AFP/AFP/PROFIMEDIA Afp/afp/profimedia
U BIJEGU?

Uhidbeni nalog je odavno izdan, ali nitko ne zna gdje je nestao ‘mastermind‘ velike nogometne spletke

Nije se pojavio na nekoliko saslušanja na koja je bio pozvan, a nije poznato gdje se on u ovom trenutku nalazi
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 26. rujan 2023. 15:55

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru održano je krajem prošle godine. Argentina je uzela naslov, Francuska je bila druga, a Hrvatska je opet iznenadila cijeli svijet osvajanjem nove medalje nakon srebra u Rusiji, ovaj put brončanog sjaja.

I dok je većina nogometnih poklonika ubrzo zaboravila na zbivanja na blještavim katarskim stadionima, neki pravosudni procesi i dalje traju. Tko je francuski sportski dnevnik L‘Equipe izvijestio kako je u lipnju ove godine iznad međunarodni nalog za uhićenje Mohameda bin Hammama, bivšeg potpredsjednika FIFA-e iz Katara te bivšeg predsjednika Azijske nogometne konfederacije.

Njega francuska pravosudna tijela smatraju ‘mastermindom‘ spletke koja je Kataru kao maloj pustinjskoj državi bez nogometne tradicije osigurala domaćinstvo najveće nogometne priredbe.

Bin Hamman se nije pojavio na nekoliko saslušanja na koja je bio pozvan, a nije poznato gdje se on u ovom trenutku nalazi. Na teret se ovom 74-godišnjaku stavljaju ‘djela privatne korupcije u vezi s dodjelom Svjetskog nogometnog prvenstva 2022.‘.

Inače, Bin Hamman je bio protukandidat bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru, a 2012. godine doživotno su mu zabranjene sve aktivnosti vezane uz FIFA-u nakon optužba za kupnju glasova.

Le Monde pak tvrdi kako su nakon izrečene doživotne zabrane Bin Hammada ‘ušutkavali‘ katarski emir Tamim Ben Hamad Al Thani i njegov prethodnik Hamad Ben Khalifa Al Thani.

Za slučaj je nadležno Francusko nacionalno financijsko tužiteljstvo, a sumnja se da je Bin Hammad 2. prosinca 2010. godine, kada je Svjetsko prvenstvo 2022. dodijeljeno Kataru, ‘‘pokušao neutralizirati glasovanje koje je pogodovalo katarskim konkurentima‘‘.

Predsjednika Oceanijske nogometne konfederacije Reynaldao Temarii je tada bio optužen za privatnu i pasivnu korupciju. Ranije je Tahićanin priznao da je dobio luksuzni sat nakon susreta s katarskim emirom 2010. godine, ali ga je zbog grižnje savjesti navodno bacio u lagunu Tahaa u Tihom oceanu...

Linker
03. svibanj 2024 16:04