MARTIN BERNETTI Afp
DALIĆEV SENATOR

Vatreni oživljava karijeru uoči SP-a: ‘Upravo to su trebali, Hrvat se može uklopiti u ulogu lošeg dečka!‘

Je li Vida potreban Hrvatskoj za Katar? Gledamo li iz fokusa atmosfere, tu nema dvojbe...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. srpanj 2022. 11:08

Vrijeme ide, uvijek istim tempom, ali je doživljaj tih tijekova definiran dinamikama. Dobro se sjećamo tog plavkastog tipa, u vrijeme bujnije mu frizure, kada se pojavio kao mlad igrač na prvoligaškim obzorima. Imao je nešto posebno Domagoj Vida, ne samo zato što mu je otac bio znani prvoligaški igrač. Dakako sasvim drugačijeg tipa, napadač i nenadmašan u skoku.
Uvijek izlizani dojmovi o protežiranju djece nije bio slučaj Rudike Vide. A Domagoj Vida je svoje nogometne putove "prema gore" gradio u svojem originalnom izdanju.

Što znači da je iskazivao velike potencijale, nadopunjavao ih nekad površnim pristupima ili nemirnim igrama, a garnirao prpošnim ponašanjima. Kad se sve to sublimira u cjelinu Domagoj Vida imao je kao mladi igrač gard kao da je deset godina stariji. Nije zato čudno da su ga rano zamijetili u Bayer Leverkusenu i odveli za 2,4 milijuna eura u Bundesligu. Gdje je, logično, Vida platio ceh svojem neiskustvu i nepripremljenosti za dril njemačkog nogometa i hladnog profesionalnog odrađivanja posla.

image
GOKHAN BALCI Anadolu Agency Via Afp


Dobro ga je netko savjetovao da se vrati u Hrvatsku i počne nadoknađivati propušteno. Postao je dio dominantnog Dinama i dao u dvije godine doprinose njegovim natjecateljskim iskoracima. I u Dinamu Zagreb, kao i kasnije u Dinamu Kijev, Vida je potvrdio sve u uvodu rečeno. Gard, kvalitetu igre ali i nezaobilazne mu faze ležernosti i odmaka od tipičnog profesionalnog pristupanja nogometa. Ono što krasi nogometaše kao što je Vida, za razliku od onih koji se "dokazuju" prkošenjem autoritetu i nepisanim regulama, to je da je svoje greške plaćao i nije kukao. Za razliku od onih koji hine da su frajeri a onda kad osjete posljedice postaju slatkorječivi da bi vratili pozicije...

Domagoj Vida je, naposljetku, do današnjih dana ostvario vrlo kvalitetnu karijeru. Ne samo zato što je ostvario 12 trofeja, koja je podijelio na "kontinuitet". Dva naslova prvaka Hrvatske i kup sa Dinamom Zagreb. Dva naslova prvaka, 2 kupa i Super kup sa Dinamom Kijev. Naslov prvaka, kup i superk kup Turske sa Besiktasom. Sve je to uokvirio sa stožernim doprinosom reprezentativnom srebru na svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.godine.

Kad igra u formi Vida je izvanredan branič. Zbog čestih premeštaja trenera, poglavito na počecima, sa stoperske na poziciju bočnog igrača, imao je svojih uspona i padova u igri. Nekad je zbilja djelovao dekoncentriran, nekad i vidljivo neraspoložen za igru. Vida je inače tip kojem se odmah na licu može vidjeti kakve je volje. Ili se lako prepoznaje forma na utakmici kada nakon dvije-tri obrambene reakcije kasni u duel ili pokrivanje suigrača.

No, kad je poslije svjetskog prvenstva u Brazilu postao stožerni igrač obrane Hrvatske, Vida je ušao u kontinuitet i forme i raspoloženja za igru, a što bismo mogli svesti pod egidu sazrijevanja. Obitelj, potom djeca, godine i iskustvo, sve je to vidljivo odjekivalo u njegovim odličnim igrama u Rusiji...

Nakon srebra, kao i mnogi, kao i što logika nalaže, i Vida je ušao u emotivnu prazninu koja utječe na učinak. Nogometaši su prije svega ljudi i podložni su promjenama raspoloženja i kvalitete učinka. Nakon velikih uspjeha uvijek je pod stresom motivacija...

U reprezentaciji je Domagoj Vida ušao u fazu kada više nije u prvom planu. Nameću se mladi, nameću se neki novi momci sa gardom i velikim potencijalom. I kako to obično biva u nas, oni koji su donedavno bili glavni, odmah se tretiraju kao suvišni. Je li Vida potreban Hrvatskoj za Katar? Gledamo li iz fokusa reprezentativne atmosfere tu nema dvojbe. Iako je već više puta bio u statusu alternative, Vida ne iskazuje bilo kakvu ljutnju. Štoviše, odaje jasan dojam da je on spreman za Hrvatsku biti podršku mlađima i ako bude potrebno, spreman je davati maksimum na terenu. Eto, vijest da je Domagoj Vida potpisao za atenski AEK osnažuje opcije revitalizacije njegove karijere. Novi klub, nova država i liga, novi navijači, sve je to veliki stimulans za svakog igrača.

U Turskoj je Vida igrao, a nije bio u statusu rezerve kako bi se to dalo zaključiti po reakcijama naše javnosti, koja si je time tumačila nego neuvjerljive partije. No, nakon pet godina Turske očito je bio i zasićen, a vjerojatno i opterećen činjenicom da neće produžiti ugovor po željenim uvjetima. I da će morati živjeti pod teretom klupskih nezadovoljstava jer će ići bez odštete.
Sve je to sastavni dio karijere današnjih nogometaša. Sa 33 godine Vida je potpisao ugovor za važan grčki klub i vjerojatno je to odlično naplatio jer je slobodan igrač. Nova situacija bi ga trebala dodatno nabrijati i u tom drugačijem ritmu mogao bi Vida bitno podignuti svoju formu. Odnosno mogao bi je vratiti na svoje standarde. Budu li takvi onda bi i te kako dobro došao kao dio ekspedicije za Katar. Igrači koji ulaze u tu dob (33-34) u najčešćem slučaju, pronalaze nove snažne motivacije i pogotovo gušt igranja jer su pred finišom karijere.

Materijalno osigurani, životno situirani mogu se potpuno posvetiti radosti igranja nogometa po uzoru na mladenačke godine kada su se borili za uspone i uživali u iskoracima.

Hoće li i Vida tim putom vidjet ćemo uskoro, ali naposljetku, kako god završila godina (klupska i reprezentativna) neće promijeniti glavni okvir priče o njegovoj uspješnoj karijeri...



‘Trebali su stopera koji će biti njihov ‘loš dečko‘, a Vida se može uklopiti u tu ulogu‘

Posljednji od svojih 12 naslova prvaka Grčke AEK je osvojio 2018. godine, dok je u prošloj sezoni nakon play-offa zauzeo peto mjesto u domaćem prvenstvu. Osvojeno je 56 bodova, nedostajalo je još pet za europski plasman, pa će se atenski klub u novoj sezoni moći u potpunosti posvetiti obvezama u domaćim natjecanjima. A tu su ambicije veoma visoke.

Na klupi AEK-a u novoj sezoni bit će novi trener, 48-godišnji Matias Almeyda. Bivši argentinski reprezentativac te nekadašnji član Parme, Lazija i Intera potpisao je ugovor na dvije godine, a ovo mu je prvi posao na europskom tlu. Dosad je vodio River Plate, Banfield, Chivas i San Jose.

U igračkom rosteru AEK u ovom trenutku ima samo tri stopera. Gerasimos Mitoglou ima 22 godine, iskusni Georgios Tzavellas 34, a Slovenac s mađarskim državljanstvom Žiga Laci tek 20 godina. Mitoglou je u prošloj sezoni upisao 26 nastupa u svim natjecanjima uz jedan postignuti pogodak, Tzavellas je zabio dva gola u 33 nastupa, dok je Laci odigrao 21 utakmicu.

U AEK-u hrvatskog reprezentativca Domagoja Vidu smatraju velikim pojačanjem u povijesnoj sezoni. Klub iz Atene sredinom rujna počinje igrati na svom novom stadionu, pa vlasnik Dimitris Melissanidis želi stvoriti igrački roster koji će se odmah moći uključiti u borbu za naslov prvaka.

- Vida je bio karika koja nedostaje. Posljednjih par godina AEK je imao ogromnih problema u obrani, s igračima koji nisu bili konzistentni. Otkako im je otišao vođa obrane Dmitro Čigrinski, AEK je očajnički trebao vodećeg stopera koji može biti njihov, nazovimo ga, ‘loš dečko‘, a Vida se može uklopiti u tu ulogu. Na papiru njegov transfer izgleda kao odlična stvar za obje strane, no morat ćemo pričekati i vidjeti kako će to izgledati kad krene borba za bodove - rekao nam je kolega Sotiris Milios, sportski novinar iz Grčke.

Linker
27. travanj 2024 05:55