ODLUKA NA CALDERONU

UTRKA U PRIMERI Rakitiću i Barceloni na putu do titule stoji samo Mandžin Atletico

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 04. svibanj 2015. 16:47

Maratonska utrka nogometaša Barcelone i Real Madrida za prvaka Španjolske ulazi u završnicu koja će se odraditi u sprintu u sljedeća tri vikenda, a kroz tjedne između odlučujućih kola Primere najveći će španjolski rivali odlučiti hoće li se sastati još jednom ove sezone, u ‘finalu svih finala’, meču za naslov pobjednika Lige prvaka, u Berlinu 6. lipnja.

Real je u subotu navečer preživio svoje najteže gostovanje, stadion Sánchez Pizjuan, na kojem je lani doživio jedan od ključnih poraza koji ga je udaljio od naslova. Jedini preostali ozbiljni suparnik ‘kraljevskom klubu’ koji lovi dva boda prednosti Barcelone je Valencia, koja sljedeće subote stiže na Bernabeu i kojoj je svaki bod bitan za plasman u Ligu prvaka. Espanyol i Getafe, pak, ne bi trebali biti dostojni suparnici momčadi Carla Ancelottija.

Barcelona, pak, krivi korak, a to je već i neodlučeno, može napraviti samo na Vincente Calderónu, gdje kolo prije kraja gostuje kod Atlética koji će u tom trenutku znati treba li mu bod za potvrdu trećeg mjesta. Iz hrvatske perspektive, dakle, samo još Mario Mandžukić stoji na putu Ivanu Rakitiću da se dokopa prvog naslova prvaka u karijeri...

Ramosov nokaut

U subotu se Barcelona poigrala s Córdobom i poslala je u drugu ligu izjednačivši vlastiti rekord u visini pobjede u gostima: 8-0, s istim rezultatom svladala je Las Palmas 1959. i Almeríju 2010. godine. Vratar Claudio Bravo, pak, oborio je klupski rekord u broju čistih mreža (21) otkad se igraju prvenstva sa 38 kola. Rakitić je u golijadi postigao najvažniji, vodeći pogodak, ističu katalonski mediji...

Navečer se u Sevilli Cristiano Ronaldo ‘hat-trickom’ vratio na prvo mjesto ljestvice strijelaca koje mu je dva sata ranije dvama pogocima u 130 km udaljenoj Córdobi bio uzeo Lionel Messi. Međutim, ključni dio utakmice dogodio se između 30. i 40. minute, nakon što je Sergio Ramos u skoku glavom udario u lice Krychowiaka i dok su liječnici Poljaku navlačili zaštitnu masku, gosti su iskoristili igrača više i dvaput poentirali.

Ancelottijeva taktička varijanta sa stoperom Ramosom u veznom redu tako je dala ploda, no domaći su imali više udaraca na vrata (18-9), Ramos je napravio naivan 11-erac na Vidalu iz kojeg je na 1-2 smanjio Bacca, a u završnici su Gameiro i Denis Suarez promašili izjednačenje, a Sevilla nakon 34 utakmice napustila svoj stadion poražena.

- Nogomet ima svoje zakonitosti. I liječnik i igrač su bili za to da nastave utakmicu, momčad se mora znati obraniti s igračem manje - branio je svoju odluku o čekanju Krychowiaka Unai Emery, dakako, Mundo Deportivo ga optužuje da je “darovao dva gola Realu”.

Ujedinjena svlačionica

Bivši branič Seville Sergio Ramos naglasio je da će se Madrid boriti dokle god postoje matematički izgledi za naslov i pohvalio svog trenera, koji se ovaj put istaknuo i za njega netipičnim ‘urlikom’ i to upućenim baš Ramosu, zbog penala.

- Ancelotti je ponovno ujedinio našu svlačionicu, a takvi 11-erci se događaju u nogometu, nije ovo ni prvi ni zadnji put.

Linker
08. svibanj 2024 02:45