Darijo Srna

 BOZO RADIC Cropix
BITKA U LONDONU

Utrka za jednog od najvećih talenata! Bivši Vatreni je već pregovarao na Otoku, odšteta će srušiti klupski rekord

‘Nisam ukrajinski Neymar, bolje mi zvuči biti ukrajinski Luka Modrić‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 13. siječanj 2023. 12:01

Darijo Srna ovih dana nema odmora u ulozi nogometnog direktora Šahtara iz Donjecka jer sprema se posao koji će, po svemu sudeći, debelo premašiti prodajni rekord ukrajinskog kluba. Pitanje je samo vremena kada će Mihajlo Mudrik, jedno od najvećih ovosezonskih otkrića, raskrstiti s hrvatskim trenerom Igorom Jovićevićem i odjenuti dres premierligaša. Rastući ofenzivac najtraženija je ‘roba‘ diljem Londona, Chelsea i Arsenal vode žustru utrku za njegov potpis, a u slučaju uspješnih pregovora Šahtar će inkasirati barem 70 milijuna eura, dok pojedini engleski mediji spominju i troznamenkasti iznos.

Zbog spretnog driblinga i zamjetne tehničke potkovanosti mediji vole nazivati Mudrika "ukrajinskim Neymarom", ali njemu se više sviđa jedno drugo ime, koje je baš nedavno Brazilcu priredilo jednu od najtužnijih večeri karijere.

- Nisam ukrajinski Neymar, bolje mi zvuči biti ukrajinski Luka Modrić. On je vrhunski igrač i jedan od najboljih svih vremena – poručio je CBS-u nadareni 22-godišnjak, koji je u ovo vrijeme prošle godine prema Transfermarktu vrijedio četiri, a sada čak 40 milijuna eura.

image

Mihajlo Mudrik

JANEK SKARZYNSKI Afp

Takav višestruki iskorak u recentno vrijeme pošao je za rukom samo rijetkima, primjerice Jošku Gvardiolu ili Enzu Fernandezu. No, bivšem kapetanu Vatrenih, danas jednoj od ključnih figura Šahtarovih poslovanja, nije bilo dovoljno 60 (40 + 20 bonusa), a potom ni 70 milijuna eura Arsenalove ponude, pišu mediji s ‘Otoka‘. Kaže, takav dragulj vrijedi i više...

- Mudrik je ozbiljan talent. Nakon Kyliana Mbappea i Viniciusa Juniora, on je najbolji europski igrač na poziciji lijevog krila. Ako netko želi dovesti Mudrika, morat će potrošiti mnogo, mnogo novca. To je način da ispoštujemo naš klub. Recimo, Jack Grealish prodan je u Manchester City za više od 100 milijuna, Mudrikova vrijednost nije ništa manja – sažete su Srnine poruke dok se za CBS i Marcu oglašavao po pitanju velikog posla.

Bivši reprezentativac Hrvatske prošlog tjedna pojavio se na utakmici Kupa između Man. Cityja i Chelseaja, upućeni Fabrizio Romano tvrdi da je došao s ciljem pregovora s Plavcima. Osvanula je i fotografija druženja Srne, Eduarda da Silve i Williana, koji su nekoć dijelili svlačionicu Šahtara i ostavili dubok trag, da bi kasnije svatko na svoj način postao velika nogometna priča.

image

Eduardo da Silva, Darijo Srna i Willian

FABRIZIO ROMANO TWITTER SCREENSHOT

No, vratimo se londonskoj sagi onoga tko će to tek postati. Pozicija moći trenutačno je ovakva: Mudrik je najbliže Arsenalu, koji je već poslao dvije, na kraju odbijene ponude. Na Emiratesu ne planiraju odustati, Romano sustavno naznačuje da je Ukrajinac prioritetna meta Topnika u zimskom prijelaznom roku. On je nedvojbeno prva njihova želja. Otkriva i da dogovor još nije u završnoj fazi upravo zbog rasprave o naknadi za transfer. Po dosadašnjim Mudrikovim navodima na temu nove destinacije, jasno se može uvidjeti simpatije prema Arsenalu. Čini se da neizostavni Jovićevićev adut želi postati dio velikog, zasad iznimno uspješnog projekta Mikela Artete.

- Mislim da svaki igrač sanja o Premier ligi. Arsenal je jako dobra momčad s odličnim trenerom. Sviđa mi se način njihove igre. Ne bih mogao odbiti takav klub, ali važno je znati da transfer ne ovisi samo o mojoj odluci - otkrio je novinarima CBS-a prošlog ljeta, kada su Topnici po prvi put uvidjeli interes u Donjecku.

image

Darijo Srna

DAMIR KRAJAC Cropix

Sve ukazuje na to da će Mudrik postati najskuplje plaćeni Ukrajinac ikada. Chelsea je doveo Andreja Ševčenka za 44 milijuna eura 2006. godine, umalo ga je ‘skinuo‘ Henrik Miktarjan prelaskom iz Borussije Dortmund u Manchester United 2016. (42 milijuna). Mudrik će vjerojatno stajati kao ovaj dvojac zajedno, ako ne i više, a bit će to i najveća Šahtarova prodaja u povijesti. Na vrhu te liste zasad je brazilski veznjak Fred, koji je prodan u Manchester United za 59 milijuna, Alex Teixeira (50 mil. €, JS Suning) i Fernandinho (40 mil. €, Man. City) još su "na postolju".

Mudrik je u 12 odigranih utakmica ukrajinskog prvenstva upisao sedam golova i šest asistencija, ali glavni dio "samopromocije" obavio je pod svjetlima Lige prvaka. U prvom kolu zabio je jedan, a namjestio još dva pogotka u senzacionalnoj 4:1 pobjedi nad Leipzigom, da bi kasnije zabio u oba susreta sa Celticom (oba 1:1) i pokupio glavne zasluge za nastavak međunarodnih podviga. U Europskoj ligi čeka ga Lovro Majer sa svojim Stade Rennesom. Hrvatski stručnjak na klupi Šahtara krajem prošle godine otkrio je da nije veliki pobornik ideje o Mudrikovoj prodaji, svjestan da je talentirani mladić najvažniji njegov adut.

image

Mihajlo Mudrik i Josip Juranović

ANDY BUCHANAN Afp

- Svaki trener uvijek je pomalo sebičan i želi zadržati kvalitetne igrače što je duže moguće kako bi navijačima ponudio rezultate i uzbuđenje. Naravno da bih volio da Mudrik ostane ovdje, da oko sebe izgradi kvalitetan Šahtar, da bismo svi zajedno stekli iskustvo i napravili ono što je nekad radila u Ligi prvaka - rekao je Jovićević u studenom, ali kada je igrač Mudrikova kalibra u pitanju, jasno je da bi izostanak iz elitnog nogometnog kruga samo prikočio razvoj. Bila bi to šteta, jer Mudrik djeluje kao igrač bez limita.

Spor Šahtara i FIFA-e u tijeku, čeka se finalna odluka CAS-a

U tijeku je pravna bitka između Šahtar Donjecka i FIFA-e, kojom ukrajinska strana zahtjeva 50 milijuna eura odštete, a konačna odluka donijet će se početkom ove godine, u siječnju ili veljači.

Klub je Arbitražnom sudu za sport (CAS) još u srpnju podnio žalbu na odluku FIFA-e kojom se stranim igračima omogućuje jednostrana suspenzija ugovora s obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu.

Spor počiva na presudi FIFA-e objavljenoj 21. lipnja u kojoj je navedeno da strani igrači i treneri imaju pravo raskinuti ugovore o radu s ukrajinskim klubovima sve do 30. lipnja 2023., osim ako se do 30. lipnja ove godine ne postigne zajednički dogovor između igrača ili trenera i njihovog kluba. Šahtar je u trenutku ove odluke posjedovao 14 stranih igrača (sada 4), a prihodi su već bili narušeni zbog ratnog stanja, stoga je klub namjeravao zaraditi prodajom stranaca da bi povratio vitalna sredstva i pokrio značajan dio troškova.

Međutim, The Athletic je prošlog ljeta u svojoj ekskluzivi iznio informacije da je Šahtar bio znatno ograničen po pitanju pregovora, samim time što su zainteresirani klubovi znali da, pričekaju li 30. lipnja, mogu bez odštete dovesti njihove igrače.

- Svi vjeruju da smo jedna nogometna obitelj, FIFA-ina odluka prekrižila je taj slogan. Mi nismo obitelj jer nikoga nije briga za ukrajinske klubove. Zbog ove odluke, propustili smo prodati četiri strana igrača za ukupan iznos od 50 milijuna eura - rekao je izvršni direktor Šahtara Sergej Palkin za The Athletic.

Linker
03. svibanj 2024 04:05