JUAN MABROMATA Afp
NAKON TREĆINE SEZONE

Usporedni test: Ronaldo briljira i gura Solskjaera prema otkazu, Messi već može slaviti!?

Prvu sezonu u Francuskoj zaključit će kao šampion, premda je njegov doprinos priči zasad mizeran
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 10. studeni 2021. 22:37

Dok se Cristiano Ronaldo i Lionel Messi u krugu nacionalnih momčadi pripremaju za kvalifikacijske utakmice za Katar 2022 - Portugal igra s Republikom Irskom i Srbijom, a Argentinu čekaju Urugvaj i Brazil - svjetski mediji analiziraju njihov učinak u novim klubovima nakon prve trećine sezone. Zaključak ESPN-ova usporednog testa bio bi - čaša je poluprazna ili napola puna, ovisno koju perspektivu zauzmete.

Ronaldov come back na Old Trafford od prvog se dana pokazuje kao marketinški jackpot, klub je već utržio ozbiljan novac samo od prodaje dresova s prezimenom Ronaldo iznad broja 7. Portugalac je katapultiran iz golgeterskog bloka, odmah se nametnuo kao prvi strijelac momčadi i dosad je postigao devet golova. Gdje je onda problem? Pitajte Olea Gunnara Solskjaera, koji se noktima drži za Unitedovu klupu nakon što je s Ronaldom na terenu ostvario tanak učinak od pet pobjeda, dva remija i čak šest poraza.

image
OLI SCARFF Afp

Kontrasti obilježavaju Ronaldov drugi pokušaj među "crvenim vragovima". Na jednoj strani, nema dvojbe da 36-godišnjak i dalje isporučuje, on zabija odlučujuće golove i doslovce čupa bodove za momčad (gol u sudačkoj nadoknadi na gostovanju u Bergamu). Na drugoj strani, sve je veća fronta kroničara i "pundita" uvjerenih da je Ronaldo "pojeo momčad", podredio njezinu igru svojim navikama, i usput marginalizirao mlade igrače, poput Greenwooda ili Jadona Sancha, od kojeg su u klubu puno očekivali.

Nije Ronaldov dolazak pomogao niti njegovu sunarodnjaku Fernandesu, koji se od dolaska iz Sportinga nametnuo kao glavna ofenzivna uzdanica momčadi. U prve dvije sezone Bruno je zabio 40, od početka ove godine četiri, ali dojam je da je njegova moć okopnjela jer živi u dubokoj Ronaldovoj sjeni.

image
JUAN MABROMATA Afp

U Messijevu slučaju čaša je napola puna jer Paris St-Germain je već izgradio odstupnicu u "le championnatu" i juri prema novom naslovu. Drugim riječima, Messi će prvu sezonu u Francuskoj zaključiti kao šampion, premda je njegov doprinos priči zasad mizeran. U francuskom prvenstvu odigrao je pet utakmica (349 minuta), bez pogotka i asistencije. Uputio je 15 udaraca, četiri u okvir, triput je uzdrmao vratnicu ili gredu te suigračima pripremio jednu veliku priliku.

Puno lakše Messi se snalazi u konkurenciji Lige prvaka, gdje je u tri nastupa (289 minuta) isporučio tri gola, uz devet udaraca i 3,7 uspješnih driblinga po utakmici. Messi se još prilagođava novim suigračima, ali dojam je da lakše pronalazi zajednički jezik s Neymarom, Mbappéom i Di Marijom nego Ronaldo s Pogbom i Fernandesom

Linker
10. svibanj 2024 12:59