AFP
NOVO DOBA

Uskoro se ukida jedno važno pravilo u nogometu! Odsad ćemo puno češće gledati produžetke i penale...

Uefa će donijeti odluku koja će vrijediti od sljedeće sezone u svim njezinima natjecanjima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. lipanj 2021. 19:04

Još od davne 1965. godine pravilo gola u gostima koristilo se u Kupu pobjednika kupova, kasnije i u ostalim europskim klupskim natjecanjima. Ono je u početku stvoreno kako bi se ukinula treća utakmica ili ždrijeb u slučaju izjednačenog rezultata, te je bilo namijenjeno poticanju napadačke igre gostujućih ekipa. Puno je primjera kroz povijest nogometa u kojima je gol u gostima odlučivao pobjednike, ali uskoro će to pravilo biti ukinuto.

UEFA-ina komisija za klupska natjecanja odlučila je na nedavnom sastanku u Portu gol u gostima poslati u povijest. Nakon što takvu odluku potvrdi i Izvršni odbor UEFA-e, gol u gostima više neće predstavljati prednost u eliminacijskoj fazi Lige prvaka, Europske lige i od sljedeće sezone novog natjecanja, Konferencijske lige. Ubuduće će svi ogledi nokaut faze europskih kupova u kojima rezultat na kraju uzvrata bude izjednačen ići u produžetak od dva puta po 15 minuta, a ako ni tada ne bude odluke, izvodit će se jedanaesterci. Takav se sustav već koristi u polufinalu play-offa u engleskim nogometnim ligama.

Napredak igre

Bivši igrač Hajduka Ivan Gudelj osvrnuo se na najavljenu promjenu ističući kako su se pravila uglavnom mijenjala zbog unapređenja razvoja nogometa.

- Prije su lopte i tereni bili drugačiji, igrači u obrani također, jer su manje znali. S vremenom se izjednačilo znanje veznih i igrača u zadnjoj liniji. Suđenje je u današnje vrijeme ipak puno bolje, više se prati medijski, a igrači su zaštićeniji. Što su samo radili Peleu i Maradoni, udarali, lomili...

Kaže legendarni splitski nogometaš kako je u prijašnje vrijeme bilo dosta teže postići pogodak u gostima.

- Kao trener više volim dobiti 1:0, nego 3:2. Ali ja kao gledatelj volim gledati što više golova. Nogomet je predivan, nepredvidiv. Na najvišim razinama podigao se do savršenstva i odlučuju detalji. Iako je kolektivan sport, na kraju odlučuju pojedinci. No, to ne znači da onaj tko ima više kvalitetnih pojedinaca uvijek i pobjeđuje, zato nogomet i jest toliko popularan i zanimljiv, jer na papiru slabija momčad može pobijediti jaču kada ima svoj dan. Nisam protiv ove promjene, naprotiv, mislim da bi momčadi mogle biti otvorenije i da će s takvim pristupom stvari ubuduće malo drugačije izgledati. To mi je pozitivno - zaključio je Ivan Gudelj.

Jedan od trenera koji se već ranije zalagao za ukidanje gola u gostima je dugogodišnji Arsenalov menadžer Arsene Wenger. Smatrao je da bi svi pogoci trebali vrijediti jednako, te da više nije teško doći do gola u gostima, a podržao ga je i Gary Lineker. Bivši engleski reprezentativac Jamie Carragher, pak, smatra da je ova UEFA-ina odluka pogrešna, po njegovom mišljenju pravilo gola u gostima čini utakmice uzbudljivijima.

Elvis Scoria zaključio je trenersku karijeru, te se etablirao kao vodeći komentator Hrvatske nogometne lige. Kakvo je njegovo mišljenje o najavljenim promjenama pravila?

Mentalna promjena

- Ukidanje gola u gostima ima i dobrih, ali i loših strana. Primljeni pogodak kod kuće više neće toliko koštati, te će se način igranja eliminacijskih utakmica dosta promijeniti u mentalnom smislu. U datom trenutku bilo je i puno kalkulacija, jer kad zabiješ gol vani, on ti zapravo vrijedi dvostruko - rekao je Scoria.

Ne očekuje neke revolucionarne promjene.

- Očito smo u fazi gdje se dosta toga mijenja, a zna se da se u nogometu zapravo promijenilo najmanje pravila u odnosu na ostale sportove. Osobno sam više bio za promjenu nekih drugih stvari, poput tumačenja zaleđa. Nadam se da će novo pravilo u konačnici pokazati atraktivnijim, a siguran sam da će biti manje kalkulacija. Dosad smo uvijek računali s tim golovima u gostima u kup natjecanjima, gdje je to bilo baš jako, jako bitno. Okolnosti će se sigurno promijeniti, a tek treba vidjeti što će to donijeti nogometu. Činjenica je da je dosad u slučaju produžetka u uzvratnom susretu jedna momčad uvijek imala dodatnih pola sata da postigne gol u gostima - kaže pulski stručnjak.

Juventus je u prošloj sezoni ispao iz Lige prvaka od Porta u osmini finala nakon što su obje utakmice u 90 minuta završile 2:1. U dodatnom vremenu uzvratne utakmice u Torinu obje su momčadi postigle po jedan gol, ali je Porto prošao u četvrtfinale zahvaljujući golu u gostima. Prema novom pravilu, pobjednik bi se tražio kroz izvođenje udaraca s bijele točke.

Također, golovi u gostima odlučili su i jedan dvoboj četvrtfinala prošlosezonske Lige prvaka - naime, PSG je prvu utakmicu u Münchenu protiv Bayerna dobio sa 3:2, Bayern je u uzvratu na Parku prinčeva slavio sa 1:0, a dalje su u polufinale prošli Parižani jer su zabili više golova u gostima.

Mnogima je još u sjećanju polufinale Lige prvaka 2009. godine, u kojem je Barcelona eliminirala Chelsea zahvaljujući pogotku za 1:1 kojeg je u uzvratu Iniesta postigao u završnim sekundama i tako poništio vodstvo Bluesa golom Essiena. Katalonci su prošli dalje jer su kod kuće odigrali bez pogodaka, po novom bi i taj susret išao u produžetak.

Apsurdne situacije

Pandemijske okolnosti dovele su i do pomalo apsurdne situacije u kojoj je vrijedio gol u gostima iako su se obje utakmice igrale na istom stadionu, primjerice, Chelsea i Porto u Sevilli, a Manchester City i Borussia Mönchengladbach u Budimpešti.
S dosadašnjim pravilom izgledi za produžetak bili su manji, igrači su tako bili manje opterećeni.

S novim pravilom ipak su značajno porasle šanse da uzvratna utakmica u eliminacijskom natjecanju ode u produžetak, pa i do uvijek uzbudljivih jedanaesteraca...

Linker
17. travanj 2024 22:23