OLI SCARFF/Afp
NA UDARU KRITIKA

Umjetna inteligencija izabrala najboljih 11 svih vremena. Navijači pišu: ‘Što on radi pored živog Modrića?!‘

ChatGPT u idealnu postavu Lige prvaka u povijesti nije uvrstio peterostrukog osvajača
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 17. svibanj 2023. 20:03

Sustav umjetne inteligencije ChatGPT u vlasništvu tvrtke OpenAI našao se na udaru kritika navijača i ljubitelja nogometa kao "nepouzdan" i "smiješan" nakon što je odredio najbolju jedanaestorku Lige prvaka.

"All-time Champions League best XI" po ChatGPT-ju je sljedeći u formaciji 4-4-3: Manuel Neuer (Njemačka) - Cafu (Brazil), Franz Beckenbauer (Njemačka), Paolo Maldini (Italija), Roberto Carlos (Brazil) - Zinedine Zidane (Francuska), Xavi (Španjolska), Iniesta (Španjolska) - Lionel Messi (Argentina), Cristiano Ronaldo (Portugal), Karim Benzema (Francuska).

Momčad je to koju bi po ChatGPT-ju trebao voditi sadašnji trener Reala Carlo Ancelotti koji je jedini kao trener ovaj trofej uzimao četiri puta. Navijačima koji su komentirali, bolje reći "popljuvali" izbor Ancelotti je bio najmanje "sumnjiv". Neuer je Ligu prvaka uzeo dvaput, Cafu jednom, Beckenbauer i Maldini po četiri puta koliko i dvojac iz sredine Xavi-Iniesta. Zidane ga je kao igrač uzeo jednom, a kao trener triput. Po pet naslova imaju Benzema i Ronaldo, a Messi četiri.

Jedan je navijač "četao" s ChatGPT-jem ovako: "Maknite Benzemu, zamijenite ga s Luisom Suarezom, Samuelom Eto‘oom ili Didierom Drogbom". Drugi je dodao da je Dani Alves, najtrofejniji igrač u povijesti po ukupnom broju titula (43), puno bolji od Cafua. Sljedeći je, pak, prigovorio da je na popisu umjesto Benzeme trebao biti Lewandowski, a umjesto Roberta Carlosa - Marcelo.

Jedan je Realov navijač ipak pretjerao i poželio uvrstiti čak i Casemira, Carvajala, Ramosa i Kroosa. Posebno je zanimljivo bilo pitanje:

"Što na tom popisu radi Zinedine Zidane pokraj peterostrukog pobjednika Luke Modrića?"

Kad je nogomet u pitanju, uvijek je tako, sto ljudi - sto različitih izbora. Sigurno je da bi i svatko od nas imao svojih 11.

Linker
19. travanj 2024 16:06