GORAN MEHKEK/CROPIX
ČEKA SE POTVRDA KLUBA

Ukrajinci tvrde: Gotovo je, hrvatski stručnjak preuzima Šahtar! Bivši trener Dinama pred velikim izazovom

Ukrajinski mediji nagađaju da je veliku ulogu u njegovom dolasku odigrao Darijo Srna
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. lipanj 2022. 12:05

Najavili smo to prije nekoliko tjedana, a sad se, izgleda, i dogodilo; Igor Jovićević postat će novi trener Šahtara iz Donjecka! Tako barem tvrde ukrajinski mediji, toliko su uvjereni u takav scenarij da više ni ne stavljaju upitnik, već kažu da je 99,9 posto sigurno da će Jovićević preuzeti Šahtar i voditi ga u Ligi prvaka! Čeka se još samo službena potvrda.

- Ne znam ništa o tome, osim ono što pišu mediji - kazao je prije nekog vremena Jovićević, kad se prvi put pojavila vijest da slovi za velikog kandidata za klupu trofejnog kluba. U petak ga nismo uspjeli čuti, no, možda je i ta šutnja znak da je posao blizu zaključenja. Sve bi, navodno, trebalo biti definitivno tijekom vikenda!

Podsjetimo, Jovićević je, još uvijek, trener Dnjipra-1, s kojim je prošle sezone u trenutku prekida prvenstva zbog ruske invazije, bio na odličnom trećem mjestu. Inače je klub preuzeo sezonu ranije u borbi za ostanak, doveo ga, eto, do Europe. Čitavo je vrijeme Jovićević govorio da neće napustiti Dnjipro-1, da se vidi na klupi ukrajinskog kluba, da ne može samo tako reći 'zbogom' napaćenoj zemlji, jako se aktivirao u pomoći Ukrajincima. Očito to cijene i u Šahtaru, a s obzirom da je Talijan Roberto De Zerbi uslijed rata i neizvjesnosti oko nastavka natjecanja napustio Šahtar, gazda Rinat Ahmetov i suradnici bili su primorani potražiti mu nasljednika. Ukrajinski mediji nagađaju da je veliku ulogu u dolasku Jovićevića u Šahtar odigrao Darijo Srna, čija se riječ u klubu iz Donjecka (službeno, jer, Šahtar je več odavno prognanik iz svog grada) jako sluša.

image

Igor Jovićević

RONALD GORSIC/CROPIX

Inače, još nije poznato kad će početi ukrajinsko prvenstvo, ali trenutno je na snazi odluka da nova sezona svakako počne, bez obzira na rat. Prema sadašnjem modelu, igrat će 16 klubova u dvije skupine, jedna u Lvivu i Zakarpatju, a druga u Kijevu i okolici. Nakon 14 kola, koja će odigrati u tri mjeseca, prve četiri momčadi iz svake grupe činit će grupu za prvaka i igrati međusobno još 14 kola, svatko sa svakim, a četiri lošije plasirane borit će se po istom sustavu za ostanak.

U svakom slučaju, Šahtar će igrati Ligu prvaka, Igor Jovićević, ako se nešto ne promijeni, vodit će momčad na najvećoj pozornici. Ono što je također upitno jest kakva će biti momčad Šahtara u novoj sezoni. Većina je stranaca otišla, iskoristila FIFA-inu klauzulu o privremenom raskidu ugovora, međutim, vrlo je izvjesno da će dobar dio tih stranaca i definitivno raskinuti ugovore, tražiti nove destinacije. Čitajući ukrajinske medije, najavljuje se novi Šahtar, čiju će većinu momčadi činiti domaći, mahom mladi igrači. U svakom slučaju velika čast i velika prilika za Igora Jovićevića, koji u Ukrajini uživa veliko poštovanje. Vodio je već Karpaty Lvov, sad je napravio odlične stvari u Dnjipru-1, bio je, podsjetimo, kratko i trener Dinama, prije toga druge momčadi Modrih i juniora u Ligi prvaka, vodio je slovensko Celje... Ali, postane li ova priča sa Šahtarom službena, vodit će prvi put jedan klub i u Ligi prvaka.

Eto, nakon što je Stjepan Tomas preuzeo moldavskog prvaka Šerif, sad bi Jovićević trebao sjesti na klupu Šahtara, hrvatski su treneri na cijeni diljem Europe.

Linker
07. svibanj 2024 20:03