DAMIR SENCAR Afp
BIT ĆE PRILIKE

Vatreni bez minute na Euru, ali ne treba biti razočaran! Za njega je i sam poziv bio jako velika stvar

Izbornik Zlatko Dalić ga nije koristio. Kako se zagubio u Dalićevim planovima?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. srpanj 2021. 14:53

Tri puta na klupi, jednom na tribini. To je statistika Domagoja Bradarića na Europskom prvenstvu. Sve jasno, izbornik Zlatko Dalić ga nije koristio. Kako se zagubio u Dalićevim planovima? Do Eura je Bradarić odigrao četiri utakmice za Vatrene, prijateljsku protiv Švicarske, te tri u Ligi nacija protiv Švedske, Francuske i Portugala, s tim da je protiv Ronalda i društva odigrao svih devedeset minuta.

Kao što znamo, Bradarić je bio vrlo bitna karika mlade reprezentacije, tako da ga je Dalić prepustio Bišćanu za Euro mladih, a onda ga je po dogovoru vratio u A selekciju. Iza Domagoja je sjajna sezona, s Lilleom je osvojio naslov prvaka Francuske, iako je u posljednjim utakmicama svog kluba dobivao minimalnu minutažu. No svejedno, Bradarić se nametao kao nova mlada zvijezda na poziciji lijevog beka kad su Vatreni u pitanju. Međutim, ovaj Euro Dalić na njega nije računao. Sve je bilo jasno kad se izbornik odlučio da na poziciju lijevog beka instalira Joška Gvardiola, kojeg je čak pretpostavio i do tada sigurnoj opciji za tu poziciji Borni Barišiću, koji je imao problema s ozljedom. Izborom Gvardiola, Bradarić je potonuo u drugi plan i tada je sasvim logično bilo za očekivati da će ovaj Euro proći bez Bradarića.

Francuska titula

Iako je Bradarić u mladoj reprezentaciji igrao i na krilnoj poziciji na lijevoj strani, iako je to igrao i na prijateljskoj utakmici Vatrenih protiv Švicaraca, također je bilo logično da tu neće dobiti priliku kraj Perišića, Rebića ili Oršića. Tako da je Domagoj bio zapravo predodređen za “nula minuta”.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Naravno da je kao svaki nogometaš sanjao da prikupi koju minutu na Euru, ali mladi momak koji ima tek 21 godinu ne treba biti razočaran. Već je bila velika stvar što se našao u rosteru Vatrenih, pa iako nije igrao, samim boravkom s reprezentacijom stekao je određeno iskustvo. Za njega je sad bitno da karijeru nastavi u istom stilu. Napravio je jako brzo “nogometni boom”, tko je mogao očekivati da će tako brzo nakon odlaska iz Hajduka prije dvije godine postati hrvatski reprezentativac, a usto imati i važnu ulogu u novom francuskom prvaku, jakoj i moćnoj momčadi Lillea. Nikako nemojte zaboraviti da je Bradarić do sada odigrao 44 utakmice u Ligue 1, 7 puta je bio u momčadi Lillea u Europskoj ligi, 3 puta u Ligi prvaka. Sjajna je to statistika za tog mladića koji se nevjerojatno dobro prilagodio na nogomet koji se igra u Francuskoj. Također, Domagoj je nudio i odlične partije u mladoj reprezentaciji. On je igrač u usponu i gotovo je sigurno da će ga Dalić zvati na kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Jasno, bit će iznimno važno hoće li i sljedeće sezone igrati dobro kao ove, nikako za njega ne bi bilo dobro da izgubi svoju poziciju u Lilleu, kao što ju je izgubio u samoj završnici prvenstva.

Gvardiol konkurent

Kad je pak minutaža u reprezentaciji u pitanju, njegov veliki problem mogao bi mu postati mlađi kolega koji je s njim također dijelio minute u mladoj vrsti. O Jošku Gvardiolu je riječ, naravno. Ako Dalić i dalje vidi Gvardiola na poziciji lijevog beka, to znači da na njega gleda kao na dugoročno rješenje. Naravno, ne znači da će neki drugi izbornik koji će stići nakon Dalića gledati na Gvardiola kao na lijevog beka, možda će strašno talentiranog mladića staviti na njegovu ipak omiljenu poziciju stopera. Domagoj Bradarić jednostavno mora biti strpljiv i čekati svoju šansu, kao što ju je konačno dočekao u Lilleu.

Linker
20. travanj 2024 00:08