RONALD GORSIC Cropix
ŽUSTRA REAKCIJA

Ukrajinci žestoko opleli po velikanu: ‘Kad su navijači uzvikivali ime ubojice vaš klub je šutio...‘

Iz kluba su tada inzistirali kako sport i politiku uvijek treba držati odvojenima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 09. srpanj 2023. 20:43

Ukrajinski nogometni velikan Dynamo iz Kijeva oštro je napao turski Fenerbahçe zbog nastupa na Pari Premier Cupu u ruskom gradu Sankt Peterburgu.

Na prijateljskom turniru na Gazprom Areni uz slavni klub iz Istanbula sudjeluju i domaći Zenit, beogradska Crvena zvezda te azerbajdžanski Neftči.

Ruski klubovi suspendirani su iz natjecanja FIFA-e i UEFA-e od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, dok je Fenerbahçe prošle sezone kažnjen zbog toga što su njegovi navijači na utakmici kvalifikacija Lige prvaka s kijevskim Dynamom skandirali ime ruskog predsjednika Vladimira Putina, glavnog kreatora agresije na Ukrajinu.

UEFA je kaznila turski klub s 50.000 eura te je izrekla uvjetnu kaznu zatvaranja dijela stadiona na sljedećoj europskoj utakmici.

Iz Fenera su tada Ukrajincima odgovorili kako postupci navijača ne odražavaju klupski stav ni u kakvom pogledu, uz inzistiranje kako ‘sport i politiku uvijek treba držati odvojenima‘.

Iz Kijeva su ovaj put reagirali žestoko:

‘‘Idete na turnir zaraditi novac i igrati zajedno s agresorom. Ništa ne može opravdati takav potez. Kad su navijači uzvikivali ime zemlje ubojice i došli na utakmicu protiv Dynama u maskama glavnog europskog sadista, vaš klub je šutio. Sad je jasno zašto‘‘, ističe se u priopćenju kijevskoga kluba.

Nadalje iz Dynama poručuju kako se ‘cijeli civilizirani svijet okupio protiv agresije i masakra‘, te je optužio Fenerbahçe za ‘sramotno ponašanje u ovom izletu kod ubojice bez morala i ljudskih kvaliteta‘.

‘‘Ne bojimo se reći cijelome svijetu; vi pomažete ubojicama da nastave krvavu žetvu na ukrajinskom tlu. Igrate s njima i dajete legitimitet najvećem zlu 21. stoljeća‘‘, zaključuje Dynamo u svom obraćanju javnosti.

Iz Fenerbahçea zasad nisu odgovorili na Dynamovo priopćenje...

Linker
02. svibanj 2024 15:04