Bongarts/Getty Images
OPROŠTAJ OD LEGENDE

UMRO JE 'NEUMOLJIVI RUDI' - JEDAN OD NAJOSEBUJNIJIH TRENERA SVIH VREMENA Zbog bolesti koja je danas izlječiva je prekinuo igračku karijeru...

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 17. rujan 2019. 10:44

Karijera i život koji bi bez problema mogli poslužiti kao predložak za jedan kvalitetan film došli su svome kraju.

Rudi Gutendorf, njemački nogometni trener koji je vodio čak 55 momčadi u tridesetak zemalja na pet kontinenata – i zbog toga se našao u Guinnessovoj knjizi rekorda - umro je u dobi od 93 godine.

„Neumoljivi Rudi“, kako mu je glasio nadimak, bio je pravi primjer svjetskog putnika i istinskog ambasadora nogometa. Tuberkuloza mu je okončala igračku karijeru već s 23 godine, no njegovo je najbolje razdoblje tek dolazilo.

Sredinom 50-ih godina prošloga stoljeća aktivno se uključio u trenerski svijet, a karijera mu je trajala sve do 2003. godine kada je vodio reprezentaciju Samoe, piše Slobodna Dalmacija.

Rođen u Koblenzu, od poznatijih je klubova u Njemačkoj trenirao Schalke, HSV, Stuttgart, Herthu, Duisburg i Fortunu Köln, a radio je još u Španjolskoj, Švicarskoj, Peruu, SAD-u, Tunisu, Japanu te vodio šaroliko društvo reprezentacija poput Čilea, Trinidada i Tobaga, Antigue i Barbude, Gane, Zimbabvea, Ruande, Mauricijusa, Nepala, Kine, Australije, Nove Kaledonije, već spomenute Samoe i mnoge, mnoge druge.

- Kada umrem, želim da moj život bude vrijedan. Zato sam uživao uzimajući najveće rizike – rekao je jednom prilikom Gutendorf koji je svoje avanture pretočio u knjigu „S nogometom oko svijeta“ objavljenu 2002. godine.

Bocom viskija mitio suca

Rudi se za života rado prisjećao svoje epizode u Ruandi čiju je reprezentaciju vodio 1999. i 2000. godine, dok se zemlja još oporavljala od Građanskoga rata. Tada je napravio naizgled nemoguće – ujedinio igrače dvaju suprotstavljenih plemena.

S Čileom je stigao do playoffa za plasman na SP 1974., međutim kako je Augusto Pinochet državnim udarom preuzeo vlast u toj državi, Gutendorf je zbog prijateljstva s dotadašnjim predsjednikom Allendeom bio prisiljen napustiti zemlju. Uhvatio je posljednji avion za Njemačku.

Boris Streubel/Bongarts/Getty Images
Bongarts/Getty Images

Dogodovština je bilo bezbroj pa je tako Gutendorf u Nepalu odbio 500.000 dolara mita da izgubi utakmicu, ali je jednom drugom prilikom kao izbornik te reprezentacije bocom viskija podmitio suca da se dvoboj s Indijom nastavi premda su uvjeti za igru bili teški nakon monsuna. Nepal je na kraju slavio 1:0.

Na klupskoj razini svakako valja izdvojiti drugo mjesto s Duisburgom u premijernom izdanju Bundeslige 1964., što je do danas ostao najveći uspjeh toga kluba.

Linker
08. svibanj 2024 20:40