JELAVIĆ PRVA ZVIJEZDA

Vatreni adut za Euro! Bilić oduševljen partijama Evertonova napadača

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. travanj 2012. 00:44

Nikica Jelavić središnja je hrvatska zvijezda završnice sezone. Napadač Evertona sjajan je dokaz koliko se može postići voljom, učenjem i radom. Od Rapida iz 2009/10. kada je postigao 30 golova u svim natjecanjima, ne prestaje zabijati i napredovati, a danas se nameće kao moćan adut Slavena Bilića za Europsko prvenstvo.

Izbornik nema mnogo nogometaša u takvoj spremi i formi. Jelavić je dio kvarteta asova koji će, na temelju klupskih sezona, na pripreme Vatrenih doći kao “vrući aduti”. To vrijedi i za Marija Mandžukića, probojnu špicu Wolfsburga, Ivana Perišića, prvaka s Borussijom Dortmund, veznjaka čije su role mnogo češće bile s klupe nego u početnih 11, ali je očigledno sve bolji i u stalnom ritmu nastupa, te Darija Srnu, standardnog u Šahtaru, ponajboljeg igrača nedavnog derbija s Dynamom iz Kijeva.

I dok je Srna kapetan, i njegove se pozicije znaju, Jelavić još nije dao niti jedan pogodak u službenim susretima nacionalne vrste. Treba li ponešto prilagoditi igru reprezentacije da bi došao do punog izražaja, upitali smo Slavena Bilića:

- On je jedan od igrača na kojima temeljim optimizam za Euro. Jako je bitan član naše momčadi. Ne moramo mijenjati igru da bi bio dobar. Tu je već duže vrijeme, dobio je zapaženu ulogu u kvalifikacijama. Najčešće se odlučujemo za opciju s dvije špice, ponekad s jednom, u obje varijante odlično se snalazi. Nije niti Everton prilagodio svoj stil Jelaviću, nego su oni i od prije forsirali fizički nogomet. Učinak koji je izvrstan stvar je njegove forme, ali i otvorenije igre protivnika. U Engleskoj ima prostora, ne puno, ali dovoljno da ga iskoristi budući da je klasa. Drukčije je bilo u reprezentaciji. Naprimjer, s Gruzijom u Splitu, gdje je startao, suparnik je “parkirao” 8-9 igrača u svoj kazneni prostor, pa ti to probij - kazao je izbornik i priznao:

- Oduševljen sam njegovom prezentacijama. Vjerovali smo u Jelavića, uočio sam u i ranijim susretima da je top fit, pun samopouzdanja, ne samo sad protiv Manchester Uniteda, što svi vide. Značajno je da mu igra ne ovisi samo o postizanju golova već otvara prostora i za druge. Dakle, ne odgovara mu samo nabijanje dugih lopti ili centaršutovi, zna se vratiti, približiti vezni red napadu, što je super stvar ako protivnik zgusne sredinu pa ne možeš izaći s kombinatorikom. Sjajno je kad u takvoj situaciji nisi prisiljen baciti loptu u bunar, nego je dodaš centarforu i zadržiš u posjedu.

Mandžukić je neupitni starter već duže vrijeme.

- To kako on igra, to nije dobro, to je izvrsno - naglasio je Bilić.

Ivan Perišić djeluje sve zrelije, odgovornije, kompletnije. Trkački i taktički uvjerljivije. Pravi je europski igrač. Borussia Dortmund na njega je vrlo pozitivno utjecala. Jürgen Klopp zna svoj posao ne samo kad je riječ o rezultatima.

- Jako se ozbiljno nameće, na njega gledam kao na jednu od glavnih poluga u Poljskoj. On je u stanju riješiti mnogo toga - zaključio je izbornik.

Naravno, za velika djela Vatrenih, pri čemu mislimo na prolaz skupine, svoje će morati napraviti i “stare okosnice” Olić, Ćorluka, pogotovo Modrić... Zapravo, u ekipi neće smjeti biti lošeg mjesta.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a...

Linker
23. rujan 2024 12:33