lavovu nemoguće završiti još barem nekoliko mjeseci.

- Predlažem austrijskim nogometašima, koji bi ovdje trebali igrati u studenome, da ponesu gumene čizme sa sobom - kaže Brandt.

Uefi ne preostaje drugo nego da nastavi “stiskati”. Platini će već za nekoliko dana letjeti u Poljsku. U susjedstvu pripreme teku puno brže, ali i u Varšavi se još gradi stadion. Martin Kallen, direktor operative Eura 2012., upozorio je domaćine da više nemaju vremena te da po pitanju sigurnosti, transporta i smještaja spase što se spasiti može. Vladimir Zrinjski

Linker
24. rujan 2024 07:23