STEPHEN DOBSON Dppi Via Afp
BORBA S DEMONIMA

Uništili ga alkohol i kocka: ‘Alex Ferguson mi je nudio ogroman novac da odmah završim karijeru‘

Prije 15 godina govorio je o pokušaju samoubojstva, a sada je otkrio detalje iz epizode u Unitedu
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. ožujak 2023. 23:28

Irski branič Paul McGrath osamdestih godina bio je standardni prvotimac Manchester Uniteda, ali definitivno nije ispunio svoj puni potencijal. Engleski mediji mnogo puta su ga intervjuirali, bilo im je zanimljivo slušati o blistavoj karijeri popraćenoj borbom s demonima, teškim psihičkim stanjima, pokušajima samoubojstva, porocima...

Nekadašnji novinar uglednog The Guardiana Donald McRae svojevremeno je nazvao Paula McGratha najsimpatičnijim nogometašem kojeg je ikada upoznao, ali ne bježi od činjenice da je priča irskog stopera dirljiva, ranjiva i brutalna. McGrath je upravo spomenutom novinaru opisao kako je izgledao njegov pokušaj samoubojstva.

- Ležim pijan i posramljen na rubu kreveta i posežem za nožem. Sjećam se krvi, sljevala se po podu, i vriska dadilje koja je čuvala moje sinove - govorio je Irac prije 15 godina u intervjuu za Guardian, opisivajući kako je prerezao vene.

image

Paul McGrath

IRISH INDEPENDENT/EYEVINE/PROFIMEDIA Irish

McGrath je prošlog tjedna kratko govorio za The Telegraph i prisjetio se kako je izgledala njegova epizoda u Manchester Unitedu po dolasku Sir Alexa Fergusona u studenom 1986. godine. Čuveni škotski stručnjak nije bio veliki McGrathov ljubitelj, nisu mu se sviđale njegove nesportske navike, a podrazumijevale su alkohol na dnevnoj bazi.

- Nije me šokiralo što me Ferguson ne voli. Čudno sam se tada ponašao, pretjerivali smo sa zabavama - započeo je branič, pa ispričao da mu je legendarni menadžer Uniteda čak nudio i novac da prekine karijeru:

- Pozvao me u svoj ured i kazao mi da želi da prestanem igrati nogomet. Rekao mi je da moram prestati piti i kockati, da će mi dati 100 tisuća funti ako odmah završim karijeru i vratim se u Irsku. Ozbiljno sam razmišljao prihvatiti ponudu, u to vrijeme 100 tisuća funti bio je ogroman novac. Razgovara sam sa suigračima i na kraju odlučio nastaviti, činilo mi se da imam još nešto za reći - otkrio je McGrath 35 godina kasnije.

Godinu i pol kasnije preselio je u Aston Villu, a poslije je još nastupao za Derby County i Sheffield United, u kojem je 1998. završio karijeru. McGrath broji 53 nastupa za reprezentaciju Irske, postigao je osam golova u nacionalnim bojama. Dvaput je proglašen najboljim igračem svoje zemlje, s Aston Villom podigao je dva trofeja Liga kupa, te prethodno osvojio FA Kup s Unitedom.

Linker
23. travanj 2024 18:47