Srdjan Vrancic / CROPIX
HRVATSKA NAJODMORNIJA

Vatreni neće iskoristiti umor Španjolske i Italije: 'Da bar prvu igramo s njima...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. svibanj 2012. 23:32

Reprezentativci Furije su u klupskim natjecanjima ove sezone odigrali ukupno 41.390 minuta! I to još nije sve, jer danas finale Kupa igraju Barcelona i Athletic. Pa će se Xavi, Iniesta ili Llorente napuniti s još minuta, vjerojatno sa svih 90 ili možda čak 120. Ta Španjolska brani naslov prvaka Europe. Hoće li moći napraviti taj podvig nakon što su im igrači toliko izraubani, potrošeni, zasićeni?

Talijani su se također naigrali, 32.628 minuta izgleda mnogo. Hrvatski reprezentativci su odigrali najmanje klupskih minuta, ukupno 26.296 minuta, čak manje od Iraca koji su igrali 29.400 minuta.

Je li to dobro ili loše? Može li Hrvatska profitirati činjenicom da su se naši reprezentativci najmanje umorili tijekom sezone? Jesu li mogući umor onih reprezentacija čiji su igrači 'krvarili’ na travnjacima adut Bilića i njegovih momaka? Ili ta priča o svježini i umoru ne znači baš previše? Ili možda ne znači ništa?

Porazgovarali smo sa Zvonkom Komesom, priznatim kondicijskim trenerom, koji je na SP 2010. bio u stručnom stožeru Švicarske koja je na startu pobijedila Španjolsku sa 1:0. Bila je to svjetska senzacija, a Švicarci su upravo žestokim ritmom i trkom slomili Furiju, čiji su igrači i prije dvije godine na SP stigli izmoždeni. Za tu pobjedu pripremao ih je Komes...

- Švicarska je pobijedila Španjolsku jer su njihovi igrači tek stigli s priprema koje su imale regeneracijski štih. Kasnije su Španjolci ušli u ritam i do kraja sve pogazili i postali svjetski prvaci - kaže Komes.

Predviđa da će Španjolska u tom ritmu startati i na ovom Europskom prvenstvu. Ali i Italija...

- Španjolska i Italija bit će u problemima u prvim utakmicama. Upravo zbog ovih brojki koje su izvučene. Nažalost, Hrvatska prvu utakmicu igra s Ircima, pa nećemo moći adekvatno koristiti njihov problem. Naročito španjolski, jer s njima igramo tek treću utakmicu, kad će već uhvatiti ritam.

Komes kaže da će Španjolci u pripremama, koje će biti iznimno kratke, odradit tek tri-četiri jača treninga, dok će ostali dio posvetiti regeneraciji. Najvažnija je uvijek adaptacija organizma na nove podražaje, Komes tvrdi da ukoliko se igrači brzo ne adaptiraju, slijedi kolaps. Što god treniraš, ne možeš napredovati.

- Naši dečki će biti svježiji od ostalih, pogotovo od Španjolaca i Talijana. Međutim, znate li za koliko minuta je dovoljna ta svježina? Samo za 25 minuta. Hrvatska mora tražiti svježinu na višoj razini. A to nije lako. Imat ćemo tri utakmice u deset dana, tom ritmu se moraju prilagođavati treninzi - zaključio je Komes.

Vatreni su 1998. u Francuskoj osvojili broncu. Jedan od njih je bio Robert Jarni. Kaže da je te sezone odigrao sve utakmice za Betis, ali da na SP nije došao umoran.

- U pripremama za velika natjecanja golemu ulogu igraju kondicijski treneri. Neki poput Modrića i Jelavića stižu preopterećeni, dok neki nisu previše igrali i stižu odmorni. Zato s igračima treba raditi na način da se pronađe 'zlatna sredina’.

Bivši hrvatski reprezentativac smatra da nije loše što Bilićevi dečki nisu previše igrali u svojim klubovima, jer će ipak biti odmorniji od svojih suparnika. No, podvlači:

- Nemojmo se zavaravati, ne može se pobjeđivati na svježinu! Možda jednu utakmicu, eventualno dvije... Nakon toga više ne. Svježina može koristiti 20 do 25 minuta u utakmici, ali na ovom Euru prevladavat će taktički elementi. Za Hrvatsku će biti najvažnije da u prvoj utakmici slomi Irsku čiji nam nogomet ne odgovara - zaključuje Jarni.

A što na sve kaže bivši izbornik Otto Barić? On je zaista prepun iskustva o svemu, pa i na tu temu.

- To što su naši igrali manje u svojim klubovima nije nikakav hendikep. Španjolci i Talijani bit će više potrošeni, makar moje iskustvo govori da sve zavisi od individualnih karakteristika igrača. Nekima je bolje kad igraju manje, nekima više. Nema pravila, sve zavisi od igrača.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a...

Linker
23. rujan 2024 16:39