ANTE CIZMIC Cropix
Dražen Antolić
SENATOR, KLASA, MAESTRO

Vatreni je veliki znalac kojem je nogomet u krvi, ali Hrvatskoj je potreban u staroj ulozi

Marcelo Brozović odradio je prvu polusezonu u redovima saudijskog Al-Nassra
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. siječanj 2024. 11:38

Marcelo Brozović odradio je prvu šestinu aktualnog trogodišnjeg ugovora s Al-Nassrom, koji ga je učinio najplaćenijim hrvatskim sportašem (25 milijuna eura godišnje plus 25 milijuna eura za potpis!) u komforu saudijske lige s dobrim igrama i dojmom, te pristojnom statistikom, jer u 23 nastupa postigao je tri gola i imao šest asistencija.

Brozovićeva polusezona u klubu u kojem je suigrač Cristiana Ronalda bila je korektna, ne i briljantna. Momčad je trenutačno na drugom mjestu prvenstvene ljestvice sa 46 bodova, sedam manje od Al-Hilala u 19 odigranih kola, a detaljnija statistika nastupa u tamošnjoj ligi otkriva njegove drugačije navike koje su plod nižeg tempa nogometa nego u talijanskoj Serie A i činjenice da je dobio u ruke sve ključeve sredine terena.

Iako je u Interu bio jedan od kapetana, te senator i klasa koju se poštivali, u Saudijskoj Arabiji status mu je otišao do još veće dimenzije. Tamo ga tretiraju kao maestra iz Scale koji dirigentskim štapićem potiče najljepše melodije na nogometnom terenu, dok je u elitnom europskom nogometu slovio za “stroj koji melje”. Brozović je znalac kojem je nogomet u krvi, zato je sposoban za jedno i drugo, ali hrvatskoj reprezentaciji potreban je u staroj ulozi.

image

STRINGER Anadolu Via Afp

Najveće razlike između talijanskog i saudijskog Brozovića vide se u činjenici da ima čak 99,3 dodira s loptom po utakmici, od toga 7,8 dugih preciznih dodavanja po susretu, a da mu je ukupan broj točnih pasova malo narastao na 91 posto. U defenzivnom dijelu presječenih i oduzetih lopti ima zajedno 2,7 po susretu, te jednu osvojenu u napadačkoj trećini, duele dobiva 43 posto, a autor je 0,8 udaraca po utakmici, od toga 0,3 unutar okvira.

Protekle sezone u Serie A imao je 62,1 dodir s loptom po susretu, od toga su točne duge lopte bile 2,5 po nastupu, a ukupno precizna dodavanja 90 posto. Oduzete lopte i presječeni pasovi 2,1 po nastupu, a u suparničkoj trećini u dva susreta imao je jedan osvojen posjed. Duele je dobivao 48 posto, a pucao je 0,9 puta po susretu, od toga 0,3 unutar okvira.

Brojne polemike

Njegove loše igre za reprezentaciju u mjesecu studenome bile su okidač za brojne komentare i polemike, a i ti podaci pokazuju da to nije nogomet u istoj brzini, jer u Interovom snažnom i okomitom izričaju, iako je puno toga išlo preko njega, imao je bitno manje loptu u nogama, odigravale su se češće planske akcije i rijetko je lansirao duge pasove. Premda mu brojke nisu svake sezone bile jednake, u tim rubrikama nikad nije imao tako velike cifre kao sada.

image
ATTA KENARE Afp

U Al-Nassru je također puno više carinjenja lopte, kratkih dodavanja bez prave ideje, pa onda dugih dijagonala na bok da napadači nešto iz njih učine. Mane, Cristiano Ronaldo i Talisca znaju imati džokera u rukavu. Zbog snage suparnika u Italiji je teže vratiti loptu u posjed, da biste to uspjeli morate biti eksplozivni i jaki u duelu, a u arapskim ligama možete pristupiti nešto ležernije.

Bilo je napisa u turskom medijima da bi se mogao vratiti u Europu i zaigrati za Galatasaray, ali to nije djelovalo uvjerljivo. Sve što Marcelo Brozović igra i kako mu se razvija karijera u Al-Nassru dobro je u granicama koje su se mogle i očekivati. Svatko je svjestan da to nije liga Petice, koliko god imala velikih imena. Zato što vjerojatno nitko od asova tamo nije došao silno motiviran da se još jednom dokaže i osvoji trofej koji mu nedostaje, nego uzeti golem novac koji je pred njih bačen. Kada je tako ne može biti niti isti supermotiv, niti jednaka razina superangažmana. Osim toga, dobar dio igrača po klubovima, pogotovo manjima, su domaći dečko, od kojih mnogi nisu europska razina.

Lijepo se vidi

Cristiano Ronaldo, koji je sedam mjeseci stariji od Luke Modrića, sprema se za još jedan Euro s Portugalom i sreća je za Brozovića što u klubu ima igrača koji je savršeni profesionalac, stroj na treninzima, iako je jasno da niti Ronaldo više nije igrač kakav je bio. Za Hrvatsku je od presudne važnosti da Brozović na Euru bude najbolje baš kakvog pamtimo, poput rotterdamskog izdanja sa završnice Lige nacija. Kad je u ogledu s Nizozemskom pretrčao 17,5 kilometara i nakon finala dobio nagradu za najboljeg igrača turnira. Što ga je vinulo u konkurenciju za The Best, za prvog nogometaša svijeta u 2023. godini.

Hrvatska za Brozovića nema zamjenu i za Njemačku joj treba upravo takav - the best. Sve ispod toga može biti problem, što se vidjelo u nekoliko bitnih dionica u kojima nije bio pravi. Kao na prošlom Europskom prvenstvu odigranom 2021. godine. Zato je za Vatrene njegovo igranje u Saudijskoj Arabiji jedan od najvećih rizika i upitnika. Za reprezentaciju bi bilo odlično da je u Europi i to u Petici, a ne Turskoj, međutim, od toga nema ništa. Izborniku Zlatku Daliću ostaje uzdati se u njegov profesionalizam, da će sa 31 godinom biti svjestan kako mora pojačano raditi, ne samo s momčadi, nego i individualno, ne bi li za Europsko prvenstvo bio što spremniji. Brozović je prirodan fenomen, ali s godinama ipak kopni ono što je dano genetikom. Kakav mu je točno životni stil u Saudijskoj Arabiji nitko ne zna. Je li boem kao u Italiji, u okvirima tamo mogućima?

Ma što bude, istrčat će svoju kilometražu, ali kod njega se lijepo vidi po brojim drugim elementima koliko jest ili nije u formi. Od defenzivnih reakcija, dobrih ili loših, do točnosti u dodavanjima. Na kraju 2023. godine, 30. prosinca, odigrao je najbolju utakmicu otkako je na Bliskom istoku, SofaScore dao mu je ocjenu čak 9,6, imao je pogodak i dodavanje za gol, uz jednu kreiranu veliku priliku. U gostima su pobijedili Al-Taawoun 4:1. Sada su na odmoru, Azijsku ligu prvaka i prvenstvo nastavljaju tek sredinom veljače.

Linker
19. svibanj 2024 04:18