Specijalci ispred Johan Cruijff Arene

 OLAF KRAAK Afp
ČISTKA NAKON NEREDA

Vatreni nedužna žrtva u totalnom kaosu, trener ‘prekrižio‘ njega i još desetak igrača, sada mu prijeti otkaz!

U Ajaxu se nakon ‘crne nedjelje‘ očekuju novi potresi, nakon sportskog direktora na udaru je i trener
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. rujan 2023. 10:13

Bio je to jedan od najtužnijih dana u povijesti Ajaxa, slažu se nizozemski medijiu jutro nakon eskalacije navijačkog nezadovoljstva u nasilje i prekid utakmice protiv Feyenoorda u 55. minuti kod rezultata 0:3. Neredi nisu stali samo na tome, navijači su se nakon prekida pokušali probiti u klupske prostorije, a bijesnu masu policija je rastjerala suzavcem.

"Skupina navijača Ajaxa pokušala je na silu ući na stadion nakon što je utakmica prekinuta što je navelo policiju da upotrijebi suzavac. Nakon što je utakmica prekinuta, navijači su provalili na glavni ulaz. Red je u međuvremenu uspostavljen", priopćila je amsterdamska policija na društvenoj platformi X, ranije poznatoj kao Twitter.

image
OLAF KRAAK Afp

Satima su nogometaši Ajaxa bili zatočeni u svlačionici sve dok situacija u krugu stadiona nije stavljena pod nadzor.

"Ovakvo ponašanje nije dio Ajaxa. Uprava i nadzorni odbor Ajaxa ograđuju se od nedoličnog ponašanja koje je dovelo do prekida utakmice protiv Feyenoorda i nereda nakon toga. Razočaranje zbog lošeg starta sezone je razumljivo, ali nikada ne može biti uzrok nedoličnog ponašanja. Ispričavamo se svima koji su se osjećali nesigurno ili su bili pogođeni na bilo koji drugi način.", oglasili su se iz kluba.

image

Sven Mislintat

PHIL NIJHUIS Afp

Izravna posljedica nereda je otkaz sportskom direktoru Svenu Mislintatu. Ali glava čovjeka koji je ovog ljeta formirao momčad koja igra ispod razine kritike neće biti i posljednja koja će pasti u Ajaxu. Nizozemski mediji očekuju kako će u danima koji slijede bivši postati i trener Maurice Steijn.

image

Maurice Steijn

OLAF KRAAK Afp

"Trener uporno pokušava zaštititi vlastitu poziciju putem medija, ali posljednjih je tjedana vodio svoj osobni rat s Mislintatom tako razmetljivo i vulgarno na račun kluba da je njegova pozicija neodrživa. Sedam od dvanaest potpisanih igrača otpuštenog Mislintata počelo je na klupi tijekom Classica. Steijn je to zanijekao nakon Classica, ali izjave se mogu iščitati čak i iz njegovih zamjena i izbora. Steijn je također odlučio zamijeniti nesretnog desnog beka Antona Gaaeija za Devynea Renscha nakon 32 minute, dok je Borna Sosa na poluvremenu zamijenjen mladim Anass Salah-Eddineom. Jedna za drugom kupnja Mislintata je ili ostala na klupi ili zamijenjena rano protiv Feyenoorda", pišu nizozemski mediji.

A odlazak Mislintata "proslavili" su ne samo igrači nego i bivši igrači Ajaxa. Na klupsko priopćenje na društvenim mrežama ‘likeom‘ su reagirali igrači koji su ovoga ljeta napustili "Kopljanike" Dušan Tadić, Davy Klaassen, Daley Blind, Owen Wijndal i Calvin Bassey.

image

Borna Sosa (sasvim desno)

ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

U međuvremenu nizozemski mediji pišu o krahu sportske politike slavnog kluba koji je ovog ljeta na pojačanja potrošio 109,3 milijuna eura. De Telegraf je u fokus stavio dvojicu Hrvata. "Njih dvojica bi se trebala duboko sramiti. Šutalo je strašno pogriješio kod prvog gola Santiaga Giméneza. Niti u jednom trenutku nije pazio na organizaciju obrane, neprestano se skrivao i svu je odgovornost prebacivao na 17-godišnjeg Jorrela Hata. Što se tiče Sose, on je čovjek s najviše iskustva u Ajaxovoj obrani, ali ne može nikoga braniti."

Linker
20. svibanj 2024 23:23