Getty Images Getty Images
TRI VELIKA IMENA

UMRO ČLAN SLAVNE MOMČADI KOJA JE IZBACILA HAJDUK IZ EUROPE To je u zadnja dva tjedna već treća smrt nogometaša koji su stali na put zlatnoj generaciji

Piše: Frane VulasObjavljeno: 02. svibanj 2020. 00:38

Preminuo je Trevor Cherry (72), bivši engleski nogometni reprezentativac koji je upisao 27 nastupa za Gordi Albion i čak 486 za Leeds United.

Bio je član momčadi koja je 1974. godine osvojila naslov prvaka Engleske, 1973. godine igrala finale tadašnjeg Kupa pobjednika kupova, a 1975. finale Kupa prvaka. Cherry je po informacijama koje je u javnost odaslao Leeds preminuo naglo, neočekivano.

Međutim, ono što nama ovdje nekako posebno upada u oči jest da je u posljednja dva tjedna to već treći preminuli poznati bivši nogometaš ili trener koji je sa svojim klubom nanio bolan europski poraz Hajduku, zlatnoj generaciji splitskih “bijelih” sedamdesetih godina prošlog stoljeća, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, prije 14 dana preminuo je nekadašnji Cherryjev suigrač Norman Hunter (76), također bivši reprezentativac Engleske i legenda Leedsa sa čak 726 nastupa. Za Huntera je koban bio koronavirus. Nisu Cherry i Hunter bili samo klupski suigrači, već su zajedno činili srce Leedsove obrane.

Tako je bilo i u susretima protiv splitskog kluba. Obojica su bili članovi momčadi Leedsa koja je u travnju 1973. godine eliminirala Hajduk u polufinalu tadašnjeg Kupa pobjednika kupova. Nastupili su u oba susreta. U prvom je momčad trenera Branka Zebeca poražena u Engleskoj 0:1. U uzvratu je u gradu pod Marjanom bilo 0:0 i finale protiv Milana je igrao Leeds. Prisjećali smo se nedavno tih ogleda na stupcima “Slobodne” i kroz sjećanja Ivice Šurjaka, Marija Boljata.

Evening Standard/Getty Images
Evening Standard Getty Images

A u ponedjeljak je zbog problema sa srcem i plućima preminuo Robert Herbin (81), legenda St. Etiennea koji je kao igrač i trener potpisao čak devet od deset klupskih naslova prvaka, a momčad je odveo i do finala Kupa prvaka 1976 godine. Poznat i po svojoj crvenoj kosi, Herbin je bio trener francuskog kluba u susretima protiv Hajduka u osmini finala Kupa prvaka u jesen 1974.

Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Keystone Getty Images (Predsjednik Francuske Georges Pompidou i Robert Herbin)
Predsjednik Francuske Georges Pompidou i Robert Herbin

“Bijeli” su pod vodstvom Tomislava Ivića na Starom placu slavili 4:1, ali u uzvratu je St. Etienne nakon drame i produžetaka prošao trijumfom 5:1. A onda je u srijedu nebeska momčad Hajdukovih europskih protivnika dobila pojačanje i u Cherryju.

Linker
26. travanj 2024 02:46