Slavlje juniora Hajduka na Poljudu nakon utakmice protiv Manchester Cityja

 TOM DUBRAVEC Cropix
MEČ ZA POVIJEST

Utakmica generacije na mitskom stadionu: Desetak tisuća navijača i jedan san hajdučke budućnosti

Juniori trenera Marijana Budimira danas igraju četvrtfinale Lige prvaka mladih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. ožujak 2023. 07:23

U srijedu poslijepodne Žuti zid dobit će i svoju bijelu nijansu. Navijači Hajduka u velikom broju pohodit će stadion Westfalen stadion službenog imena Signal Iduna Park. Računa se na više od 4.000 pristalica Bijelih, koji će doći podržati juniore splitskog kluba u nastojanju da podignu još jednu stepenicu povijesnog rezultata.

Prošle godine su zapeli u play-offu protiv madridskog Atletica, ove su godine već nanizali Šahtar i Manchester City na putu do četvrtfinala, gdje ih čeka Borussia. Mogu li i trećeg velikana baciti na koljena?

- Analizirali smo desetak njihovih utakmica - naglasio je pomoćni trener Zvonimir Milić.

Hajduk se detaljno spremio, Bijeli su proučili igru Borussije, kao što su napamet naučili kako igra City.

- Znali smo da im ne možemo parirati u posjedu, ali pokazalo se i City ima nedostataka - naglasio je Marijan Budimir nakon pobjede protiv engleskog prvaka.

Nisu samo prekidi

Pritom je naglasio kako posao još nije gotov. I nije jer hajdukovci gaje visoke ambicije. Kada su uspjeli eliminirati Šahtar i Manchester City, jasno je da imaju golemo samopouzdanje koje će dodatno podići i ozračje na stadionu u Dortmundu.

Hajduk ima svojih aduta s kojima može napasti njemačku momčad, nisu samo prekidi način na koji mogu do polufinala. Protiv Cityja su pokazali da mogu i preko Antunovića u kontri, preko spretnog Brajkovića čekajući suparničku pogrešku.

Strpljivi, nadasve defenzivno disciplinirani Hajduk, očekuje se danas u Dortmundu. Taktička organizacija obrambene faze igre temelj je uspjeha Budimirove momčadi. U oba jaka susreta što su prethodila četvrtfinalu hajdukovci su prije svega imali odličnu obranu. Defenzivom su se suprotstavili i madridskom Atleticu prije godinu dana kada su iz natjecanja ispali u ruletu jedanaesteraca. Za sličan scenarij, raspucavanje s bijele točke, sigurno su se pripremili i pred Borussiju jer velike, odlučujuće utakmice, često odu u takav “rulet-rasplet”.

Bijeli imaju podršku, imaju samopouzdanje i ma koliko utakmica bila važna s povijesnim predznakom, dovoljno su rasterećeni.

- Nadam se da će naši igrači uživati u dvoboju s Borussijom, da im utakmica neće biti pritisak - dodao je Milić.

Što znači rezultat juniora za Hajduk kao klub? U trenutku kada su se seniori “usidrili” na drugoj poziciji i čekaju polufinale Kupa, europski rezultat juniora kompletnom klubu dođe kao “melem na ljutu ranu”. Hajduk nema europskog rezultata još od jeseni 2010. kada su posljednji put Bijeli zaigrali u skupini. Ostvare li juniori ulazak u polufinale Lige prvaka mladih, mogao bi travanj biti fantastičan za Hajduk. U Koprivnici se traži prolaz do finala domaćeg Kupa, a juniori bi u Nyonu zaigrali za finale Lige prvaka mladih. Zvuči kao san, pa nećemo otići toliko daleko u ispisivanju mogućeg scenarija jer i ovako je rezultat nadišao sva očekivanja.

Krpanova anegdota

Za Hajduk je odlazak s juniorima na Westfalen izlazak u Europu na velika vrata, a igrači na travnjaku imaju šansu pokazati svoju kvalitetu skautima mnogih klubova koji će zasigurno pohoditi stadion Borussije. Splitski klub dolazi predvođen predsjednikom Jakobušićem, uz njega su i šef Akademije Boro Primorac, te njegovi prvi suradnici, nekadašnji stoperi Bijelih, Vuković i Sablić.

Hajduk je u plusu, ali nije jedini. I nacionalna kuća nogometa ima benefite od plasmana juniora Bijelih u četvrtfinale.

- Raduje nas svaki europski rezultat naših klubova - kazao nam je glavni instruktor HNS-a Petar Krpan.

Pritom nam je ispričao jednu anegdotu s engleskim predstavnikom iz UEFA-e, koji je protekli tjedan boravio u Hrvatskoj.

- Navijač je Manchester Cityja i nije mogao vjerovati kako je Hajduk eliminirao juniore kluba s Etihada. Posebno zbog činjenice što zna koliko su nemjerljivo veća ulaganja u kompletni omladinski pogon u Cityju.

Da, zvuči nevjerojatno, ali nema razloga uspoređivati. Borussia je u tom segmentu također u prednosti, međutim, na terenu se igra “11 na 11”, a nogomet je toliko zanimljiv jer je nepredvidiv. Zato hajdukovci u srijedu poslijepodne nisu bez šansi. Borussia je nesporni favorit, igra na svom stadionu, a hajdukovci prvi put u nokaut fazi igraju izvan Poljuda. Međutim, navijački decibeli mogli bi ipak biti na strani gostiju. Poticaj s tribina će imati, dalje je sve na njima. Buljan, Đolonga, Skoko, Capan, Antunović i ostali imaju šansu doći do Nyona preko trećeg velikana. Ali, prije svega imaju priliku uživati kao i svi oni kojima je bijela boja pri srcu. Pritom će se stariji prisjetiti proljeća u kojima se igralo protiv Ajaxa, Sparte, Tottenhama.

Pa, kada već nema seniora, neka radost donesu juniori...

Linker
19. travanj 2024 18:23