Andora je 2017. pobijedila Mađarsku
 PASCAL PAVANI/AFP/PROFIMEDIA Pascal Pavani/Afp/Profimedia
ISPISALI SU POVIJEST

Vatreni su im nanijeli najbolniji poraz, a sinoć su upisali prvu službenu pobjedu ikad na gostovanjima

Iako im na strani baš i nije išlo, nekad su pobjeđivali Makedonce i Mađare.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. listopad 2021. 08:49

Nikada, ali baš nikada u povijesti, izabrana nogometna vrsta Andore, seniorska dakako, nije ostvarila gostujuću pobjedu u utakmici za bodove. Dapače, u svim su dosadašnjim službenim utakmicama ostvarili tek pet pobjeda, a natječu se - upravo koliko i Hrvatska.

Dobro, nešto manje. Jer naime, Andorci su prvu utakmicu kao reprezentacija igrali 13. studenog 1996. i kod kuće od Estonije izgubili sa 6:1. Službeno se natječu od kvalifikacijskog ciklusa za Euro 2000. u Belgiji i Nizozemskoj, a kako rekosmo, nije da im je baš išlo.

Ne ide im, doduše niti od jučer, ali uspjeli su. Pobjedom protiv San Marina (0:3) prvi su puta slavili u gostima u nekoj kvalifikacijskoj utakmici. Golovima Pujola u 10., Morena u 53. i Betriua u 89. minuti, Andora je stigla do šestog boda u skupini koju trenutno predvode Engleska i Poljska, a za vrat im puše Albanija.

Andorci su i u rujnu kod kuće s 2:0 dobili San Marino pa su tako, dva kola prije kraja postigli i svoj najbolji učinak u nekima od kvalifikacija s dvije pobjede unutar iste kampanje. Niti to im do jučer nije uspjelo, budući da su u kvalifikacijama za svjetska prvenstva 2006. i 2018. te za Euro 2020. bili ostvarili samo po jednu pobjedu. Čak niti u prva dva izdanja Lige nacija, gdje se natječu u onoj najslabijoj, Ligi D, nisu nikoga pobijedili...

Da to raščlanimo kako valja, Andora je do jučerašnjeg slavlja u San Marinu upisala tek pet službenih pobjeda. U kvalifikacijama za SP 2006. doma su dobili Makedoniju, a na novo slavlje u utakmici za bodove čekali su gotovo 14 godina. Onda su u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, kod kuće s 1:0 nadigrali Mađarsku.

I treća službena pobjeda bila je kod kuće, i to s istih 1:0, kada je u kvalifikacijama za Euro 2020 Andora pobijedila Moldaviju, a serijal od pet pobjeda zaključuju već spomenute dvije sa San Marinom u kvalifikacijskom ciklusu za predstojeće SP u Kataru.

Podsjetimo, Andora je u kvalifikacijama za Euro 2008 na Maksimiru doživjela jedan od svojih najbolnijih poraza, kada je Hrvatska uknjižila pobjedu od 7:0. Nikada nisu izgubili s više od sedam razlike...

Linker
23. travanj 2024 12:02